[+] Wy

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Konsola nic nie pluje?
Fenixon

Post autor: Fenixon »

Zupelnie nic.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Wydaje mi się że nie masz jakichś istotnych pakietów gnome zainstalowanych ale jakich to ja ci nie powiem bo bardzo słabo znam to środowisko.

Moze zerknij tutaj i porównaj
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=11475

jest tam wypis co miałem zainstalowane jak krótko miałem gnome na drugim debku.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Fenixon pisze:1. Przy wylaczaniu/ponownym uruchamianiu systemu badz wylogowywaniu uzytkownika, wszystko z ekranu znika oprocz tapety. I tak stoi. Widac tylko sama tepete i nic sie nie dzieje. Dopiero trzeba zresetowac X'y aby wylaczylo system.
Nie wiem, którą wersję Gnome masz, ale w istocie, przez pewien czas taki problem występował także, gdy u siebie, sporadycznie, uruchamiałem Gnome. Obecna wersja z Sid działa ok, ale uważaj na pakiet gnome-panel, albowiem konsumuje 75% procesora. Być może rozwiązaniem jest aktualizacja Gnome, z którejś wersji testing.

Na drugi problem, być może jest także taka sama odpowiedź: aktualizacja Gnome'a, albo powrót do pierwotnej wersji z Etch (bo tam działało bez problemów).

Prawdopodobnie zaś, jest to jakiś problem, z którąś z bibliotek Gnome, niestety tutaj nie jestem w stanie Ci podpowiedzieć co należy i jak podmienić, a także czy istnieje możliwość jakiejś dobrej i skutecznej konfiguracji Gnome - tu niech się wypowiedzą ci, którzy stosują ją na codzień.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Fenixon jaką masz kartę grafiki i czy masz jakieś ,,bajery'' zainstalowane w systemie, typu compiz.
Fenixon

Post autor: Fenixon »

Karta NVidia GF 6600, Compiz oczywiscie zainstalowany.

Z haslem roota problem rozwiazany - zaktualizowalem system do sid'a ;)
ODPOWIEDZ