samba i użytkownicy z prawami odczyt zapis
Yampress - a o czym ty w ogóle piszesz? Bo tak słowa rozumiem ale tak do kupy razem to jakieś takie dziwne rzeczy są.
Znaczy się, że nie podoba Ci się że kolega sobie dużo rzeczy doinstalował i nie bardzo wie co do czego służy?
A mu system czy internet podpowiedział, że warto. Choćby i miał gazylion pakietów to warto moim zdaniem i nie ma się co burzyć.
To jak inaczej ma się nauczyć? Nie wie ręcznie to próbuje kreatorem.
Webmina widziałem na oczy raz przez 8 minut i usunąłem w diabły - ale ktoś to stworzył i komuś innemu może się podobać.
Daj sobie na wstrzymanie, wiem że wiesz więcej niż my tu wszyscy razem wzięci ale no nie przesadzaj.
Znaczy się, że nie podoba Ci się że kolega sobie dużo rzeczy doinstalował i nie bardzo wie co do czego służy?
A mu system czy internet podpowiedział, że warto. Choćby i miał gazylion pakietów to warto moim zdaniem i nie ma się co burzyć.
To jak inaczej ma się nauczyć? Nie wie ręcznie to próbuje kreatorem.
Webmina widziałem na oczy raz przez 8 minut i usunąłem w diabły - ale ktoś to stworzył i komuś innemu może się podobać.
Daj sobie na wstrzymanie, wiem że wiesz więcej niż my tu wszyscy razem wzięci ale no nie przesadzaj.
Nie znam się na webminie, więc jeżeli coś nie działa ze względu na niego, to niestety nie pomogę. Natomiast co do czystej konfiguracji samby:
Oczywiście musisz mieć skonfigurowanych użytkowników, ktorzy mają mieć pełen dostęp:
Pamiętaj też zadbać o odpowiednie uprawnienia systemowe do katalogu.
Powinno działać.
Kod: Zaznacz cały
[global]
netbios name = <nazwa_kompa>
server string = <komentarz>
workgroup = nazwa_workgrupy
encrypt passwords = yes
smb passwd file = <sciezka do pliku smbpasswd>
security = user
map to guest = Bad User
[dane]
path = /sciezka/do/zasobu
guest ok = yes
write list = user1 user2 <---lista uzytkownikow, ktorzy mają miec pelen dostęp do zasobu
Kod: Zaznacz cały
smbpasswd -a user1 user2
Pamiętaj też zadbać o odpowiednie uprawnienia systemowe do katalogu.
Powinno działać.