Postfix i wysy

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Rad
Member

Post autor: Rad »

slon_os pisze:Moja domena zaparkowana jest w tym samym miejscu od kilku lat:-)
W takim razie to nie jest wina domeny.
Awatar użytkownika
kayo

Re: Postfix i wysyłanie poczty - problem.

Post autor: kayo »

slon_os pisze:Otóż serwer działa poprawnie (tak mi sie wydaje). Mam jednak problem z wysyłaniem poczty np. na onet czy interia. Przy probie wysłania pojawia sie komunikat.

Wiadomość nie została wysłana. Odpowiedź serwera:

Kod: Zaznacz cały

¯ądanej operacji na poczcie nie wykonano: skrzynka niedostępna
    450 4.1.1 <email@poczta.onet.pl>: Recipient address rejected: unverified address: host mx.poczta.onet.pl[213.180.130.86] said: 450 4.7.1 W chwili obecnej nie mozesz wyslac listu do: <email@poczta.onet.pl>, sprobuj za chwile [0400.-1] / At the moment you cannot sen a message to <email@poczta.onet.pl>, try again later [0400.-1] 
ma ktos jakis pomysł?
Zaloż sobie skrzynke na onecie lub interii i wysli tam maila. Ja stawiam ze na onecie i interii stosuje sie greylisting. Wiec dlatego masz taki komunikat. Po kilkudziesieciu minutach mail powinien dojsc. Po za tym onet stosuje priorytezacje skrzynek. Najpierw obslugiwane sa skrzynki platne a pozniej bezplatne. Czesto tak mialem ze z onetu mail szedl kilkanascie godzin....
slon_os

Re: Postfix i wysyłanie poczty - problem.

Post autor: slon_os »

kayo pisze:
slon_os pisze:Otóż serwer działa poprawnie (tak mi sie wydaje). Mam jednak problem z wysyłaniem poczty np. na onet czy interia. Przy probie wysłania pojawia sie komunikat.

Wiadomość nie została wysłana. Odpowiedź serwera:

¯ądanej operacji na poczcie nie wykonano: skrzynka niedostępna
    450 4.1.1 <email@poczta.onet.pl>: Recipient address rejected: unverified address: host mx.poczta.onet.pl[213.180.130.86] said: 450 4.7.1 W chwili obecnej nie mozesz wyslac listu do: <email@poczta.onet.pl>, sprobuj za chwile [0400.-1] / At the moment you cannot sen a message to <email@poczta.onet.pl>, try again later [0400.-1] 
ma ktos jakis pomysł?
Zaloż sobie skrzynke na onecie lub interii i wysli tam maila. Ja stawiam ze na onecie i interii stosuje sie greylisting. Wiec dlatego masz taki komunikat. Po kilkudziesieciu minutach mail powinien dojsc. Po za tym onet stosuje priorytezacje skrzynek. Najpierw obslugiwane sa skrzynki platne a pozniej bezplatne. Czesto tak mialem ze z onetu mail szedl kilkanascie godzin....
Mam skrzynkę zaróno na onet jak i interia. w przypadku onetu czasami dochodzą listy do interii nigdy.
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

Proszę sprawdzić wpisy dotyczące SFP oraz sprawdzić reverseDNS. Proponuję także przyjrzeć się konfiguracji swojego systemu pocztowego. Pomocne byłyby także logi po wysłaniu maila jak odpowiada serwer onetu itd. Czy wysyłka listu odrzuconego jest ponawiana?
slon_os

Wpliku main.cf mam taki wpis , jesli go przyblokujeblikuje o dziwo emaile wychodza wszedzie ale w zamian spamu przychodzi sporo.

#smtpd_recipient_restrictions =

#    reject_non_fqdn_sender,
#    reject_non_fqdn_recipient,
#    reject_unknown_sender_domain,
#    reject_unknown_recipient_domain,
#    reject_invalid_hostname,
#    reject_unverified_recipient,
#    reject_non_fqdn_recipient,
#    reject_unknown_recipient_domain,
#    permit_mynetworks,
#    permit_sasl_authenticated,
#    reject_unauth_destination,
#    reject_unknown_hostname,
#    reject_non_fqdn_hostname,
#    reject_rbl_client relays.ordb.org,
#    reject_rbl_client list.dsbl.org,
#    permit
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

znasz wszystkie te ustawienia do czego służą?

próbowałes te ustawienia wraz z opcją

smtp_sender_restriction = check_sender_address hash:/etc/lista_zaufanych_adresów_nadawców
tzw. białe listy ?
slon_os

[quote:cc9d3da2e0="Yampress"]znasz wszystkie te ustawienia do czego służą?

próbowałes te ustawienia wraz z opcją

smtp_sender_restriction = check_sender_address hash:/etc/lista_zaufanych_adresów_nadawców
tzw. białe listy ?[/quote:cc9d3da2e0]

Nadal to samo, dziwne jest to że czasami problem nie wystepuje i udaje się wysłac , a czasami nie.

[ Dodano: 2008-03-17, 12:50 ]

[ Dodano: 2008-03-17, 12:58 ]
Otóż juz wiem w czym lezy problem tzw. greylisting.
Postfix powinien ponowic probe wysłania listu aby serwer odbierajacy zkojazył go z "dobrym serwerem".
Pytanie jk zmusic Postfixa aby ponawiał wysłany email za kilka munut???

[ Dodano: 2008-04-06, 23:24 ]
witam szanowne grono
jakis pomysł? gdzies wyszperłaem info aby w main.cf wkleic

queue_run_delay = 300s
maximal_queue_lifetime = 600s
minimal_backoff_time = 600s
maximal_backoff_time = 600s
faktycznie czasami (mowa tu po onet interia itp) w mailq postfix przetrzymuje wiadomosci.
Niestet w wiekszosci przypadków od razu otrzymuje stosowny komunikat o braku mozliwosci dostarczenia. czy ma ktos moze jakies sugestie??
ODPOWIEDZ