[+] Firefox (Iceweasel) wywala X-y

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

U mnie to samo z oglądaniem dużych plików graficznych w Firefoksie. Nie wyrzuca mnie do ekranu logowania ale bardzo zwalnia komputer i zrobić cokolwiek na nim to męka. W operze problemów nie ma żadnych. xfce4-10; gdm3: Debian Jessie.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

zbig pisze:Sprawdź wersję Iceweasel ESR z repo.
W pierwszym poście pisałem, że już próbowałem.
Yampress pisze:U mnie to samo z oglądaniem dużych plików graficznych w Firefoksie. Nie wyrzuca mnie do ekranu logowania ale bardzo zwalnia komputer i zrobić cokolwiek na nim to męka.
Jest jednak różnica, bo Firefox wywalając X-y zamyka również inne programy i zmiany w nich wprowadzone idą w kosmos!

Zaktualizowałem jądro: threads/29034-Instalacja-j%C4%85dra-z-b ... post157981 i Firefox przestał się wywalać więc problem uważam za rozwiązany.

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
saturno

Dodane:

Od mojego ostatniego posta problem choć już bardzo rzadko, ale jeszcze potrafił występować na co niektórych stronach, to mnie dość mocno irytowało jak X-y się wywalały co przy okazji powodowało utratę pracy w innych uruchomionych w tym samym czasie programach.

Ostatnimi czasy myślałem nawet dość mocno nad zmianą przeglądarki i przez przypadek natknąłem się na rozwiązanie.
Okazało się, że należy zmodyfikować polecenie uruchamiające liska poprzez dodanie: MOZ_DISABLE_IMAGE_OPTIMIZE=1
Polecenie uruchamiające po modyfikacji w moim przypadku wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały

MOZ_DISABLE_IMAGE_OPTIMIZE=1 /opt/firefox/firefox
ODPOWIEDZ