Przej

Ogólne pytania dotyczące systemu
Kamil Pawelak

Post autor: Kamil Pawelak »

Muszę znaleźć repozytorium, w którym ona jest. Dziękuję za wskazówki.
SirYes

Post autor: SirYes »

Kamil Pawelak pisze:ktoś umie pomóc ???

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure locales
Generating locales (this might take a while)...
  pl_PL.ISO-8859-2... done
Generation complete.
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
        LANGUAGE = (unset),
        LC_ALL = (unset),
        LANG = "pl_PL.UTF-8"
    are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
        LANGUAGE = (unset),
        LC_ALL = (unset),
        LANG = "pl_PL.UTF-8"
    are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
zgdnie z podaną wyżej instrukcją wszystko mam poinstalowane co trzeba ]

Tak... Znalazłem w końcu o co chodzi - po ładnych kilku miesiącach zastanawiania się!
Sprawa jest taka.

1) Potrzebna jest definicja LANGUAGE w pliku /etc/environment

LANGUAGE="pl_PL :p l:en_US:en"
LANG="pl_PL.UTF-8"
2) Te same kodowania muszą być wymienione w pliku /etc/locale.def
(wszystkie występujące w zmiennej LANGUAGE)

# This file lists locales that you wish to have built. You can find a list
# of valid supported locales at /usr/share/i18n/SUPPORTED. Other
# combinations are possible, but may not be well tested. If you change
# this file, you need to rerun locale-gen.
#

en_US ISO-8859-1
en_US.ISO-8859-15 ISO-8859-15
en_US.UTF-8 UTF-8
pl_PL ISO-8859-2
pl_PL.UTF-8 UTF-8
3) Po tym albo:

# locale-gen
albo:

# dpkg-reconfigure locales
Efekt końcowy:
perl: warning: Setting locale failed
NO MORE :mrgreen:

Tak mi zrobiła któraś z instalacji Ubuntu na desktopie i po analogicznym skopiowaniu zadziałało to pod Debianem 4.0 ;-)

Notka:
W starszych wersjach Debiana nie było potrzeba takich kombinacji alpejskich. Zwykłe "dpkg-reconfigure locales" działało i pozwalało *wybrać* stronki kodowe dla systemu. A tu po nowemu trzeba się więcej napracować :-(. Cena "postępu"? :-|
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

rzeczywiście UTF-8 jest lepsze bo uniwersalne, ale np. mając system na UTF-8 nie mogłem robić przelewów w systemie bankowym (BPH), gdyż java wyświetlała krzaki zamiast polskich znaków i system odrzucał przelewy. Po zrekonfigurowaniu locali na ISO-8859-2 wszystko zaczęło działać, jednak gdybym mógł również korzystał bym z UTF-8, mam nadzieję że już niedługo będzie to standardem.
Grabos

Post autor: Grabos »

Notka:
W starszych wersjach Debiana nie było potrzeba takich kombinacji alpejskich. Zwykłe "dpkg-reconfigure locales" działało i pozwalało *wybrać* stronki kodowe dla systemu. A tu po nowemu trzeba się więcej napracować :-( . Cena "postępu"? :-|
To nadal działa. To że Ci może nie działa to zgłoś do Debian BTS może znalazłeś bug'a. A poza tym jeśli przekonfigurujesz system na inne locales bez generowania starych to chyba normalne że wywala on że nie może znaleźć starych zanim nie zmieni na nowe.
SirYes

Post autor: SirYes »

Graboś pisze:To nadal działa. To że Ci może nie działa to zgłoś do Debian BTS może znalazłeś bug'a. A poza tym jeśli przekonfigurujesz system na inne locales bez generowania starych to chyba normalne że wywala on że nie może znaleźć starych zanim nie zmieni na nowe.
Możliwe, że masz rację. Problem trafił mnie w przypadku instalacji LTSP poprzez debootstrap. Niestety, wspomniany komunikat perla dotyczący locale długo mnie gryzł, bo żadne dpkg-reconfigure (do którego jestem przyzwyczajony) ani locale-gen nie pomagało. Prawdopodobnie przyczyną był ciężki przypadek PEBKAC (hihi). :-P

Dopiero powiązane modyfikacje w dwóch plikach dały efekt - no i się tą wiedzą podzieliłem. Może się komuś przyda.

Zdrówka! :-)
jaced

Post autor: jaced »

SirYes pisze: (...) Dopiero powiązane modyfikacje w dwóch plikach dały efekt - no i się tą wiedzą podzieliłem. Może się komuś przyda.(...)
no i mi się przydało bo miałem problem z wysyłaniem przelewów w BPH a teraz już nie mam :-) dzięki wielkie
pozdrawiam i przy okazji witam wszystkich bo to jest mój pierwszy post na tym forum :mrgreen:

...i tak jeszcze trochę OT pytanie natury że tak powiem kosmetycznej ;-) dlaczego wam tak fajnie wyświetla pod postami logo debianka a u mnie tylko pingwinka?
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

[quote="jaced"]i tak jeszcze trochę OT pytanie natury że tak powiem kosmetycznej ]

Zobacz tutaj
ODPOWIEDZ