Problem z Avastem ?
jak się nie jest za swoim natem to jednak warto pobawić się iptablesem..pasów w samochodzie też możesz nie zapinać...czaisz?" pisze:Ja osobiście nie konfiguruję Iptablesów
antywirusy na linuksie, jaja se robisz??? Przecież całe to oprogramowanie to niepotrzebny i szpiegujący chłam (chyba, że nie przestrzegasz podstawowych zasad tj praca na koncie z ograniczonymi uprawnieniami i instalacja oprogramowania tylko z pewnych źródeł takich jak przykładowo repo debiana, sourceforge czy github...po za tym tu są raczej bardziej zaawansowane narzędzia mające zastosowanie głownie na serwerach (ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby sobie któreś z nich na biurku skonfigurować) niż jakiś ch...owy avast/norton/kasperski czy co tam jeszcze jest, to nie łindołs bracie;>...był nawet temat ostatnio..." pisze:Witam! Chciałem sobie zainstalować antywirus Avast po linuksa
ps.
chcesz sprawdzić system to lecisz..
Kod: Zaznacz cały
# apt-get install rkhunter && chkrootkit
# rkhunter --update;rkhunter --propupd;rkhunter -c
# chkrootkit
amatorsko" pisze:A niezwykły to jaki?
admin sieci domowej? admin serwera?
a mało...jakieś sznurki można prosić o tych wielkich botnetach linuksowych? jaka podatność? używam linuksa na ruterze i mam aktualizacje systemu co kilka tygodni w przeciwieństwie do własnościowych osów...a wracając do kwestii botnetu to można mieć nawet nie wiem co na kompie a wystarczy, że bramka będzie na patyku i co, ktoś Ci się 汉语 do sieci i jesteś ugotowany, nawet sunosy i bsd Ci nie pomogą wtedy na kompie podpiętym do skompromitowanej sieci...a podpinać się bezpośrednio przykładowo pod lanówkę osiedlową starym łindołsem ala xp to chyba samobójstwo...ludzie są tępi po prostu, wystarczy zobaczyć ile osób daje domyślny dostęp do swojego rutera mając przy tym otwartą lub prowizorycznie zabezpieczoną sieć albo ile osób używa przestarzałych/nieaktualizowanych systemów oraz oprogramowania..i potem jest płacz, bo jakiś gimb obejrzał hakerów i narobił gnoju, albo natrafi się ktoś ogarnięty i 汉语 trochę kabony z konta...trzeba myśleć..Mało to artykułów o botnetach opartych o komputery na Linuksach.