Instalacja Jessie za pomoc

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

Post autor: pinochio »

Tylko nie mam doświadczenia z tym netbootem i czy można użyć w trakcie instalacji opcji wyboru środowiska KDE.
restarting services possibly affected by the upgrade:
exim4: restarting...done.
cups: restarting...done.
cron: restarting...done.
atd: restarting...done.

Services restarted successfully.
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Post autor: ArnVaker »

Dawno nie instalowałem, ale z tego co pamiętam to na samym początku można wybrać alternatywne środowisko, ewentualnie ręcznie dodać argument desktop=kde. Poza tym to normalny instalator, ściągasz mini.iso wybranej przez siebie wersji/architektury (domyślny jest tekstowy, graficzny jest w katalogu gtk), wypalasz na płytę, nagrywasz na pendrive'a, albo nawet odpalasz z dysku i instalujesz normalnie.
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

Na razie idzie aktualizacja systemu bez problemu, zobaczymy, czy pozostaną moje pliki i pakiety z Wheezy, jak sterownik Ntfs3-g. W tym komputerze mam problemy z wystartowaniem go z pendrive'a a także z napędów CD, muszę w biosie wyłączyć bootowanie wszystkich innych urządzeń, żeby mi napęd bootował.

Następny komunikat:
Configuration file '/etc/libreoffice/sofficerc'
==> Modified (by you or by a script) since installation.
==> Twórca pakietu zamieścił zaktualizowaną wersję.
Należy wybrać jedno z pośród wymienionych poniżej działań:
Y lub I : zainstalowanie wersji opiekuna pakietu
N lub O : zachowanie bieżącej wersji
D : pokazanie różnic pomiędzy wersjami pliku
Z : uruchomienie powłoki w celu zbadania sytuacji
Domyślnym działaniem jest zachowanie bieżącej wersji.
*** sofficerc (Y/I/N/O/D/Z) [domyślnie=N] ?
Jak ma być nowa instalacja, to chyba nie zachowywać bieżącej wersji?
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

pinochio pisze:Tylko nie mam doświadczenia z tym netbootem i czy można użyć w trakcie instalacji opcji wyboru środowiska KDE.
Tak, można w trakcie instalacji wybrać KDE.
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

pinochio pisze:Jak ma być nowa instalacja, to chyba nie zachowywać bieżącej wersji?
Sam chyba wiesz najlepiej czy coś dłubałeś w tym pliku. :) Jeśli nie, to raczej nie.
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

No i skończone. Całkiem ładnie wygląda nowa wersja, przezroczysta, pasek panelu zadań w kolorze tła, pulpit i powłoka pulpitu zawiera moje obrazy i bez problemu wchodzę na dysk Windowsa. Wszystko zachowałem, swoje pliki w /home i nawet widzę Skype na pulpicie, chociaż usunąłem wpis do Skype z sources.list. Operę otworzyłem także, a wpis nieprawidłowy, bo testing, zaraz poprawię na stable i zaktualizuję.

Wszedłem teraz do /etc/apt/sources.list i plik jest pusty, brak jakichkolwiek zapisów?
To jest normalne po aktualizacji?
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Nie. Na pewno nie literówka?
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

Raczej nie, w konsoli wchodzę przez nano i nie ma zapisów. Wchodzę przed Dolphina do pliku i zapisy są jakie dałem dla testing, zmodyfikowałem tam wpis dla Opery na stable i zaraz zrobię update/upgrade. Zobaczę po restarcie.
Jednak literówka była, nie dałem slash przed etc, wszystko w porządku.

Jedna rzecz mnie na razie frapuje, przy starcie komputera Grub pokazywał mi Windowsa XP jako pierwszy, to był mój stary wpis jako 09_os-prober, dwa wpisy Linuxa i jeszcze raz Windows XP jako ostatni (to nowy wpis). Wpisy Windowsa zmieniłem wchodząc z uprawnieniami

Kod: Zaznacz cały

kdesu dolphin
do Dolphina i usunąłem stary plik a nowy 30_os-prober zmieniłem na 09_os-prober i już jest w porządku. Ale... jak aktualizuję grub.cfg, to mam taki wpis:

# update-grub
Generowanie grub.cfg...
Found background image: /usr/share/images/desktop-base/desktop-grub.png
Znaleziono Microsoft Windows XP Professional na /dev/sda1
Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-3.12-1-686-pae
Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-3.12-1-686-pae
Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-3.2.0-4-686-pae
Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-3.2.0-4-686-pae
gotowe
Czy te jądro 3.2.0-4-686-pae to jest stare jądro od Wheezy? Nie pokazuje mi ich jednak przy starcie. Usunąć to mimo to w synapticu?

Upss, pokazuje mi je w Grubie, po Windowsie jest opcja Debian GNU/Linux i Opcje zaawansowane dla Linuxa, a jak się wybierze te opcje zaawansowane, to pokazuje te dwa jądra do wyboru. Potrzebne jest jeszcze te stare jądro?

Edit:

Chciałem zdjęcie Gruba wkleić, ale na razie nie pokazuje mi mojej komórki, podłączonej przez USB w trybie pamięci masowej. W Wheezy pokazywał i otwierał mi te urządzenie.
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Tak. Ewentualnie:

aptitude purge ~o
To usuwa wszystkie niedostępne pakiety.
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

Zmieniłem:

# update-grub
Generowanie grub.cfg...
Found background image: /usr/share/images/desktop-base/desktop-grub.png
Znaleziono Microsoft Windows XP Professional na /dev/sda1
Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-3.12-1-686-pae
Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-3.12-1-686-pae
gotowe
Zdaje się, że stare problemy z brakiem sterowników czy też brakiem prawidłowej konfiguracji dla kamerki "0c45:6242 Microdia PC Camera (SN9C201 + MI1310)" i łączenie się z siecią WiFi za pomocą Netiaspota tylko w paśmie b pozostały.

Polecenie

aptitude purge ~o
pokazuje mi:

0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 207 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych.
Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 424 MB.                                                                                                
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:                                                                                                           
 libavdevice53 : Wymaga: libavcodec53 (>= 7:0.10.3) ale nie ma być instalowany.                                                                             
                 Wymaga: libavfilter2 (>= 7:0.10.3) ale nie ma być instalowany.
                 Wymaga: libavformat53 (>= 7:0.10.3) ale nie ma być instalowany.
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:

Usunięcie następujących pakietów:
 1)     libavdevice53
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 210 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych.
Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 425 MB.
ODPOWIEDZ