Będę rekordzistą wśród was. Moja grafa GeForce 7300GT w spoczynku ma ~50 stopni.
Po podkręceniu karty i włączeniu Need For Speed Carbon na full detalach i najwyzszej rodzielczosci, po okolo godzinie grania temperatura osiąga ~95 stopni. Chlodzenie pasywne.
Wiec nie wiem czym wy sie przejmujecie ;-)
Temperatura
Wysoka temperatura skraca czas życia układów. Mówi się że kilka godzin pracy układu rozgrzanego do ok. 90 stopni powoduje skrócenie jego żywotności o 3-4 lata.giaur pisze:Po podkręceniu karty i włączeniu Need For Speed Carbon na full detalach i najwyzszej rodzielczosci, po okolo godzinie grania temperatura osiąga ~95 stopni. Chlodzenie pasywne.
Wiec nie wiem czym wy sie przejmujecie
Trudno powiedziec jak jest obecnie z ukladami. Ale fakt faktem ze wysoka temperatura wplywa na degradacje ukladu i skrocenie jego zywotnosci. Tylko ciezko znalezc informacje jak to sie ma do obecnie produkowanych ukladow. Gdzies mi raz mignelo ze obecnie procki powinny wytrzymywac nawet do 120C, moze i tak jest tylko jak to na nie wplywa poza spowolnieniem tego sie juz trudniej doszukac. Biorac pod uwage jak czesto ludzie wymieniaja komponenty to raczej nie spedza snu z powiek producentom. Skoro ludzie podzespoly wymieniaja srednio co 3-4 lata. Wiec sytuacja troche sie rozni od tych z lat '80-'90 gdy komputer obliczano na prace jednej dekady. (No i cieplo wydzielane przez owczesne uklady w zwyklych PCtach bylo w sumie niewielkie).ruun pisze:Wysoka temperatura skraca czas życia układów. Mówi się że kilka godzin pracy układu rozgrzanego do ok. 90 stopni powoduje skrócenie jego żywotności o 3-4 lata.