[+] Debian 7.1, źle dzia

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Wiesz, zawsze możesz sobie zmienić. To nie zostało stworzone do śledzenia. Wersja przeglądarki i systemu.
Ja do FF mam na stałe przypisane ,,user agenta''

Kod: Zaznacz cały

Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:24.0) Gecko/20100101 Firefox/24.0
Do tego dla konkretnych stron mogę przypisać innego agenta, dla reszty będzie przedstawiać się tak samo. Albo dla wszystkich tak samo.

I zobacz (dla przykładu) wchodzę sobie na taką stronę skype i pobiera mi skype dla Windowsa a nie dla Linuksa.

To jest do tego i podobnych celów do pewnej identyfikacji/akcji.

Też już dawno zrezygnowałem z chrome na rzecz chromium.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Zgadzam się Yampressem odnośnie ,,user agenta'', którego zresztą łatwo zmienić, ale co z resztą (Timestamp,RLZ-Tracking,URL-Tracker,Cache-Etags,Referer-Control,Authentication itp.? Wiadomo jaki wpływ ma szpiegowanie.

Prosty przykład:
Serwisy online wydają dużo pieniędzy na reklamy i próbują przyciągnąć potencjalnych klientów, prezentując bardzo atrakcyjne oferty. Jeżeli jednak spędzisz trochę czasu na szukaniu, opuścisz daną stronę i wrócisz na nią później, dla systemu będzie jasne, że próbowałeś znaleźć inne propozycje i prawdopodobnie Ci się to nie udało. Wówczas może się okazać, że wspaniałe oferty, które widziałeś jeszcze przed chwilą, teraz są droższe...
a opcja do-not-track nic nie załatwia, bo większość serwisów i tak ją olewa. Ze strony korzystam w sprawdzaniu szczelności z torowanej przeglądarki, ale fajnie obrazuje ile informacji wysyła nasza codzienna przeglądarka http://ip-check.info/?lang=en, Google chrome z pewnością nie przoduje w prywatności..
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Na portalu o bezpieczeństwie kiedyś czytałem, że potrafią śledzić na podstawie jakie masz zainstalowane czcionki w systemie ( do identyfikacji)
Na stronie którą podałeś też jest taka pozycja
38 installed fonts have been found on your computer.
Recommended: monospace, serif, times new roman

Firefox: Open about:config and set browser.display.use_document_fonts to 0. For a better font readability, you should moreover set Settings:Content :D efault font to Arial, Helvetica or Sans-Serif. bad
Awatar użytkownika
Menel
Member

Dokładnie, noscript załatwia sprawę, jest to pierwsza rzecz jaką instaluję w przeglądarce.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Nie lubię NoScript. Za dużo blokuje.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Pod firefoxem jest bardzo wygodny, automatycznie zapamiętuje reguły a jak za dużo blokuje to jednym klikiem odblokowujesz ;) Ja tam nie mam z tym problemu, pamiętam na początku trochę denerwowało ale to kwestia przyzwyczajenia. Teraz nie wyobrażam sobie przeglądarki bez tego dodatku...

Edycja: wracając do tematu to ja się pożegnałem z flash playerem od adobe, na razie używam gnash+lightspark (szału może nie ma, ale daje radę) i czekam z niecierpliwością aż html5 video całkowicie wyprze ten monopolistyczny, dziurawy śmieć..yt i dailymotion już się dogadało, kwestia czasu..
Awatar użytkownika
kolofaza
Beginner

Post autor: kolofaza »

Powiem szczerze, że jeszcze za nim apt-get autoremove mi 800MB pakietów wyciał to zainstalowałem flashplugin-nonfree i każdy strumień w sieci pracował pięknie i bez żadnych problemów. Może problemy, o których mówi kolega wynikały z czego innego, może sterownik od karty grafiki?

Gnash to pożal się boże działa ale bez przyjemności i tu zejdę trochę z tematu, w Debianie z tego co widzę ciągle coś za coś no flash średnio działa to gnash, który działa jak chce i dla przeciętnego zjadacza chleba ciągle coś pod górkę i dlatego Linux nie jest i nie będzie tak popularny dopóki takie "drobne" acz ciągle problemiki nie zostaną rozwiązane.
Awatar użytkownika
adam_01001110

Post autor: adam_01001110 »

A to nie jest tak, że Chromium, od Chrome różni się tylko tym, że nie zawiera "nie wolnych" kodeków (np. wideo). Natomiast "szpiegowski" badziew jest tak samo w obu przeglądarkach? Czytałem taką opinię ostatnio. Na tej podstawie czystą dystrybucją używającą WebKita byłby tylko SRWare Iron.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

gnash jest zawsze instalowany w zależnościach kiedy instalujesz z instalatora pełne środowisko. Lepiej instalować wszystko ręcznie xorg xfce/kde/inne reszte..

I stad te problemy. Ludzie maja gnash a instaluja flasha
Awatar użytkownika
Menel
Member

adam_01001110 google chrome ma zamknięty kod, nigdy nie wiesz co tam tak naprawdę siedzi, chromium ma otwarty (w wielu dystrybucjach Linuksa jest to domyślna przeglądarka) to samo tyczy się flasha, kiedyś było głośno o ciasteczkach flashowych, o których adobe nic nie mówiło dopóki sprawa nie wypłynęła, o co mi chodzi, zaletą otwartego oprogramowania jest przede wszystkim to, że jest czyste. A flash umiera, w 2014 mają całkowicie skończyć prace nad html5, dwa największe serwisy wideo już testują html5. Podejrzewam, że za dwa lata flasha będziesz potrzebował co najwyżej do odtworzenia filmu na wp albo onecie bo to zawsze zacofane, zresztą kto to ogląda. Teoretycznie już teraz nie potrzeba żadnego flasha jest jeszcze xbmc, które ma masę wtyczek.

Jako zwykły laik i przeciętny użytkownik komputera jestem za Stallmanem, wale zamknięte oprogramowanie w szczególności sieciowe (przeglądarki itp. wale facebooka wolę diaspore, wale Google wolę duckduckgo, wale flasha wolę gnasha, czemu nie, dlaczego mam używać tego co większość. Walę to.

Yampress
bardzo dobrze mówisz, jest to jedna z rzeczy jakiej nauczyłem się właśnie na Debianie - ręczna instalka xorga i polecam to każdemu, naprawdę warto. Poza tym świetny poradnik twojego xfce, kawał dobrej roboty dla początkujących z tym środowiskiem. Gdyby nie gtk sam bym właśnie to instalował.
ODPOWIEDZ