Intel core 2 duo - jaka architektura?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

Troche dziwne to co piszesz bo sam mam plyte Asusa P5Q-E z P45 i to ze Debian sobie nie radzi to sie zgodze.
Ale najnowszy Knoppix tez sie nie bootuje, to samo Ubuntu tez nie daje rady.
Jedyne LiveCD jakie mi pozwolilo sie uruchomic i zainstalowac Gentoo to Sidux. Zreszta skompilowane jadro na Gentoo wedlug poradnika i zaznaczonymi opcjami specjalnie pod plyte Asusa z P45, AHCI i innymi pierdolami tez mi PANIKuje.

Odnosnie Debiana i dyskow IDE juz stworzylem temat
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... =dyski+ide i dalej zero odpowiedzi. To samo jest pod SIDem.

Aha i instalatowal Lenny nie poddaje sie na P45, to przeciez jakos go mam zainstalowanego.
Fakt musi byc werja DVD, bo netinstall nie ma odpowiednich modulow.

Jesli chodzi o adresowanie pamieci w 32bitach to mozna spokojnie 4gb zrobic, problem jest jak sie ma wiecej, ale zawsze jest PAE.
PAE — akronim Physical Address Extension. Mechanizm wprowadzony w procesorze Intel Pentium Pro, umożliwiający oprogramowaniu 32-bitowemu korzystanie z pamięci operacyjnej o pojemności 64 GB (magistrala adresowa o szerokości 36 bitów). Zrealizowane jest to przez podstawianie dodatkowej pamięci w oknie adresowanym w ramach standardowej, 32-bitowej przestrzeni adresowej procesu. Przypomina to nieco technologię EMS stosowaną we wczesnych komputerach IBM PC.
No chyba ze sie myle, to przepraszam.
piaskos

Post autor: piaskos »

mam w sumie 4 Gb ramu, C2D T8300 i geforce 9600 GT w laptopie. wrzucilem lennego 2.6.25-2_amd64 i wszystko smiga az milo :) nawet najnowsze stery nvidii ruszyly wiec nie moge narzekac. Dziekuje wam bardzo za pomoc i pozdrawiam.
De_sant

Post autor: De_sant »

Aha i instalatowal Lenny nie poddaje sie na P45, to przeciez jakos go mam zainstalowanego.
Fakt musi byc werja DVD, bo netinstall nie ma odpowiednich modulow.
Dzieki za info - ściągnę sobie w wersji DVD (próbowałem z wersja netinstall)

Knoppix najnowszy wersja DVD dawał sobie rade (nawet zainstalowałem na hdd)
- nie dawał sobie rady ze zintegrowana dzwiekowka.
Susel wersja 11 DVD - dawał sobie rade nawet z dźwiękiem. (instalowałem)
Ubuntu 8.04 daje sobie rade włącznie z dźwiękiem (ale hdd widzi tylko gdy w biosie jest włączone AHCI)
(nie mogę przeskoczyć problemu z lm-sensors)

plyta Asus P5Q Deluxe
BIOS: dyski w AHCI - dźwiękówka wyłączona (teraz używam na PCI) - 2 ethernety włączone.
Dyski: 3.5" Seagate 7200.11 500GB ST3500320AS 32MB, 2.5" OCZ Core SATAII 32GB SSD
naped DVD (LG - interfejs IDE)

Teraz "biegne" po ISO Lenny (DVD 64bit)
tomsonwch

Post autor: tomsonwch »

Mam płytke MSI Neo3 FR na Intelu P45 + Core2 Quad Q6600- Suse 11.0 DVD dziala bardzo dobrze, szkoda tylko ze to suse... Debian lenny netinst nawet sie nie bootuje, spróbuje tez zainstalowac lennego z plyty dvd, jeżeli sie uda to jakie problemy moge jeszcze napotkac :) ?
De_sant

Post autor: De_sant »

Z relacji innych userow wynika ze "problem" z P45 jest taki:
1 distro woli dyski ustawione w IDE (BIOS) a 2 distro woli dyski w trybie AHCI

jesli masz zainstalowanego WIN XP i nie doinstalowałeś mu obsługi AHCI - to jak przełączysz dyski w AHCI to Win XP sie wysypie.
Zanim przełączysz dysk w tryb AHCI wyposaż swojego XP w odpowiednie stery.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Problemy jak np. u mnie zaczely sie tylko z dyskami IDE i nowszymi kernelami.
Non stop probuje kompilowac z odpowiednimi modulami dla plyt z chipsetem P45, jak mi sie w koncu uda to na pewno napisze.
rsh

Post autor: rsh »

Problemy z chipsetem P45 występują tylko z napędami/dyskami podpiętymi prze IDE? Z napędami/dyskami SATA nie ma żadnych kłopotów? W najbliższym czasie mam zamiar zaopatrzyć się w płytę z owym chipsetem i używać Debiana x64 i trochę mnie zmartwiliście tymi problemami, bo nie podoba mi się wizja niebootującej płyty instalacyjnej. Zarówno dyski jak i napęd dvd będę u mnie podpięte przez SATA (żadnych urządzeń IDE nie przewiduję). Czy to jedyne problemy z P45?
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

tylko IDE sa problemy, ale narazie je rozwiazalem na gentoo. Wszystko mi ladnie dziala.
Na debianie sprobuje na weekendzie, chodzi tylko o odpowiednio manipulacje biosem i niestety musowe jest skompilowanie jadra z odpowiednimi opcjami
rsh

Post autor: rsh »

Innymi słowy - brak urządzeń IDE na płycie z chipsetem P45=brak problemów? Nie grozi mi kompilacja jądra?
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

rsh pisze:Innymi słowy - brak urządzeń IDE na płycie z chipsetem P45=brak problemów? Nie grozi mi kompilacja jądra?
Tak,
a co zlego z kompilacji? Przeciez to zaledwie 5 komend :)
ODPOWIEDZ