Temperatura

Wszystko Off Topic
giaur
Member

Post autor: giaur »

Będę rekordzistą wśród was. Moja grafa GeForce 7300GT w spoczynku ma ~50 stopni.

Po podkręceniu karty i włączeniu Need For Speed Carbon na full detalach i najwyzszej rodzielczosci, po okolo godzinie grania temperatura osiąga ~95 stopni. Chlodzenie pasywne.

Wiec nie wiem czym wy sie przejmujecie ;-)
zulowski

Post autor: zulowski »

Ja bym sie nie przejmowal tak temperaturami, mi kiedys pisalo ze mam chipset [tez plyta gigabyte] z temperatura 72 stopnie... w innym programie, pisalo ze to jednak dysk twardy tyle ma, wg mnie wniosek jest 1, gigabyte ma do dupy czujniki temperatury.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

giaur pisze:Po podkręceniu karty i włączeniu Need For Speed Carbon na full detalach i najwyzszej rodzielczosci, po okolo godzinie grania temperatura osiąga ~95 stopni. Chlodzenie pasywne.

Wiec nie wiem czym wy sie przejmujecie
Wysoka temperatura skraca czas życia układów. Mówi się że kilka godzin pracy układu rozgrzanego do ok. 90 stopni powoduje skrócenie jego żywotności o 3-4 lata.
yantar
Member

Post autor: yantar »

ruun pisze:Wysoka temperatura skraca czas życia układów. Mówi się że kilka godzin pracy układu rozgrzanego do ok. 90 stopni powoduje skrócenie jego żywotności o 3-4 lata.
Trudno powiedziec jak jest obecnie z ukladami. Ale fakt faktem ze wysoka temperatura wplywa na degradacje ukladu i skrocenie jego zywotnosci. Tylko ciezko znalezc informacje jak to sie ma do obecnie produkowanych ukladow. Gdzies mi raz mignelo ze obecnie procki powinny wytrzymywac nawet do 120C, moze i tak jest tylko jak to na nie wplywa poza spowolnieniem tego sie juz trudniej doszukac. Biorac pod uwage jak czesto ludzie wymieniaja komponenty to raczej nie spedza snu z powiek producentom. Skoro ludzie podzespoly wymieniaja srednio co 3-4 lata. Wiec sytuacja troche sie rozni od tych z lat '80-'90 gdy komputer obliczano na prace jednej dekady. (No i cieplo wydzielane przez owczesne uklady w zwyklych PCtach bylo w sumie niewielkie).
giaur
Member

Post autor: giaur »

ruun: dlatego wlasnie zastanawiam sie co by tu skombinowac zeby zapewnic lepsze chłodzenie... a trzeba przyznac ze karta podkreca sie bardzo dobrze, normalnie nigdy NFS Carbon w 1600x1200 i ze wszystkimi detalami nigdy by nie smigal prawie plynnie na takiej karcie
Awatar użytkownika
Junkers
Beginner

Post autor: Junkers »

Tutaj znalazłem fajny cooler ktory pasowałby do mojej karty... i nawet w przystępnej cenie :mrgreen:
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

giaur pisze:ruun: dlatego wlasnie zastanawiam sie co by tu skombinowac zeby zapewnic lepsze chłodzenie...
Ogniwo Peltiera >>klik<<
ODPOWIEDZ