Gnome - wywalic Nautilusa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

giaur pisze:No nie, to sam widzialem. Chodzi mi o normalny pasek adreu, taki zeby mozna bylo wpisywac ścieżkę, a nie jakies przyciski.
Na pasku położenia masz ikonę do przełączania pomiędzy tekstowym a przyciskowym paskiem położenia.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Ok faktycznie, moglem sam zauwazyc.

To jeszcze jedno pytanie: skroty na pulpicie. Problem jest taki, ze skroty utworzone w KDE i w Gnome gryzą się między sobą.

Konkretnie mam taką sytuację - jeżeli utworzę w KDE na pulpicie skrót do jakiegoś folderu albo do adresu, to w Gnome jest podpisany "Bez nazwy".

I na odwrót: jeżeli teraz zmienię nazwę tego skrótu w Gnome, to w KDE będzie on "Bez nazwy". Malo tego - od tej pory w KDE już nazwy nie zmienię, bo w oknie właściwości ma nazwę taką jak powinien - mimo to na pulpicie jest podpis "Bez nazwy"

Da się coś z tym zrobić?
localh0st
Beginner

Post autor: localh0st »

giaur pisze:Da się coś z tym zrobić?
Najlepiej zdecydować się na jedno środowisko, którego będziesz używał. ;-)
ms-trex
Beginner

A w jaki sposób robisz te skróty? Spróbuj może ręcznie poprzez edycję pliku np.

Kod: Zaznacz cały

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Terminal
TryExec=gnome-terminal
Exec=gnome-terminal
Icon=gnome-terminal.png
Type=Application
I zapisz jako *.desktop w każdym środowisku powinno działać bez problemu.
giaur
Member

Post autor: giaur »

ms-trex: ale to co podales to skrot do programu. Chodzi mi o skrot do adresu w KDE (albo skrot do folderu bo to na to samo wychodzi) - tworze skroty w KDE.

Skroty do aplikacji dzialaja dobrze - chodzi mi o skroty do lokalizacji (foderów).

A w ogóle czy nie da się tak zrobić, żeby Gnome zapisywalo swoje skroty gdzie indziej? Czyli pulpit w Gnome oddzielic od pulpitu KDE. Tak to jest bez sensu, np. Kosz mam podwójny, bo raz jako skrót utworzony w KDE, a drugi raz jako standardowy element pulpitu Gnome, który skrótem nie jest. Jak wywale ten drugi Kosz w Gnome, to w KDE wcale nie bede miec Kosza na pulpicie.

Jednym słowem - same problemy..
soki
Beginner

Post autor: soki »

Najlepiej zdecyduj się na jedno środowisko i nie będzie problemów.

Ja w GNOME skróty do folderów robiłem klikając na pulpicie lub w jakimś katalogu "prawym" następnie "utwórz dowiązanie" i wskazywałem katalog - dobrze nie pamiętam ale chyba tak ;P
ms-trex
Beginner

A o to chodzi, no cóż nie możesz po prostu zrobić sobie skrótów do folderów jako zakładki w menadżerach plików? W gnomie i kde wyłącz pokazywanie ikon systemowych na pulpicie i nie bedzie sie krzaczyć.
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

giaur pisze:ms-trex: ale to co podales to skrot do programu. Chodzi mi o skrot do adresu w KDE (albo skrot do folderu bo to na to samo wychodzi) - tworze skroty w KDE.
dowiązanie powinno pomóc... w kązdym środowisku i z terminala
Theq
Beginner

Post autor: Theq »

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Udało się komuś zmienić Nautilusa na Konquerora w GNOME? Wynikają z tego jakieś problemy? No i jak to zrobić bo domyślam się, że zwykła instalacja to za mało?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Czyli chcesz zamienić piątek na czwartek ;-)
ODPOWIEDZ