Tak wejście DVI ustawione na sztywno. Zmiana PCIE na Gen1/Gen2. Nic nie dało.
Wydłużeniem również czas do 30 sekund, gdzie jest możliwość wciśnięcia DEL, F2, F11, myśląc że może sterownik musi mieć więcej czasu aby się załadować. Ale to też nie pomogło.
[+] Czarny ekran do momentu pojawienia się logo Debiana, nie widać GRUB
Re: Czarny ekran do momentu pojawienia się logo Debiana, nie widać GRUB
Ok. Problem rozwiązany. Nie wiem dokładnie co pomogło, ale opiszę co zrobiłem (podpowiedziane przez Gemini 2.5 pro, które zaproponowało 8 rozwiązań, w tym te które tu padały).
Jednocześnie zrobiłem dwie rzeczy, po których wszystko działa, nawet z zainstalowaną fizycznie kartą dedykowaną (w UEFI, ustawione jest opcja, że ma być używana zintegrowana).
A więc tak:
1) Odłączenie monitora na 2 minuty z zasilania i od komputera, ale od strony monitora (jak to nazwał "aby zresetować monitor"). Wcześniej odłączałem, no ale od strony komputera, i z gniazda zasilania - i nie pomagało.
2) W Windows w opcjach zasilania odhaczenie opcji "Włącz szybkie uruchamianie (zalecane)".
Te dwie rzeczy zrobiłem, jednocześnie, reset i działa.... Nie mam pojęcia jakim cudem, ale działa.
Jeżeli ktoś w przyszłości będzie miał taki problem, to są kolejne opcje do sprawdzenia.
Dziękuję też wam za pomoc i propozycje
Jednocześnie zrobiłem dwie rzeczy, po których wszystko działa, nawet z zainstalowaną fizycznie kartą dedykowaną (w UEFI, ustawione jest opcja, że ma być używana zintegrowana).
A więc tak:
1) Odłączenie monitora na 2 minuty z zasilania i od komputera, ale od strony monitora (jak to nazwał "aby zresetować monitor"). Wcześniej odłączałem, no ale od strony komputera, i z gniazda zasilania - i nie pomagało.
2) W Windows w opcjach zasilania odhaczenie opcji "Włącz szybkie uruchamianie (zalecane)".
Te dwie rzeczy zrobiłem, jednocześnie, reset i działa.... Nie mam pojęcia jakim cudem, ale działa.
Jeżeli ktoś w przyszłości będzie miał taki problem, to są kolejne opcje do sprawdzenia.
Dziękuję też wam za pomoc i propozycje