Wtedy mozesz dopisac do xorga to co pisal HF (tylko nie uzywaj spacji w xorgu poruszaj sie tabem i kursorami)
Ubuntu raczej tez nie musisz instalowac, wystarczy ze wrzucisz plytke odpalisz system live, a Ubuntu skonfiguruje xorg.conf tylko przekopiujesz pozniej plik na dysk. (tak mi sie wydaje)
dobrze , najpierw spróbuje zmodyfikować xorg.conf ale w jaki sposób mogę zapisać wyedytowany przeze mnie plik?
jeżeli się ta próba nie powiedzie spróbuje wziąć xorga z ubuntu , ale jeżeli już będę miał go na dysku (partycji ntfs , mam nadzieję ze debian nie ma problemów z odczytem ntfs) to w jaki sposób go potem podmienić ? będzie to można zrobić z poziomu liveCD ubuntu ?
rzeczywiście , wrzucenie xorg.conf z ubuntu w miejsce xorga debiana pomogło :-D
dziękuje za pomoc
tylko jestem ciekaw ile bym się musiał bawić gdybym nie miał liveCD ubuntu ...
zassysanie .iso , nagrywanie itd.
dla przeciętnego użytkownika pc tyle operacji aby uruchomić system to za dużo , a ja od debiana oczekiwałem właśnie prostoty użytkowania i łatwej konfiguracji
imho , póki co ubuntu jakoś bardziej mi się podoba 8-)
Ja bym powiedzial ze jest. Skoro mozna w paru zdaniach komus napisac jak ma postapic zeby zreanimowac cos co nie dziala. I sobie da rade. (przewaznie) =]
Lepsze to niz porada "reinstaluj system do skutku"
Moze lepszym okresleniem by bylo, ze Debian jest dla poczatkujacego ale takiego z lekkim z zacieciem do stawienia czola mozliwym problemom.