[+] Instalacja dodatkowych j

Wyszło że czcionka pochodzi z: fonts-vlgothic
Po odinstalowaniu strona otworzyła się z czcionkami z: ttf-wqy-microhei
Po odinstalowaniu strona otworzyła się z czcionkami z: fonts-droid
Po odinstalowaniu strona otworzyła się z czcionkami z: ttf-dejavu-core
Którego już nie odinstalowywałem, bo chciało mi usunąć sporo pakietów, a min.: libreoffice
Wniosek nasuwa się następujący: LibreOffice jest instalowane (jeśli się nie mylę) podczas domyślnej instalacji jakiegokolwiek środowiska graficznego (z poziomu instalatora).
Jeśli zdecydujemy się na instalacje samego systemu bazowego, a następnie samodzielne doinstalowanie potrzebnych aplikacji istnieje duże ryzyko, że na stronie: http://canon.jp/ zamiast choinek i krzesełek zobaczymy kwadraciki.

Ja mam instalacje systemu bazowego wg tego opisu entries/164-Tak-sta%C5%82o-si%C4%99-Czy ... -Rewolucja
który sam popełniłem. Do tego LibreOffice mam 4.2 na wheezym ze strony projektu. I jak widzisz działa...
który sam popełniłem. Do tego LibreOffice mam 4.2 na wheezym ze strony projektu. I jak widzisz działa...
W powyższym opisie jest instalacja LibreOffice z repo.Yampress pisze:wg tego opisu entries/164-Tak-sta%C5%82o-si%C4%99-Czy ... -Rewolucja
Nawet jeśli je usunąłeś czcionki pewnie zostały.
Jak masz te kwadraciki, to z jakiej czcionki używa strona w przeglądarce?ArnVaker pisze:Mam libreoffice, mam ttf-dejavu-core, a bez dodatkowych fontów i tak kwadraciki.![]()
Pewnie masz za dużo zainstalowanych czcionek.
Mówią, że od przybytku głowa nie boli, ale w tym przypadku domyślam się, że obecnie używana czcionka jest jakaś nie teges i stąd problem.
W poprzednim poście napisałem jak drogą eliminacji próbowałem dojść kiedy w systemie zniknie czcionka odpowiedzialna za prawidłowe wyświetlanie strony. Postępując analogicznie, tzn. usuwając pakiety odpowiedzialne za wyświetlanie nieprawidłowych czcionek w przeglądarce powinieneś dojść gdzie jest problem.
Edycja:
Wymiękam.
Zainstalowałem: system bazowy, a następnie: icewm, slim, xorg, iceweasel, libreoffice i są kwadraty.
Doinstalowałem: ttf-mscorefonts-installer i dalej kwadraty.
Ponieważ: ttf-dejavu-core już było doinstalowałem: fonts-droid i czcionki się pojawiły.
Nie rozumiem dlaczego na jednym systemie czcionki z pakietu: ttf-dejavu-core działają, a na innym już nie?
Ps.: Gwoli precyzji nie mam zainstalowanych: fonts-takao ani fonts-ipafont
saturno: normalnie korzystam z Verdany. Sprawdzając jaka jest używana na tamtej stronie i usuwając kolejno: ttf-mscorefonts-installer, ttf-dejavu-core, ttf-dejavu-extra, gsfonts, fonts-sil-gentium-basic, fonts-opensymbol oraz xfonts-terminus zawsze miałem kwadraciki zamiast japońskich znaczków. Po usunięciu ostatniej doszedłem do momentu w którym przeglądarki się nie uruchamiają z powodu braku czcionek. 
Anyway, ja tu nie mam żadnego problemu – raz że japońskie znaczki raczej nie są mi potrzebne, a dwa że po doinstalowaniu np. pakietów o których pisałem wyświetlane są prawidłowo. Wygląda na to, że wtedy przeglądarka normalnie korzysta z Verdany, a tam gdzie trzeba automatycznie przełącza się na tę „nową” czcionkę. Jak dla mnie git.
Wydaje mi się, że fonty DejaVu nie zawierają japońskich znaczków, Droid natomiast jak najbardziej. Może cache przeglądarki Ci namieszał?

Anyway, ja tu nie mam żadnego problemu – raz że japońskie znaczki raczej nie są mi potrzebne, a dwa że po doinstalowaniu np. pakietów o których pisałem wyświetlane są prawidłowo. Wygląda na to, że wtedy przeglądarka normalnie korzysta z Verdany, a tam gdzie trzeba automatycznie przełącza się na tę „nową” czcionkę. Jak dla mnie git.
Wydaje mi się, że fonty DejaVu nie zawierają japońskich znaczków, Droid natomiast jak najbardziej. Może cache przeglądarki Ci namieszał?
saturno tylko ja nie instalowałem LibreOffice z repo wg mojego opisu tylko ściągłem najnowszą paczkę ze strony projektu i ją zainstalowałem. Chyba mogę sobie inaczej to zrobić. Bo musiałbym napisać kolejny wpis o ulepszaniu stable o nowe wersje programów.
-
- Beginner
Możesz spróbować zainstalować to:
chociaż nie wiem czy coś pomoże.
Kod: Zaznacz cały
apt-get install xfonts-thai