[+] Edycja sources.list w trybie tekstowym
gruszfil, widać że dawno nie instalowałeś Debiana? Na niewiele zda się Twój opis. Obecnie domyślnym edytorem mc jest nano. I bez znajomości nano, mc jest mało przydatny. Powiem więcej dla ,,klikacza'' czarny ekran nano z dziwnymi znaczkami podpowiedzi np. ^O (Ctrl+O zapisz zmiany w pliku) budzi przerażenie. Domyślny edytor mc nie obsługuje wszystkich formatów plików i dość często się rozkłada przy ich większej objętości - dlatego zapewne nano jest domyślnym edytorem.
Zgiń przepadnij Ubuntowcu :-P (czy tam Arch-owcu) :mrgreen:
Tak na serio, nie wiem skad sie to bierze, ze nieraz przy odpowiadaniu na posty dotyczace debiana ludzie pisza: napisz sudo costam.... przeciez sudo nie ma i nigdy nie bylo w Debianie (dopiero trzeba zainstalowac).
Chyba ze ktos siedzi na jakims ubuntu i z przyzwyczajenia tak
Tak na serio, nie wiem skad sie to bierze, ze nieraz przy odpowiadaniu na posty dotyczace debiana ludzie pisza: napisz sudo costam.... przeciez sudo nie ma i nigdy nie bylo w Debianie (dopiero trzeba zainstalowac).
Chyba ze ktos siedzi na jakims ubuntu i z przyzwyczajenia tak
W czym problem?
Jeśli nie masz a lubisz sudo to zainstaluj.
Jeśli masz sudo i tego nie lubisz to odinstaluj.
Jeśli nie masz i nie chcesz mieć - to już w ogóle nie rozumiem.
Każdy wie co sudo na początku kodu oznacza.
Swój system możesz sobie dowolnie ustawiać, a sudo w ubuntu to nie jest żaden obowiązek ani konieczność.
Jeśli nie masz a lubisz sudo to zainstaluj.
Jeśli masz sudo i tego nie lubisz to odinstaluj.
Jeśli nie masz i nie chcesz mieć - to już w ogóle nie rozumiem.
Każdy wie co sudo na początku kodu oznacza.
Swój system możesz sobie dowolnie ustawiać, a sudo w ubuntu to nie jest żaden obowiązek ani konieczność.
Proszę o wybaczenie, ale jeśli ktoś nie wykazuje się choć cieniem własnego myślenia, to możesz napisać drugi Poradnik Kaki, a ludzie i tak będą napierać do Ciebie z tekstem 'ale mi niedziała'. [mod]błąd celowy[/mod] Także sudo raczej nie ma nic do rzeczy w takim wypadku.AdeBe pisze:Powiedz to setkom nowicjuszy przeklepujących bezmyślnie polecenia z forum.
Swoją drogą ja będę bronił sudo, choćby z powodu że wpiszę
Kod: Zaznacz cały
sudo synaptic