Przej
-
NO MORE :mrgreen:Kamil Pawelak pisze:ktoś umie pomóc ???
zgdnie z podaną wyżej instrukcją wszystko mam poinstalowane co trzeba ]Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure locales Generating locales (this might take a while)... pl_PL.ISO-8859-2... done Generation complete. perl: warning: Setting locale failed. perl: warning: Please check that your locale settings: LANGUAGE = (unset), LC_ALL = (unset), LANG = "pl_PL.UTF-8" are supported and installed on your system. perl: warning: Falling back to the standard locale ("C"). perl: warning: Setting locale failed. perl: warning: Please check that your locale settings: LANGUAGE = (unset), LC_ALL = (unset), LANG = "pl_PL.UTF-8" are supported and installed on your system. perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
Tak... Znalazłem w końcu o co chodzi - po ładnych kilku miesiącach zastanawiania się!
Sprawa jest taka.
1) Potrzebna jest definicja LANGUAGE w pliku /etc/environment2) Te same kodowania muszą być wymienione w pliku /etc/locale.defKod: Zaznacz cały
LANGUAGE="pl_PL :p l:en_US:en" LANG="pl_PL.UTF-8"
(wszystkie występujące w zmiennej LANGUAGE)3) Po tym albo:Kod: Zaznacz cały
# This file lists locales that you wish to have built. You can find a list # of valid supported locales at /usr/share/i18n/SUPPORTED. Other # combinations are possible, but may not be well tested. If you change # this file, you need to rerun locale-gen. # en_US ISO-8859-1 en_US.ISO-8859-15 ISO-8859-15 en_US.UTF-8 UTF-8 pl_PL ISO-8859-2 pl_PL.UTF-8 UTF-8
albo:Kod: Zaznacz cały
# locale-gen
Efekt końcowy:Kod: Zaznacz cały
# dpkg-reconfigure locales
perl: warning: Setting locale failed
Tak mi zrobiła któraś z instalacji Ubuntu na desktopie i po analogicznym skopiowaniu zadziałało to pod Debianem 4.0 ;-)
Notka:
W starszych wersjach Debiana nie było potrzeba takich kombinacji alpejskich. Zwykłe "dpkg-reconfigure locales" działało i pozwalało *wybrać* stronki kodowe dla systemu. A tu po nowemu trzeba się więcej napracować :-(. Cena "postępu"? :-|
rzeczywiście UTF-8 jest lepsze bo uniwersalne, ale np. mając system na UTF-8 nie mogłem robić przelewów w systemie bankowym (BPH), gdyż java wyświetlała krzaki zamiast polskich znaków i system odrzucał przelewy. Po zrekonfigurowaniu locali na ISO-8859-2 wszystko zaczęło działać, jednak gdybym mógł również korzystał bym z UTF-8, mam nadzieję że już niedługo będzie to standardem.
To nadal działa. To że Ci może nie działa to zgłoś do Debian BTS może znalazłeś bug'a. A poza tym jeśli przekonfigurujesz system na inne locales bez generowania starych to chyba normalne że wywala on że nie może znaleźć starych zanim nie zmieni na nowe.Notka:
W starszych wersjach Debiana nie było potrzeba takich kombinacji alpejskich. Zwykłe "dpkg-reconfigure locales" działało i pozwalało *wybrać* stronki kodowe dla systemu. A tu po nowemu trzeba się więcej napracować :-( . Cena "postępu"? :-|
Możliwe, że masz rację. Problem trafił mnie w przypadku instalacji LTSP poprzez debootstrap. Niestety, wspomniany komunikat perla dotyczący locale długo mnie gryzł, bo żadne dpkg-reconfigure (do którego jestem przyzwyczajony) ani locale-gen nie pomagało. Prawdopodobnie przyczyną był ciężki przypadek PEBKAC (hihi). :-PGraboś pisze:To nadal działa. To że Ci może nie działa to zgłoś do Debian BTS może znalazłeś bug'a. A poza tym jeśli przekonfigurujesz system na inne locales bez generowania starych to chyba normalne że wywala on że nie może znaleźć starych zanim nie zmieni na nowe.
Dopiero powiązane modyfikacje w dwóch plikach dały efekt - no i się tą wiedzą podzieliłem. Może się komuś przyda.
Zdrówka! :-)
no i mi się przydało bo miałem problem z wysyłaniem przelewów w BPH a teraz już nie mam :-) dzięki wielkieSirYes pisze: (...) Dopiero powiązane modyfikacje w dwóch plikach dały efekt - no i się tą wiedzą podzieliłem. Może się komuś przyda.(...)
pozdrawiam i przy okazji witam wszystkich bo to jest mój pierwszy post na tym forum :mrgreen:
...i tak jeszcze trochę OT pytanie natury że tak powiem kosmetycznej ;-) dlaczego wam tak fajnie wyświetla pod postami logo debianka a u mnie tylko pingwinka?