Ale najnowszy Knoppix tez sie nie bootuje, to samo Ubuntu tez nie daje rady.
Jedyne LiveCD jakie mi pozwolilo sie uruchomic i zainstalowac Gentoo to Sidux. Zreszta skompilowane jadro na Gentoo wedlug poradnika i zaznaczonymi opcjami specjalnie pod plyte Asusa z P45, AHCI i innymi pierdolami tez mi PANIKuje.
Odnosnie Debiana i dyskow IDE juz stworzylem temat
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... =dyski+ide i dalej zero odpowiedzi. To samo jest pod SIDem.
Aha i instalatowal Lenny nie poddaje sie na P45, to przeciez jakos go mam zainstalowanego.
Fakt musi byc werja DVD, bo netinstall nie ma odpowiednich modulow.
Jesli chodzi o adresowanie pamieci w 32bitach to mozna spokojnie 4gb zrobic, problem jest jak sie ma wiecej, ale zawsze jest PAE.
No chyba ze sie myle, to przepraszam.PAE — akronim Physical Address Extension. Mechanizm wprowadzony w procesorze Intel Pentium Pro, umożliwiający oprogramowaniu 32-bitowemu korzystanie z pamięci operacyjnej o pojemności 64 GB (magistrala adresowa o szerokości 36 bitów). Zrealizowane jest to przez podstawianie dodatkowej pamięci w oknie adresowanym w ramach standardowej, 32-bitowej przestrzeni adresowej procesu. Przypomina to nieco technologię EMS stosowaną we wczesnych komputerach IBM PC.