problem z uruchomieniem debiana

Pomoc dotycząca instalacji systemu
fotomek69

Post autor: fotomek69 »

ludzie zainstalowalem do tej pory kilka roznych linuxow wszystkie do tej pory uruchamialy sie bez wiekszych problemow z tym debianem nie potrafie sobie poradzioc sciagnolem kilkanascie plyt do instalacji uzyte zostaly dwie i znow ma to samo system uruchamia sie jako tekst che nazwe i haslo a potem jest znow to tomasz@noname$
i znow nie wiem co wpisac zeby system sie normalnie uruchomil
prosze o pomoc najlepiej na skype fotomek69
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=427

Pisze jak byk
Kaka' pisze:"Zakładam, że podczas instalacji Debiana wybrałeś opcję instalacji środowiska graficznego. Jeśli tego nie zrobiłeś to jako root:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install x-window-system-core x-window-system xterm
"
Potem są tylko pytania, później instalujesz np. KDE i już masz - wszystko tam opisałem :)

Pozdrawiam!
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

fotomek69, powiedz czy czytałeś coś z tego co dostałeś tutaj jako materiały pomocnicze?
fotomek69

nic z tego po wpisaniu tej komendy mam cos takiego
E nie udalo sie otworzyc pliku blokady var lib dpkg lock - open brak dostepu
Kaka'
Senior Member

nic z tego po wpisaniu tej komendy mam cos takiego
E nie udalo sie otworzyc pliku blokady var lib dpkg lock - open brak dostepu

Programy instaluje się jako root (#) a nie jako zwykły użytkownik ($). Pewnie tu popełniasz błąd. Wpisz "su" podaj hasło roota i dopiero po tym instaluj.

Pozdrawiam!
fotomek69

nie nic z tego teraz mam cos takiego
nastepujace pakiety maja niespelnione zaleznosci
x-window-system wymaga xprt-xpihtory ale nie da sie go zainstalowac
E pakiety sa bledne
noname home tomasz

ludzie o co tu chodzi po jaka cholere wypalilem tyle plyt skoro nie mozna tego systemu uruchomic przeciez to jest chore skad osoba ktora ma cos takiego pierwszy raz w rece ma miec takie wiadomosci skad ma znac te komendy i je rozumiec czy ktos slyszal o takich problemach przy instalacji np windowsa dla kogo jest ten caly linux przeciez to jest debilne i chore szkoda kasy na te plyty to juz chyba lepiej zaplacic za windowsa
Kaka'
Senior Member

nie nic z tego teraz mam cos takiego
nastepujace pakiety maja niespelnione zaleznosci
x-window-system wymaga xprt-xpihtory ale nie da sie go zainstalowac
E pakiety sa bledne
noname home tomasz

ludzie o co tu chodzi po jaka cholere wypalilem tyle plyt skoro nie mozna tego systemu uruchomic przeciez to jest chore skad osoba ktora ma cos takiego pierwszy raz w rece ma miec takie wiadomosci skad ma znac te komendy i je rozumiec czy ktos slyszal o takich problemach przy instalacji np windowsa dla kogo jest ten caly linux przeciez to jest debilne i chore szkoda kasy na te plyty to juz chyba lepiej zaplacic za windowsa
Następny któremu się nie udało...wszyscy tak mówią jak nie umieją sobie poradzić z linuksem. No cóż...ja Ci dałem opis jak zainstalować, nie wiem czy, za przeproszeniem, nie umiesz czytać czy jak. W sieci także jest dużo opisów. Ja Cię do linuksa nie namawiam, rób jak chcesz, ale nie pisz na form, że "ten caly linux przecież to jest debilne i chore". Jak się czegoś nie wie to się nie powinno wypowiadać.

???pozdrawiam

[ Dodano: 2006-11-30, 21:07 ]
EOT!
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

fotomek69 pisze:ludzie o co tu chodzi po jaka cholere wypalilem tyle plyt skoro nie mozna tego systemu uruchomic przeciez to jest chore skad osoba ktora ma cos takiego pierwszy raz w rece ma miec takie wiadomosci skad ma znac te komendy i je rozumiec czy ktos slyszal o takich problemach przy instalacji np windowsa dla kogo jest ten caly linux przeciez to jest debilne i chore szkoda kasy na te plyty to juz chyba lepiej zaplacic za windowsa
Po co się unosisz? Myślisz że ktoś urodził się z umiejętnością konfiguracji systemu klasy UNIX, Linuks? Zapytałem Cię czy przeczytałeś COKOLWIEK z tego co dostałeś, jako pomoce, czyli dokumentację głównie? Tam wiele rzeczy jest wyjaśniona, właśnie w przystępnym języku dla początkujących. To nie jest tak, że sobie wszystko wyklikasz jak w Windowsie, tutaj o wielu rzeczach trzeba najpierw poczytać, spróbować zrobić zgodnie z howto, może poszukać czy ktoś podobnego problemu nie miał( przekopać fora ), a potem dopiero narzekać. Jak chcesz wrócić do Windowsa to proszę bardzo przecież nikt Cię nie będzie zatrzymywał, ale odchodź ze świadomością, że tracisz okazję żeby poznać coś nowego, żeby nauczyć się czegoś nowego.

PS. http://qref.sourceforge.net/Debian/refe ... ce.pl.html
wenabdg
Beginner

Post autor: wenabdg »

Po pierwsze debian jest uznawany za distro dla zaawansowanych wiec nie jestes skazany na niego. Jest wiele dystrybucji o wiele latwiejszych w instalacji, konfiguracji etc. (Mandriva, czy Ubuntu). Jakis czas badz na takim linuksie a jak uznasz, ze wymagasz czegos wiecej (bo moze juz wiecej potrafisz itp) wtedy wybierz "trudniejszego" linuksa.
Kaka'
Senior Member

Jak już tak ot-ujemy :) Ja osobiście nie uważam, że Debian jest trudny. Koledze się po prostu nie chciało, a "chcieć to móc".

Pozdrawiam!
Zablokowany