Kas pisze:Z tego co wiem to podczas aptitude dist-upgrade nowe jądro też jest kompilowane tylko, że z domyślnymi ustawieniami i na architekturę i386. Czy da się tak skonfigurować Aptitude, aby on od razu kompilował na i686 i ewentualnie usuwał zbędne moduły?
¬le mówisz, aptitude nic nie kompiluje, on pobiera i instaluje gotowe paczki deb.
Kompilacja oczywiście jest przyjemna ]na dodatek jeśli zrobisz to metodą debiana to już w ogóle bajka [/quote]
¦rednio na jeża - jak kto lubi. Można sobie zbudować paczkę - plusy są, ale ja nie widzę w tym nic ciekawego :-)
Skoro Aptitude zawsze pobiera gotowe pakiety deb to czy jest jakieś inne narzędzie? Czy istnieje odpowiednik Aptitude pobierający kod źródłowy programów, a następnie automatycznie kompilujący program z domyślnymi flagami, ale na wskazaną architekturę?
Kas pisze: Czy istnieje odpowiednik Aptitude pobierający kod źródłowy programów, a następnie automatycznie kompilujący program z domyślnymi flagami, ale na wskazaną architekturę?
Przeczytałem ten artykuł i jak rozumiem mogę zastąpić w pełni Aptitude poprzez apt-build. Instaluję system z płyty netinstall, następnie apt-build, konfiguruję pod moją architekturę i potem instaluję/aktualizuję/usuwam całe oprogramowanie poprzez apt-build. Tak?
Właśnie przetestowałem. Rzeczywiście instaluje, ale z jakimiś durnymi zależnościami. Chce instalować wszystko jak leci. Czy istnieje jakaś metoda, aby instalował z takimi samymi zależnościami jak Aptitude?
W nocy robiłem apt-build world na mojej maszynie. Partycja / (bez /home) urosła z 1.3 do 3.1 GB.
Został zainstalowany min. Lynx.
Podam jednak pewien przykład: podczas instalacji oryginalnego klienta Last.fm poprzez aptitude install last-fm instalowane są wyłącznie biblioteki Qt. Apt-build install last-fm wrzucił mi także narzędzie deweloperskie do tworzenia interfejsów Qt Designer i poradnik Qt Assistant. Już może nie wspomnę o Qt Linguist.
Skoro Last.fm instalowany z repozytorium poprzez Aptitude nie wymaga tych wszystkich narzędzi i bibliotek Qt to na pewno da się go też tak skompilować ze źródeł. Tylko czy jest jakaś flaga "minimum"...? :-)
Np. Aptitude przy domyślnych ustawieniach instaluje wszystkie wymagane i zalecane pakiety. Wtedy Abiword wymaga Samby. Można jednak wyłączyć automatyczne instalowanie zalecanych pakietów. Czy apt-build też ma taką możliwość? To jest prawie spełnienie moich marzeń. Tylko czemu on instaluje wszystko...