Patrząc po zrzutach jakie załączyłeś, to chyba masz ustawioną czcionkę Sans i wyłączony antyaliasing. Niestety Sans wygląda badziewiasto bez antyaliasingu, więc trzeba zainstalować coś z Windowsa:
Aby zainstalować czcionki *.ttf należy wrzucić je do jakiegoś katalogu w /usr/share/fonts np. /usr/share/fonts/win, a następnie (jako root):
Kod: Zaznacz cały
# cd /usr/share/fonts/win
# fc-cache
# cd ..
# fc-cache
Na podstawie: instalacja czcionek ttf pod GNOME ;-)
Zainstalowałem sobie na wirtualnej maszynie Ubuntu z GNOME. Po zainstalowaniu w sposób przedstawiony powyżej czcionek, przeszedłem do ich ustawiania (System -> Preferencje -> Wygląd -> Czcionki). Ustawiłem wszystkie czcionki na Tahoma 8 (wyjątkiem była czcionka o stałej szerokości - Courier New 10) oraz ustawiłem Renderowanie -> Monochromatyczne (nie ruszałem ustawień zaawansowanych pod guzikiem "Szczegóły..."). Po tych zabiegach czcionki w GNOME stały się piękne i wyraźne -niczym w Windows XP ;-)
Jeśli się okaże, że jednak gdzieś tam wyskakuje Sans, to edytuj plik fonts.conf zgodnie ze wskazówkami z mojego poprzedniego posta. Poza tym jak odpalam terminal, to wygląda, jakby w nim antyaliasing nie został wyłączony -Courier New jest brzydki, niewyraźny i rozmazany. Nie używam GNOME, wiec nie podpowiem jak to zmienić.
Generalnie polecam zainstalowanie wszystkich czcionek z Windowsa. Jak u siebie instalowałem system, to pierwsze co zrobiłem po zainstalowaniu środowiska graficznego to zainstalowałem wszystkie czcionki z Windowsa. Po ich instalacji i konfiguracji zainstalowałem Opere i miałem w niej od razu czcionki poustawiane jak pod Windowsem: Arial, Times New Roman, Tahoma, Courier New itd.
Pozdrawiam,
Przemek.
P.S. 1
Zgadzam się - sam używam jako czcionki maszynowej Liberation Mono 8.chmurli pisze: osobiscie polecam Liberation_fonts
P.S. 2
Dla programistów polecam czcionkę Dina. Nie ma polskich znaków, ale za to wygląda bardzo dobrze przy rozmiarze 8 z wyłączonym antyaliasingiem. Kursywa i pogrubienie są świetnie dopracowane. Aby ją zainstalować należy najpierw włączyć używanie czcionek bitmapowych:
Kod: Zaznacz cały
# dpkg-reconfigure fontconfig-config