Klonuje repozytorium git, czyli utworzy ono katalog fbmessenger i ściągnie tam repozytorium (kod źródłowy) programu. Po utworzeniu paczki deb według instrukcji które podał pone13 wszystkie te źródła (wszystko co stworzył git) możesz spokojnie usunąć. Zostaw sobie plik *.deb. Który jest potrzebny do zainstalowania programu.
fatal: destination path 'fbmessenger' already exists and is not an empty directory.
Dochodzę do wniosku, że muszę usunąć katalog 'fbmessenger' i 'fbmessenger-master' tylko nie wiem jak bo nawet z tego poradnika nic nie pomaga. Albo nie wyszukuje katalogów albo nie mam praw(teoretycznie prawa mam), próbując zmienić prawa do tego katalogu niby wszystko jest w porządku.
Nie bardzo wiem co jest nie tak, usuń wszystko z katalogu w którym teraz jesteś (jeżeli jest to zrodla). Następnie wykonaj takie polecenia i wklej tu cały listing z konsoli (łącznie z samymi poleceniami):
filip@filip-netbook:~$ ls
Dokumenty fbmessenger-master master.zip Obrazy Publiczny Szablony
fbmessenger komputer Muzyka Pobrane Pulpit Wideo
filip@filip-netbook:~$ git clone https://github.com/occonor663/fbmessenger.git
fatal: destination path 'fbmessenger' already exists and is not an empty directory.
filip@filip-netbook:~$ ls
filip@filip-netbook:~$ ls fbmessenger
bin fbmessenger LICENSE packaging README.md resources run.sh setup.py
filip@filip-netbook:~$ su
Hasło:
root@filip-netbook:/home/filip# rm -Rf /fbmessenger/*
root@filip-netbook:/home/filip# ls
root@filip-netbook:/home/filip# rm -r /fbmessenger/
rm: nie można usunąć `/fbmessenger/': Nie ma takiego pliku ani katalogu
root@filip-netbook:/home/filip# rm -r /fbmessenger/*
rm: nie można usunąć `/fbmessenger/*': Nie ma takiego pliku ani katalogu
root@filip-netbook:/home/filip#
Nie wiem jak tam struktura katalogów wygląda. Ostatecznie masz wylądować w katalogu deb.
Następnie wykonaj instrukcje pone13 od punktu "secundo".
2. W kwestii wyjaśnienia: kiedy git informuje że taki katalog już istnieje to chodzi właśnie o katalog ~/fbmessenger, czyli nie tylko masz usunąć wszystko z katalogu ~/fbmessenger, ale razem z tym katalogiem, czyli
Dalej nie idzie? Nie możesz uruchomić skryptu?
Kto jest właścicielem tych katalogów?
Jeżeli archiwum rozpakowałeś jako root, wtedy właścicielem będzie root i zwykły użytkownik nie będzie mógł dokonywać żadnych zmian. Sprawdź poleceniem: