[SOLVED] beryl - brak "belek"

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

tanatos pisze:No i pozostaje jeszcze kwestia sterowników... może zmień na zamknięte? (dla próby)
Mam AIGLX, na zamkniętych on nie będzie działał. Na zamkniętych działa tylko XGL, w który nie mam zamiaru się bawić bo ro samo "zło"...

//edit

Coś mnie podkusiło żeby teraz zobaczyć czy beryl pod GNOME zadziała. No i zadziałał. Tam pięknie działa, są belki okien. Jednak nie przepadam za GNOME i chcę beryla pod KDE, gdzie dalej nie ma belek.

Z tego co udało mi się znaleźć to winą tego, że nie ma belek w KDE jest komunikat:
beryl: Another composite manager is already running on screen: 0
Z tego co wyczytałem tutaj: http://forum.suse.pl/index.php?topic=10626.180 to muszę mieć wywalone compiza i XGL (tego akurat nie posiadam). Cóż, komunikat dalej się pojawia. Lecz pod GNOME się nie pojawia. Więc wnioskuję, że to właśnie tego wina. Tylko problem w tym, że nie wiem co dalej z tym zrobić. Compiz wywaliłem, XGL'a nie posiadam... Ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdrawiam.
Kaka'
Senior Member

No i problem rozwiązany :) Wywaliłem ~/.kde i po tym beryl działa. Problem w tym, że straciłem całą konfigurację KDE, a nie chce mi się na nowo wszystkiego konfigurować, więc powróciłem do wcześniejszego "stanu". Najprawdopodobniej coś w plikach konfiguracyjnych KDE jest źle, tylko co?...

Cóż, potestowałem beryla i z przykrością stwierdzam, że jest bardzo wolny w porównaniu z compizem. Bajery itp. ma, prawda, ale za taką cenę to jak na razie nie warto. Tylko po prostu, jak czytam opinie, to ludziom na 4 razy słabszym kompie działa bardzo szybko beryl, a u mnie takie "jaja". Coś mi się wydaje, że to wina mojej karty graficznej (Radeon 9550), bo w jednym serwisie powiedziano mi, że będą problemy z 3D (że niby uszkodzona), w innym, że jest wszystko ok. Coś mi się jednak wydaje, że jednak z 3D coś jest nie tak (w karcie). Tak czy siak, przymierzam się do nvidii. Mam ochotę wywalić Radeona przez okno... To wsparcie ATI to po prostu skandal! Nie ma co, nigdy więcej Radeonów, tylko nvidia.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

Kaka' pisze:Najprawdopodobniej coś w plikach konfiguracyjnych KDE jest źle, tylko co?...
Najprawdopodobniej wystarczyło wywalić ' ~/.kde/Autostart ' ]Nie ma co, nigdy więcej Radeonów, tylko nvidia. [/quote]
W zeszlym roku doszedłem do takiego samego wniosku po tym jak 3 razy padał wentylator w radeonie(9800Pro) i po tym jak pół roku kombinowałem nim udało mi się odpalić sterowniki fglrx :-P

nVidia potęgą jest i basta :-)
Kaka'
Senior Member

tanatos pisze:Najprawdopodobniej wystarczyło wywalić ' ~/.kde/Autostart '
Próbowałem, lecz to nie tego wina.
tanatos pisze:że mogłeś tylko ten plik wywalić zamiast całej konfiguracji ]

hehe, ale wiesz, zawsze robię kopię zapasową, więc pliczki się przywróciło ;)
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

no ja też robię, przepraszam, że Cię o to podejrzewałem. :-P
ODPOWIEDZ