Debian

Wszystko Off Topic
wenabdg
Beginner

Post autor: wenabdg »

Debian nie jest juz tak popularny jak kiedys (2 miejsce zaraz po RedHat'cie) teraz wg

Kod: Zaznacz cały

http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major
jest na 5 miejscu

A co robie by to zmienic ?

Ucze sie programowania, budowy jadra (uniksa) kto wie moze powstanie nowa dystrybucja :D
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

wenabdg pisze: Jak napisales stable zapewnia bezpieczenstwo, co do unstable chyba nazwa swiadczy sama za siebie, Debian nie gwarantuje jego bezpieczenstwa (mimo iz wiekszosc jest w pelni bezpieczna jedna zmiany w podziale pakietow sa rzadkie). O to mi chodzi.
a która inna dystrybucja gwarantuje Ci bezpieczeństwo?? dystrybucja testing jest stabilna na takim poziomie jak inne dystrybucje GNU/Linuksa, więc tu raczej nie zwracał bym uwagi na nazwę, ale na opinie użytkowników, a stable jest robiona głównie pod serwery, więc musi być dopracowana (i sprawdzona) więc dlatego nic w niej nie zmieniają, żeby nie prowadzić czegoś co może powodować jakieś błędy.
wenabdg pisze:- zbyt rzadko wypuszczane nowe odslony
wersję stable "stoi w miejscu" z powodów jakie już opisałem wyżej,
ale nowe odsłony testing (która jest tak samo stabilna co inne dystra) są niemal codziennie, więc o co chodzi?? o to żeby często Debian miał nowy numerek, taki chwyt marketingowy rodem z M$ ?? bo nowe nr raczej nie zmienią jakości Debian, ale tylko działają jako chwyt marketingowy

aloha
wenabdg
Beginner

Widze soprt pozostawiony dla linuksa (one love :D ) Ja mam 2 systemy jednak z windowsa nie kozystam ja tylko inni uzytkownicy tego PC a co do Twojej wygody to chyba kazdy z nas jest w ten sposob wygodny :)
Gdyby to taka wygoda opanowala innych to linuks by rzadzil :evil:
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Co do popularności Debiana, to nie jest on najpopularniejszy ale jest jednym z najpopularniejszych a to, że ubuntu jest najpopularniejsze to wiem, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć...wiem o tym ale w to nie wierzę :)
wenabdg pisze:A co robie by to zmienic ?

Ucze sie programowania, budowy jadra (uniksa) kto wie moze powstanie nowa dystrybucja :D
Moje plany są takie: nauczę się programować w C++, potem w java, następnie w pythonie, później w asemblerze. Nauczę się tego w rok, potem w pół roku stworze własne jądro a później system który za 10 lat będzie najpopularniejszy na świecie! :mrgreen:

A tak na serio to na razie uczę się C++ a moje plany, jak na razie, to:

1)poznać i nauczyć się C++,
2)zastać developerem Debiana i tworzyć programy dla linuksa,
3)skończyć studia informatyczne,
4)mieć super pracę,
5)mieć super żonę
:-D

Tak to w skrócie sobie wyobrażam, kto wie, może się uda!

Pozdrawiam!
wenabdg
Beginner

Co do stable masz racje, wspominalem tez wersje test sa bezpieczne jednak nie ma ich w stable. Co do odslon tez juz o tym pisalem i nie ma tu nic wspulnego z M$ ani z marketingiem. Wystarczy poczytac :)
Kaka'
Senior Member

wenabdg pisze:Co do stable masz racje, wspominalem tez wersje test sa bezpieczne jednak nie ma ich w stable. Co do odslon tez juz o tym pisalem i nie ma tu nic wspulnego z M$ ani z marketingiem. Wystarczy poczytac :)
Microsoft boi się konkurencji nie ma co ukrywać. Ostatnio zaczął wspierać linuksa, teraz poluje na firefox ( http://www.msfirefox.com/ ). Popularność windowsa spada, za 10 lat to pewnie będzie dalej najpopularniejszy ale za 20, 30 kto wie co będzie...

Pozdrawiam!
wenabdg
Beginner

£adniutkie plany :D
Wielu z obecnych developerow Debiana sa to hobbisci ktorzy w wolnym czasie wspieraja ta dystrybucje jak i cale OpenSource nie watpie, ze jak bede mogl pomoc to pomoge.

Kaka' Powodzenia ;-)

Nie kumam zwiazku tekstu z tym co zacytowales (odp do valmafia)
Kaka'
Senior Member

wenabdg pisze:£adniutkie plany :D
Kaka' Powodzenia
Te plany mam zamiar zrealizować (oczywiście te drugie co podałem a nie te pierwsze), mam nadzieję, że mi się uda. :)

Pozdrawiam!
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

wenabdg pisze:Nie kumam zwiazku tekstu z tym co zacytowales (odp do valmafia)
po pierwsze velmafia a nie "valmafia"

po prostu chodziło mi o to że nazwy wersji Debiana nie powinno się traktować dosłownie, bo testing działa stabilnie, a unstable raczej aż tak niestabilne nie jest, jak by to wnikało z nazwy

też Ci Kaka' życzę powodzenia,

sam mam podobne plany, ale u mnie z punktem 5. mogą być problemy, no chyba że mi sie PC spali to wtedy gdzieś wyjdę..., bo przed PC to ciężko będzie znaleźć ]

aloha
Kaka'
Senior Member

velmafia pisze:po pierwsze velmafia a nie "valmafia"
Tak w ogóle to skąd taki nick? :)
po prostu chodziło mi o to że nazwy wersji Debiana nie powinno się traktować dosłownie, bo testing działa stabilnie, a unstable raczej aż tak niestabilne nie jest, jak by to wnikało z nazwy
Ja bym to wszystko tak to określił, krótko:

stable --->serwer
testing --->Desktop/serwer
unstable --->developer/Desktop
velmafia pisze:też Ci Kaka' życzę powodzenia,

sam mam podobne plany, ale u mnie z punktem 5. mogą być problemy, no chyba że mi sie PC spali to wtedy gdzieś wyjdę..., bo przed PC to ciężko będzie znaleźć ]
:-) Ja sobie jakoś poradzę, trzeba jakoś żyć :)

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ