user@debian:~$ i co dalej?
Powiedzcie mi jeszcze, które x-y podinstalować na początku początku, żebym miał przeźroczyste okna. Inne bajery mnie raczej nie ciekawią. Za stary jestem już na choinki 8-) bo na tym gnomie, który miałem to okienka epoka wind połowy lat 90-tych :-D
Pytanie jeszcze troche z innej bajki. Ponieważ nie udało mi sie uruchomić dźwięku. A jesli mam być szczery po wrzuceniu driverów alsa, coś chyba źle zrobiłem, bo grub nie ładuje już kernela. tzn znikła lista wogóle do wyboru :mrgreen: Czy podczas instalacji jest tak jak w plug&play, czyli że jest wykrywany sprzęt, szuka się źródła driverów w repozytorium. I że tak powiem ten proces jest automatyczny. Czy np..moduły takie jak Dźwięk czy USB trzeba robić osobno jak już dostaniemy sie do X-a po zainstalowaniu systemu.
Pytanie jeszcze troche z innej bajki. Ponieważ nie udało mi sie uruchomić dźwięku. A jesli mam być szczery po wrzuceniu driverów alsa, coś chyba źle zrobiłem, bo grub nie ładuje już kernela. tzn znikła lista wogóle do wyboru :mrgreen: Czy podczas instalacji jest tak jak w plug&play, czyli że jest wykrywany sprzęt, szuka się źródła driverów w repozytorium. I że tak powiem ten proces jest automatyczny. Czy np..moduły takie jak Dźwięk czy USB trzeba robić osobno jak już dostaniemy sie do X-a po zainstalowaniu systemu.
Xorg + Compiz-Fusion + emeraldpyton pisze:Powiedzcie mi jeszcze, które x-y podinstalować na początku początku, żebym miał przeźroczyste okna.
ew. dwa małe programiki: Klik
Co do sterów: Musisz powiedzieć nam, jak to dokładnie sprzęt. Wynik polecenia lspci powie więcej niż np.
P.S: A o odzyskiwaniu GRUBa już wiele napisano, samodzielności masz chyba trochę? :mrgreen:pyton pisze:Dzwięk AC97
Thanks. Postaram sie sprawdzić.Ventrue pisze:Xorg + Compiz-Fusion + emerald
VentrueVentrue pisze:Co do sterów: Musisz powiedzieć nam, jak to dokładnie sprzęt
Podawałem wczesniej linkownie --> Abit SA6, a na płycie jest ALS100/200 8-)
Znikło mi totalnie wszystko z lokalizacji /boot/ wszystkie skróty typu vmlinuz itp. Nie wiem czemu sie tak stało. Podawałem tylko alsa do instalacji. Poza tym na prawde nie zalezy mi na odzyskaniu tego, bo to tylko do testów.Ventrue pisze:P.S: A o odzyskiwaniu GRUBa już wiele napisano, samodzielności masz chyba trochę? :mrgreen:
Pobrałem Etch 4.0r1, ale instalacja staje bez wzgledu na nośnik na 33% (libc6-udeb) ?? nie wiem o co chodzi.
[ Dodano: 2007-10-31, 20:22 ]
Czy apt-get install x-window-system to to samo co:
apt-get install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
Czym sie to różni ?
[ Dodano: 2007-10-31, 23:34 ]
OK ... poradziłem sobie. Był jakiś dziwny problem z Etch pobranym z sieci.
Sciagnałem jeszcze CD, i nie było problemów.
[ Dodano: 2009-07-04, 14:35 ]
Może będę w tym temacie dopisywać jakieś bardzo podstawowe wątki jakie napotykam rozpoczynając zabawę z tym systemem. Komp od października 2007 stał nieużywany i dopiero teraz mam okazje powrócić do tematu.
Instalując dany pakiet przez apt-get "instalator" potrzebuje dodatkowych bibliotek co zgłasza prośbą o włożenie dysku do napędu. Problem w tym , że napęd miałem w tym kompie jedynie na czas instalacji. Jak zrobić aby instalator pobierał potrzebne mu pakiety bezpośrednio przez htttp ?