Bo trzeba było brać z tego ubuntu, który jest na "poziomie rozwoju" Wheezy, czyli nie z najnowszego.neo86 pisze:Yampressie Drogi Kolego to dobre co piszesz pod SIDa ale pod Wheeze spowoduje niezłą kaszanę. Raz tak załatwiłem sobie kiedyś Debiana Wheezy jak chciałem zainstalować nowsze XBMC pochodzące od Ubuntu 14.04. Po uruchomieniu ujeżdżałem tylko terminalAle pod Sidem takie ręczne instalowanie paczek od Ubuntu śmiga (w końcu Ubuntu bazuje na Sid'zie)
Czy do debiana mog
No tak ale czasami pasuje i czasami nie = wszystko zależy od zależności . Przy instalacji za pomocą dpkg -i od razu wywala czego brakuje i jaki jest konflikt zależności. Czasami sprawdzam na debianie wheezy zainstalowanym pod VirtualBoxem co się będzie dziać. Robię również: http://pakages.debian.org/nazwa_paczki i sprawdzam zależności w różnych gałęziach debiana. Jak w miarę pasują to robie instalacje, jeśli nie próbuje program przepakierować entries/259-Przepakietowywanie jeśli nie ma w backportach. Jeśli nic nie pasuje to zazwyczaj odpuszczam i szukam innego programu.
Np ostatino kadu z sida spokojnie wchodziło pod jessie. No ale tu jest niewielka różnica. No bo widzisz tu jeszcze jest jedna kwestia:
kiedy pojawiły się paczki w sidzie i kiedy stable został wydany. Im więcej czasu pomiędzy tym różnice większe. Jeśli daną paczkę weźmiesz z sida w momencie wydania stable to może nie być tak źle bo różnice niewielkie. Tylko jesteś skazany na używanie tej wersji pakietu przez całe życie tej wejsji stable.
itp
Np ostatino kadu z sida spokojnie wchodziło pod jessie. No ale tu jest niewielka różnica. No bo widzisz tu jeszcze jest jedna kwestia:
kiedy pojawiły się paczki w sidzie i kiedy stable został wydany. Im więcej czasu pomiędzy tym różnice większe. Jeśli daną paczkę weźmiesz z sida w momencie wydania stable to może nie być tak źle bo różnice niewielkie. Tylko jesteś skazany na używanie tej wersji pakietu przez całe życie tej wejsji stable.
itp
W przypadku przepakietowywania dla stable warto użyć komendy:
ponieważ później mogę wystąpić problemy z zależnościami. Pakiet dla wersji stabilnej musi mieć niższą rewizję jak w wersja testowej.
Kod: Zaznacz cały
dch --bpo