Instalacja zaintegrowanej karty sieciowej

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

gladi pisze:tylko, ze tam jest napisane wszystko ale nie za bardoz rozumiem to. U mnie wykryło jedną kartę eth0, dałem poniżej do pliku /etc/network/interfaces/:
iface eth1 inet static
address 192.168.0.2
brama 255.255.0.0
gateway 192.168.0.3
i wcale nie widzi tej karty w ifconfig
czy może ja czegoś nie rozumiem.
piszesz trochę chaotycznie, napisz może po kolei co i jak, oraz co już zrobiłeś, a co jeszcze nie działa.

aloha
gladi
Beginner

Post autor: gladi »

Mam dwie karty sieciowe w komputerze. Jedna juz jest działająca - przy instalacji dalem adresy do niej do neta. Teraz potrzebuje skonfigurowac drugą, aby zrobić maskarade. Problem polega na tym, ze jak wpisuje ifconfig to nie ma drugiej karty sieciowej... Jest tylko eth0 i lo. Chce teraz jakoś zainstalować te drugą kartę. Jak wpisuje lspci to widzi ją. Ale jak wpisuje ifconfig to jej nie ma. I nie wiem jak mam ja uruchomic, tzn. dodaj jej adres, maske, brame...
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

Już Ktoś mnie wyprzedził ;) więc dodam tylko to:
auto (DEV) - mowi nam ze ten interfejs sieciowy bedzie automatycznie podnoszony przy starcie systemu na auto eth0 - automatycznie podnosi karte eth0 przy starcie systemu
A tak apropos wiesz że Twoja karta działa (jest obsługiwana przez kernel) w systemie czy może trzeba ją zainstalować? (moją kartę też wykrywało ale sterowniki musiałem sam zainstalować żeby działała... )
gladi
Beginner

Karta działa pod winda, ale w Debianie to nie wiem... Jak instalowalem system to wykrył ja (przy wyborze interface sieciowego do neta). Jak wpisuje modconf to pojawia sie, ze command not found... A jak mam sprawdizć to czy czy karta działa lub czy trzeba ja zainstalowac??
el_carles
Junior Member

Marvell Yukon 88E8001/8003/8010 Gigabit
jeżeli to ta karta to sprawdź czy masz załadowany moduł sk98lin (o ile się nie myle bo na 100 nie wiem czy on jest odpowiedzialny za Twoją kartę... musisz sprawdzić... jak coś google ;)

Kod: Zaznacz cały

# lsmod | grep sk98lin
jeżeli nie będzie sprobuj:

# modprobe sk98lin
i później podnoś interfejs (wcześniej musisz mieć odpowiednie wpisy w /etc/network/interfaces)

# /etc/init.d/networking restart
natomiast jeżeli dostaniesz "fatal: module not found" pakiet modconf powinien przyjść z pomocą...

# aptitude install modconf
gladi
Beginner

# lsmod | grep sk98lin -> jak to wpisuje to nic nie pokazuje sie.
# modprobe sk98lin - FATAL: Module sk98lin not found

Oznacza to, że to nie ten moduł??

A nie da sie tego inaczej dowiedzieć - jaki to jest moduł?? Albo zainstalować jakoś sterowniki do płyty głównej?
el_carles
Junior Member

Generalnie powinno chodzić z sk98lin ale może lepiej być na sky2:

---> klik! <---

---> klik! <---

Tu jest opis dla sk98lin:

---> klik! <---
gladi
Beginner

Totalna załamka... Wszystko po angielsku :/

insmod sk98lin.o [Speed_A=i,j,...] [Speed_B=i,j,...] [AutoNeg_A=i,j,...] [AutoNeg_B=i,j,...] [DupCap_A=i,j,...] [DupCap_B=i,j,...] [FlowCtrl_A=i,j,...] [FlowCtrl_B=i,j,...] [Role_A=i,j,...] [Role_B=i,j,...] [ConType=i,j,...] [Moderation=i,j,...] [IntsPerSec=i,j,...] [PrefPort=i,j,...] [RlmtMode=i,j,...] 
Takie coś mam samemu wypełnić i wpisać?? Jeżeli tak to chyba ni dam rady... Nie ma gdzies opisu po polsku jak to zrobic? :shock:
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

dodaj do swojego /etc/network/interfaces to:
auto eth1
iface eth1 inet static
address 192.168.0.2
netmask 255.255.0.0
gateway 192.168.0.3
zamiast tego co podałeś wcześniej (nie wiem z kąd wziąłeś to: brama 255.255.0.0)
w ifconfig nie ma jak na razie eth1, bo nie jest on skonfigurowany. Tak nawiasem to ifconfig służy do jednorazowego konfigurowania interfejsów sieciowych, a wywołane bez parametrów pokazuje już skonfigurowane interfejsy.

Najpierw dodaj do /etc/network/interfaces to co podałem Ci wyżej, a później albo zrestartuj kompa (niezalecane, ale podczas włączania następnego eth1 powinno wstać automatycznie), albo wydaj komendę (oczywiście z roota):

ifup eth1
Jeżeli wszystko pójdzie ok to po wpisaniu ifconfig powinno już być eth1, a jeśli wywali błąd przy ifup eth1, to daj restart kompa.
gladi
Beginner

dodało karte, tylko, że teraz przy uruchamianiu pojawia sie komunikat:
"eth0: duplicate address datected!". Tylko, że wszystkie adresy są inne...

plik interfaces wyglada nastepujaco:

auto lo
iface lo inet loopback
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.3
netmask 255.255.0.0
network 192.168.0.0
broadcast 192.168.0.255
gateway 192.168.0.1
dns-nameservers xxx.xxx.xxx.xxx

auto eth1
iface eth1 inet static
address 192.168.0.2
netmask 255.255.0.0
gateway 192.168.0.3

[ Dodano: 2007-04-15, 22:39 ]
internet nie dziala i pingi nie ida poza komputer...
ODPOWIEDZ