[+] Conky - jak przywróci
pod rootem conky wyświetla się normalnie wzdłuż prawej strony pulpitu wraz z kolorami i wszystko działa normalnie natomiast z poziomu zwykłego uzytkownika gdy w terminalu uruchamiam conkyego umieszczony on jest w lewym dolnym roku, jest nieczytelny bojest strasznie mała czcionka i jest czarnobiały. Nie odświerza się wogole a jest ustawione zeby sie odświerzał co sekunde.A w dodatku jak próbuje myszką zaznaczyć jakiś element to w momencie gdy ten kwadrat zaznaczania jest na conky to ten cały czarnobiały log conkyego znika całkiem z pulpitu. A wiąże się to z tym ze nawet jak uda mi sie ustawić w autostarcie conky to pokaze mi sie ta zła konfiguracja bo nie zdąże się na roota zalogować.
Tworzyłem to w ten sposób
Logowałem się na roota w momencie zalogowania wpisałem:
Wypełniłem i zapisałem.
I przed chwilą identycznie zrobiłem z poziomu zwykłego użytkownika i teraz tak.
Zrobiłem sobie ten skrypt. Otworzyłem gedita wpisałem ten skrypt i zapisałem w katalogu domowym jako conky. Następnie ten skrypt dodałem do autostartu i co sie dzieje?. Niestety to co opisałem wyżej. Udało mi sie wprowadzić conky do autostartu ale pokazuje mi się ten czarno biały log conkyego. I nie wiem jak to wszystko zmienić. A ten plik utworzony z poziomu roota jest zapisany w /root/conkyrc
Logowałem się na roota w momencie zalogowania wpisałem:
Kod: Zaznacz cały
gedit ~/conkyrc
I przed chwilą identycznie zrobiłem z poziomu zwykłego użytkownika i teraz tak.
Zrobiłem sobie ten skrypt. Otworzyłem gedita wpisałem ten skrypt i zapisałem w katalogu domowym jako conky. Następnie ten skrypt dodałem do autostartu i co sie dzieje?. Niestety to co opisałem wyżej. Udało mi sie wprowadzić conky do autostartu ale pokazuje mi się ten czarno biały log conkyego. I nie wiem jak to wszystko zmienić. A ten plik utworzony z poziomu roota jest zapisany w /root/conkyrc
Otwórz konsolę i jako zwykły użytkownik wpisz:
Potem utworzony plik wyedytuj wpisując pożądaną konfigurację conky. Uruchom program jako zwykły użytkownik. Powinno zadziałać.
Przeczytałeś poradnik Kaki?
touch ~/.conkyrc
Przeczytałeś poradnik Kaki?
#!/bin/bash
sleep 10 #czekaj 10 sekund
conky #i odpal conky
chmod +x ~/conky
chmod +x xxx.sh