Problem z Avastem ?

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
bart86
Beginner

Post autor: bart86 »

A niezwykły to jaki? Mało to artykułów o botnetach opartych o komputery na Linuksach.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

&quot pisze:Ja osobiście nie konfiguruję Iptablesów
jak się nie jest za swoim natem to jednak warto pobawić się iptablesem..pasów w samochodzie też możesz nie zapinać...czaisz?
&quot pisze:Witam! Chciałem sobie zainstalować antywirus Avast po linuksa
antywirusy na linuksie, jaja se robisz??? Przecież całe to oprogramowanie to niepotrzebny i szpiegujący chłam (chyba, że nie przestrzegasz podstawowych zasad tj praca na koncie z ograniczonymi uprawnieniami i instalacja oprogramowania tylko z pewnych źródeł takich jak przykładowo repo debiana, sourceforge czy github...po za tym tu są raczej bardziej zaawansowane narzędzia mające zastosowanie głownie na serwerach (ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby sobie któreś z nich na biurku skonfigurować) niż jakiś ch...owy avast/norton/kasperski czy co tam jeszcze jest, to nie łindołs bracie;>...był nawet temat ostatnio...

ps.
chcesz sprawdzić system to lecisz..

Kod: Zaznacz cały

# apt-get install rkhunter && chkrootkit

# rkhunter --update;rkhunter --propupd;rkhunter -c

# chkrootkit
to nie łindołs żeby instalować komercyjne, bezużyteczne gówno typu avast (ciekawi mnie po co ten chłam w ogóle na linuksa piszą, chyba żeby dłużej przy życiu się utrzymać i naiwniaków przyciągnąć... i wcale nie twierdzę, że linux jest jakiś super bezpieczny, bo nie jest i jest to jeden wielki mit... (ma po prostu większe możliwości i potężniejsze narzędzia do zapobiegania takim incydentom od popularnych komercyjnych systemów typu windows etc...tak naprawdę.wszystko zależy od użytkownika danego systemu...linuksa można bardzo szybko załatwić wbrew pozorom nie przestrzegając głównych zasad bezpieczeństwa o których pisałem wyżej...
Jdwind

Post autor: Jdwind »

Ja na kilku maszynach w pracy musiałem zainstalować av, więc padło na clamav/clamtk. Polityka bezpieczeństwa danych osobowych wymagała, żeby stacje robocze miały antywirusa, bez względu na system (założenia pewnie dotyczyły MS, bo dla niektórych to jedyna definicja systemu operacyjnego).
Awatar użytkownika
mateuszek
Beginner

Post autor: mateuszek »

bart86 pisze:A niezwykły to jaki? Mało to artykułów o botnetach opartych o komputery na Linuksach.
Taki, który ma fobie, bo niedawno przeszedł na linuxa.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

&quot pisze:A niezwykły to jaki?
amatorsko
admin sieci domowej? admin serwera?
Mało to artykułów o botnetach opartych o komputery na Linuksach.
a mało...jakieś sznurki można prosić o tych wielkich botnetach linuksowych? jaka podatność? używam linuksa na ruterze i mam aktualizacje systemu co kilka tygodni w przeciwieństwie do własnościowych osów...a wracając do kwestii botnetu to można mieć nawet nie wiem co na kompie a wystarczy, że bramka będzie na patyku i co, ktoś Ci się 汉语 do sieci i jesteś ugotowany, nawet sunosy i bsd Ci nie pomogą wtedy na kompie podpiętym do skompromitowanej sieci...a podpinać się bezpośrednio przykładowo pod lanówkę osiedlową starym łindołsem ala xp to chyba samobójstwo...ludzie są tępi po prostu, wystarczy zobaczyć ile osób daje domyślny dostęp do swojego rutera mając przy tym otwartą lub prowizorycznie zabezpieczoną sieć albo ile osób używa przestarzałych/nieaktualizowanych systemów oraz oprogramowania..i potem jest płacz, bo jakiś gimb obejrzał hakerów i narobił gnoju, albo natrafi się ktoś ogarnięty i 汉语 trochę kabony z konta...trzeba myśleć..
ODPOWIEDZ