Rzeczywiście źle się wyraziłem :P :-P To wina twórców gier, no ale najedno wychodzi w Linuksie nie pograsz (w niektóre gry)
P.s Standardowy NV -też mi nie działa.
Karta graficzna dla Linuksa
-
:evil: Bluźnisz chłopie. AMD opublikowało pełne specyfikacje wszystkich kart radeon, włącznie z najnowszymi RV670/680. Sterowniki dla Debiana w main to więc tylko kwestia czasu. nVidia nie opublikowała żadnych specyfikacji (nawet z NDA), a ich sterowniki binarne działają albo nie działają.giaur pisze:Oczywiscie najelepiej kupic GeForce, zainstalowac sterowniki ze strony producenta i miec wszystko w d... (zamiast szarpac sie z jakimis Radeonami, ktore moze zadzialaja moze nie).
Jeśli chcesz się bawić jądrem to nie kupuj kart nVidia!
Jeśli chcesz by wsparcie sprzętu dla Linuksa było lepsze to nie kupuj kart nVidia!
Jeśli chcesz używać Debian jak należy, czyli wyłącznie z otwartym oprogramowaniem to nie kupuj kart nVidia!
Jak podaje http://free3d.org/, najszybsza w tej chwili karta na otwartym sterowniku to Radeon X800/850. Takiego potwora można mieć na Allegro nawet za 150zł w najbardziej wypasionej wersji. Na wspomnianej stronie są też testy innych kart na otwartych sterownikach.
Tak przy okazji GF 8600GT mojego brata za ponad 300zł jest ledwo 30% szybszy na sterownikach nVidia. Natomiast na sterowniku nvidia z x.org jego Athlon X2 3800+ daje 420FPS, tyle samo co mój akcelerator: S3 SavageIX/C 16MB. :-D A ja mam P3@1,13GHz...
Na standardowych sterownikach bez wsparcia dla akceracji nie zadziała np. program XBMC. No i kwestia że system może działać wolniej, bo CPU będzie miał więcej pracy. U mnie GF2/GF4 oraz karty od ATI lub dowolna karta pod AGP na Linuksie nie pójdzie. Skazanie na zintegrowaną kartę albo zakup nowego PC.