W takim razie to nie jest wina domeny.slon_os pisze:Moja domena zaparkowana jest w tym samym miejscu od kilku lat:-)
Postfix i wysy
Re: Postfix i wysyłanie poczty - problem.
Zaloż sobie skrzynke na onecie lub interii i wysli tam maila. Ja stawiam ze na onecie i interii stosuje sie greylisting. Wiec dlatego masz taki komunikat. Po kilkudziesieciu minutach mail powinien dojsc. Po za tym onet stosuje priorytezacje skrzynek. Najpierw obslugiwane sa skrzynki platne a pozniej bezplatne. Czesto tak mialem ze z onetu mail szedl kilkanascie godzin....slon_os pisze:Otóż serwer działa poprawnie (tak mi sie wydaje). Mam jednak problem z wysyłaniem poczty np. na onet czy interia. Przy probie wysłania pojawia sie komunikat.
Wiadomość nie została wysłana. Odpowiedź serwera:
ma ktos jakis pomysł?Kod: Zaznacz cały
¯ądanej operacji na poczcie nie wykonano: skrzynka niedostępna 450 4.1.1 <email@poczta.onet.pl>: Recipient address rejected: unverified address: host mx.poczta.onet.pl[213.180.130.86] said: 450 4.7.1 W chwili obecnej nie mozesz wyslac listu do: <email@poczta.onet.pl>, sprobuj za chwile [0400.-1] / At the moment you cannot sen a message to <email@poczta.onet.pl>, try again later [0400.-1]
Re: Postfix i wysyłanie poczty - problem.
Mam skrzynkę zaróno na onet jak i interia. w przypadku onetu czasami dochodzą listy do interii nigdy.kayo pisze:Zaloż sobie skrzynke na onecie lub interii i wysli tam maila. Ja stawiam ze na onecie i interii stosuje sie greylisting. Wiec dlatego masz taki komunikat. Po kilkudziesieciu minutach mail powinien dojsc. Po za tym onet stosuje priorytezacje skrzynek. Najpierw obslugiwane sa skrzynki platne a pozniej bezplatne. Czesto tak mialem ze z onetu mail szedl kilkanascie godzin....slon_os pisze:Otóż serwer działa poprawnie (tak mi sie wydaje). Mam jednak problem z wysyłaniem poczty np. na onet czy interia. Przy probie wysłania pojawia sie komunikat.
Wiadomość nie została wysłana. Odpowiedź serwera:
ma ktos jakis pomysł?Kod: Zaznacz cały
¯ądanej operacji na poczcie nie wykonano: skrzynka niedostępna 450 4.1.1 <email@poczta.onet.pl>: Recipient address rejected: unverified address: host mx.poczta.onet.pl[213.180.130.86] said: 450 4.7.1 W chwili obecnej nie mozesz wyslac listu do: <email@poczta.onet.pl>, sprobuj za chwile [0400.-1] / At the moment you cannot sen a message to <email@poczta.onet.pl>, try again later [0400.-1]
Wpliku main.cf mam taki wpis , jesli go przyblokujeblikuje o dziwo emaile wychodza wszedzie ale w zamian spamu przychodzi sporo.
Kod: Zaznacz cały
#smtpd_recipient_restrictions =
# reject_non_fqdn_sender,
# reject_non_fqdn_recipient,
# reject_unknown_sender_domain,
# reject_unknown_recipient_domain,
# reject_invalid_hostname,
# reject_unverified_recipient,
# reject_non_fqdn_recipient,
# reject_unknown_recipient_domain,
# permit_mynetworks,
# permit_sasl_authenticated,
# reject_unauth_destination,
# reject_unknown_hostname,
# reject_non_fqdn_hostname,
# reject_rbl_client relays.ordb.org,
# reject_rbl_client list.dsbl.org,
# permit
znasz wszystkie te ustawienia do czego służą?
próbowałes te ustawienia wraz z opcją
tzw. białe listy ?
smtp_sender_restriction = check_sender_address hash:/etc/lista_zaufanych_adresów_nadawców
[quote:cc9d3da2e0="Yampress"]znasz wszystkie te ustawienia do czego służą?
tzw. białe listy ?[/quote:cc9d3da2e0]
Nadal to samo, dziwne jest to że czasami problem nie wystepuje i udaje się wysłac , a czasami nie.
[ Dodano: 2008-03-17, 12:50 ]
[ Dodano: 2008-03-17, 12:58 ]
Otóż juz wiem w czym lezy problem tzw. greylisting.
Postfix powinien ponowic probe wysłania listu aby serwer odbierajacy zkojazył go z "dobrym serwerem".
Pytanie jk zmusic Postfixa aby ponawiał wysłany email za kilka munut???
[ Dodano: 2008-04-06, 23:24 ]
witam szanowne grono
jakis pomysł? gdzies wyszperłaem info aby w main.cf wkleic
faktycznie czasami (mowa tu po onet interia itp) w mailq postfix przetrzymuje wiadomosci.
Niestet w wiekszosci przypadków od razu otrzymuje stosowny komunikat o braku mozliwosci dostarczenia. czy ma ktos moze jakies sugestie??
smtp_sender_restriction = check_sender_address hash:/etc/lista_zaufanych_adresów_nadawców
Nadal to samo, dziwne jest to że czasami problem nie wystepuje i udaje się wysłac , a czasami nie.
[ Dodano: 2008-03-17, 12:50 ]
[ Dodano: 2008-03-17, 12:58 ]
Otóż juz wiem w czym lezy problem tzw. greylisting.
Postfix powinien ponowic probe wysłania listu aby serwer odbierajacy zkojazył go z "dobrym serwerem".
Pytanie jk zmusic Postfixa aby ponawiał wysłany email za kilka munut???
[ Dodano: 2008-04-06, 23:24 ]
witam szanowne grono
jakis pomysł? gdzies wyszperłaem info aby w main.cf wkleic
queue_run_delay = 300s
maximal_queue_lifetime = 600s
minimal_backoff_time = 600s
maximal_backoff_time = 600s
Niestet w wiekszosci przypadków od razu otrzymuje stosowny komunikat o braku mozliwosci dostarczenia. czy ma ktos moze jakies sugestie??