Kompilacja wszystkiego

Pomoc dotycząca instalacji systemu
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Dzięki.
Config kernela mam już dość dobrze ułożony, teraz już tylko testuję, które rzeczy trzeba ustawić jako moduły, a które można wkompilować w kernel.
W takim razie pytanie do apt-builda: jakieś stronki z flagami kompilacji to są w necie? Bo trochę szukałem i niestety jakoś krucho to wygląda. Takie podstawowe jak -O2 -pipe -march=nocona mam ustawione, ale zastanawiam się, czy nie dałoby się wycisnąć trochę więcej.
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

obowiazkowo typ procesora
AdeBe
Junior Member

No typ mam już ustawiony przeciez :) -march=nocona
Jeszcze jedno pytanko przy okazji. Podobno przy takim przekompilowywaniu np. modulow, potrafia sie one pozniej gryzc z kernelem, jesli on nie byl kompilowany z uzyciem identycznych flag. Prawda to?
Marcinnn

Post autor: Marcinnn »

Kod: Zaznacz cały

apt-build world
hmm... a w jaki sposób to działa? Z zainstalowanej już wersji? Czy jakoś uruchamiając płytę ze źródłem? Jak? Jak wpisywałem w trybie tekstowym to nie szło. Może trzeba mieć "bardziej zainstalowanego" debiania?

Chciałem sobie skompilować cały system, bo to w moim przypadku może rozwiązać wiele problemów. Przynajmniej jak kompiluje po części to lepiej mi działa mniej się wiesza mniej muszę walczyć itd.

Dzięki
Rad
Member

Post autor: Rad »

Marcinnn pisze:Jak wpisywałem w trybie tekstowym to nie szło.
Jak to nie szło?
Marcinnn

reagował tak jakby nie istniało takie polecenie, mocno wlepiałem oczy czy nie robie literówek ale nic nie znalazłem

jak chcesz wiedziec mniej wiecej co wyświetlał to wpisz w konsole np. zdfjkghzdfklgjhasdl

teraz ci nie powiem bo mi wszystko siadło od eksperymentów

[ Dodano: 2007-12-27, 15:10 ]
miałęm zainstalowaną wersję etch z kde

przy instalacji:

Kod: Zaznacz cały

install vga=771 tasks kde standard 
czy jakoś tak - może to być przyczyną? Domyślam się, że to powinno podobnie działac jak w przypadku kompilowania poszczególnych części np. jądra
Rad
Member

Post autor: Rad »

Marcinnn pisze:reagował tak jakby nie istniało takie polecenie, mocno wlepiałem oczy czy nie robie literówek ale nic nie znalazłem
A zainstalowałeś w ogóle program apt-build?
Marcinnn

hm.. to dobry trop ;-) spróbuje jak będe miał lapa pod ręką. Generalnie wszystkie aktualizacje działały a było ich trochę. jak nie ma tego programu w "standardzie" to to jest to.
AdeBe
Junior Member

Generalnie odradzałbym Ci kompilację czegokolwiek. Nie zrozum mnie źle, ale twój poziom wiedzy w postach wskazuje że tak będzie dla Ciebie lepiej :)
A już apt-build world na pewno nie przejdzie, zważywszy na bugi z obsluga stringów w nim samym.
Marcinnn

Dzięki, ale na brak wiedzy jest nauka i rozwiązywanie problemów :-) :-P a nie nietykanie się czegokolwiek. Z moimi potrzebami i moim dyskiem mogę mieć nawet dwa debiany - jeden stabilny a drugi od eksperymentów ;-) To że z linuxem na pc jestem nowy to ja wiem, ważne jest żeby się uczyć :-)
ODPOWIEDZ