To jak to zrobić ?? W moim wypadku nie loguję się lokalnie do serwera (jedynie w razie przeprowadzenia konfiguracji) cały czas wszystko uruchamiam przed logowaniem z Init.d wrazie gdyby mnie nie było a prąd by poszedł. W tym przypadku może rozwiązaniem bedzie wprowadzenie jakiejś grupy w Cups, ale szczerze to będę musiał o tym coś nieco poczytać bo zawsze udostępniałem drukarki dla całej sieci.W Twoim przypadku po prostu serwer musi być jednym z "użytkowników" w tej domenie
Od jutra wprowadzam to w życie jak mnie urzytkownicy nie zabiją to znaczy że działa :mrgreen: Jak nie zadziała to będę musiał stawić czoła rozwścieczonym panią z biura ale raz sie żyje 8-)
Jesli wszystko pójdzie dobrze to opisze jak zrobić taki serwer jesli bedą jakieś komplikacje również się odezwe (o ile wcześniej mnie panie z biua nie zlinczują) i napisze co sie dzieje ;-)
[ Dodano: 2007-07-07, 02:55 ]
Wdrożyłem ten pomysł w życie i działa wszystko poza dwiema sprawami :
Gdy komputer z zainstalowaną drukarką jest włączony a drukarka wyłączona serwer linux i tak prześle wydruk do print serwera i wydruk znika z serwera i zostaje przeniesiony do windowsa i tam czeka na drukowanie, po nagłym wyłączeniu windy windows pamięta zadany wydruk i jak włączę drukare drukuje

Gorsza sprawa jest z administracją drukarki na print serwerze z poziomu serwera głównego linux, jeśli wydruk zostanie wysłany do Windowsa nie mam możliwości anulowania ani zarządzania kolejkami z poziomu serwera linux bo wtedy Windows przejmuje kolejki.