Pytanie jest dobre, też sobie je zadaję.
poczta.firma1.pl
poczta.firma2.pl
itd.
W konfiguratorze programu pocztowego podaje się nazwę serwera pocztowego.
Jak na tym samym serwerze jest kilka domen a MX jest jeden to zaczynają się problemy.
Zwłaszcza jak jeszcze dojdzie własny certyfikat SSL. A nie chcemy informować firmy1 że na serwerze firmy2 jest ich poczta.
Tutaj sprawdza się jedynie jak na razie Thunderbird który łyka wszystkie certyfikaty jak pelikan, że użytkownik nawet nie ma czasu się zastanowić.
Ale jak "oszukać" użytkowników całkowicie przy kilku domenach na jednym serwerze - to nie wiem, przypuszczam że może być to niemożliwe.
(patrząc np na home.pl ogicom.pl i inne - tu zawsze w programie pocztowym daje się smtp/pop3/imap firmy hostującej).
Jedynym rozwiązaniem według mnie jest wykupić domenę o nic nikomu nie mówiącej nazwie - i wtedy niech wszyscy tej nazwy używają.
Postfix nie odbiera wiadomo
Da się to zrobić. Tak jak masz w apache2 SNI tak samo możesz to zrobić po stronie dovecota, czy postfixa, czy co tam masz, ale to wymaga zabawy. Każda domena na innym indywidualnym IP, albo grupa domen jednego usera na jednym IP, to już zależy co chcesz.sethiel pisze: Ale jak "oszukać" użytkowników całkowicie przy kilku domenach na jednym serwerze - to nie wiem, przypuszczam że może być to niemożliwe.
(patrząc np na home.pl ogicom.pl i inne - tu zawsze w programie pocztowym daje się smtp/pop3/imap firmy hostującej).
Jedynym rozwiązaniem według mnie jest wykupić domenę o nic nikomu nie mówiącej nazwie - i wtedy niech wszyscy tej nazwy używają.
Przykład dla dovecota:
http://wiki2.dovecot.org/SSL/DovecotConfiguration
Samo dynamiczne myhostname jest po prostu bez sensu.