Odtwarzanie p

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
zloty87

Post autor: zloty87 »

Niestety gnome-volume-manager również posiadam. Jeśli chodzi o te płyty, to jestem pedantem i kolekcjonerem, traktuje moje płyty jak skarby. Więc każdą płytę wrzucam do cd w celu zripowania jej w bezstratnym formacie, by później w razie potrzeby słuchać z poziomu komputera lub wypalić na płytkę za 50 groszy. A płyta matka jest nienaruszona. Koniec oftopu, czekam na dalszą pomoc :)
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Płyt audio się nie montuje.
Jeśli chcesz sposobem windowsa widzieć scieżki jako pliki jest to możliwe w konquerorze (w gnome nie wiem czy jest taka mozliwość)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?p ... 42#p110442

Co do ripowania do flac to pewnie najlepiej było by jakiegoś programu teztowego użyć(w tej chwili nie potrafię powiedzuieć jakiego musialbym poszukać.)Ale wiem ze są takowe.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Ja zgrywam płyty audio na kompa, za pomocą K3B. Można tam, od razu ustawić kompresję do flac.
zloty87

No dobrze, rozumiem że się nie da. Ripować płyty będę z poziomu Windows na Virtualboksie. A jestem ciekawy, co u was się dzieje po dwukliku na ikonkę płyty na pulpicie? Jest odtwarzana automatycznie w waszym playerze? Zawartości tej płyty nie możecie zobaczyć?
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

zloty87 pisze:No dobrze, rozumiem że się nie da. Ripować płyty będę z poziomu Windows na Virtualboksie. A jestem ciekawy, co u was się dzieje po dwukliku na ikonkę płyty na pulpicie? Jest odtwarzana automatycznie w waszym playerze? Zawartości tej płyty nie możecie zobaczyć?
Takie wypowiedzi dzialają na mnie jak płachta na byka.

Co sie nie da wszystko sie da.

Nie bawię sie w żadne ikonki jak chcę odsłuchac płytę to klepię w konsolę

Kod: Zaznacz cały

mplayer cdda://
i słucham.

Jak chcesz pooglądać płytę jak w windowsie to napisalem w poście wyżej jak to zrobić i dalem linka do podobnego tematycznie postu.
zloty87

To pierwsze zdanie odnosiło się do montowania (przeglądania zawartości płyt audio z poziomu menagera plików). Linka dałeś do tematu o ripowaniu płyt spod linuksa, o co niestety nie prosiłem, gdyż mam swój zaufany program. A pytam się co u was się dzieje w przypadku kliknięcia na ikonę, bo chcę wiedzieć czy moje objawy są odosobnione (dziwne komunikaty i wycinek z dmesg). Więc proszę nie denerwuj się tylko spróbuj pomóc, bo każdy kiedyś miał problem (lub będzie miał) i będzie potrzebował wyrozumiałości u innych :)
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Odnoisę się się do przeglądania zawartości.
W linku ktory podałem jest na temat przeglądania zawartości płyt cdaudio.
Nie sugeruj sie tytułem tylko zawartością wątku.Przeczytaj do końca.
Konqueror to umożliwia.

Na temat ikonki się nie wypowiem bo takowej nie mam.Używam fluxboxa.
beel
Beginner

Post autor: beel »

zloty87 pisze: A jestem ciekawy, co u was się dzieje po dwukliku na ikonkę płyty na pulpicie? Jest odtwarzana automatycznie w waszym playerze? Zawartości tej płyty nie możecie zobaczyć?
Pewien jesteś, że na tej płycie jest coś nagrane, że jest poprawnie nagrane? Może widnieje pod nią (Konqueror -> system:/media) napis w stylu "Blank CD"? Odtwarzasz ją bez problemu na np. wieży Hi-Fi? Zaspokajając Twoją ciekawość.. przeglądać zawartość mogę. A po włożeniu płyty do napędu startuje Audio CD - KDE Daemon i grzecznie pyta mnie w czym chcę tę płytę odtworzyć (np. Amarok czy Kaffeine).
ilin pisze:

Kod: Zaznacz cały

mplayer cdda://
i słucham.
Działa również.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

pavbaranov pisze:Hmmm, a ja mam pytanie, czy na pewno chcemy pomagać piratowi
Przesadziłeś. Po pierwsze, zgodnie z prawem każdy może zrobić sobie kopię legalnie zakupionej płyty. Po drugie, taką płytę lub jej kopię może legalnie użyczyć osobom które zna. Po trzecie, nie wiesz co jest na tej płycie i jakie do niej ma prawa użytkownik (może to jego nagranie?) i wtedy może z tym robić co chce. Biorąc pod uwagę, że Twoje oskarżenie opiera się się wyłącznie na poszlakach i przypuszczeniach, nie powinno w ogóle paść.
Poza tym jeśli patrzeć na to w ten sposób, to wiele porad udzielanych na forum może zostać wykorzystanych do jakiegoś przestępstwa. Czy z tego powodu mam zaprzestać ich udzielania?
lis6502, co Ty robisz?
Jak to co? Autocenzuruje :mrgreen:
beel pisze:A po włożeniu płyty do napędu startuje Audio CD - KDE Daemon i grzecznie pyta mnie w czym chcę tę płytę odtworzyć
Tylko, że on korzysta z Gnome. W KDE wiadomo, że wszystko działa idealnie no i do zgrywania i nagrywania jest genialne K3B ;-)
beel
Beginner

Post autor: beel »

Tylko, że on korzysta z Gnome. W KDE wiadomo, że wszystko działa idealnie no i do zgrywania i nagrywania jest genialne K3B
Nie czytałem wątku od początku ([Gnome] Odtwarzanie płyt audio i wideo pod Debianem), ale płytę może sprawdzić.
ODPOWIEDZ