Bind a adres nazwa.pl

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
buker999

Post autor: buker999 »

Bo wczoraj rano delegowalem domenę do moich DNS. A wczesniej było przekierowanie na IP dlatego przez pewien czas jeszcze działała domena.
To są dane które mam wpisane w nazwa.pl

Obrazek
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Wygląda poprawnie. Poprawiłeś ten konfig tak jak napisałem? Pamiętaj, żeby po każdej zmianie aktualizować numer seryjny. Czy masz wyłączonego binda teraz?
buker999

Tak poprawiłem, zmieniam numer konfigu na odpowiedni. Jest uruchomiony.
Sprawdziłem logi i znalazłem:

Kod: Zaznacz cały

loading configuration from '/etc/bind/named.conf'
reading built-in trusted keys from file '/etc/bind/bind.keys'
set up managed keys zone for view _default, file 'managed-keys.bind'

/etc/bind/db.lzulnowski.pl:4: SOA record not at top of zone (lzulnowski.pl.lzulnowski.pl)
zone lzulnowski.pl/IN: loading from master file /etc/bind/db.lzulnowski.pl failed: not at top of zone
managed-keys-zone ./IN: loading from master file managed-keys.bind failed: file not found

Przy każdym restarcie binda widnieją identyczne wpisy. Czyli coś w konfigu jest nie tak?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Brakuje kropki

$ORIGIN lzulnowski.pl[B].

[/B]
buker999

DNS zaczął działać, teraz muszę sub-domeny stworzyć i skonfigurować Apache. Bastian jesteś mistrz.

DNS-y działają tak jak trzeba, tylko nie wiem co jest nie tak z tym serwerem Apache. Postępuję tak jak jest w dokumentacji Apache. Sprawdzałem w poradnikach, a i tak ciągle to samo. Zawsze wyświetla mi stronę, która jest w /home/buker/public_html/limin i obojętnie, czy podam limin.lzulnowski.pl czy lzulnowski.pl/

PS. Udało mi się rozwiązać problem. Skasowałem wszystkie domyślne wirtualne hosty (te co po instalacji apache są), najwidoczniej jakoś przeszkadzały, chociaż ich nie było w ustawieniach strony (site-enabled). Jeszcze raz dziękuję Bastian. Jesteś moim guru.
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Post autor: wojciech_69 »

Jako, że mam podobny problem nie będę zakładał osobnego tematu.

Chcę podpiąć domenę wykupioną w OVH pod VPS (niech domena nazywa się example.pl). Jaki/kogo adres serwera DNS mam wpisać w pliku strefy?

DNSy OVH są następujące:

Primary DNS: dns20.ovh.net
IP: 213.251.188.143
Secondary DNS: ns20.ovh.net
IP: 213.251.128.143
I czy podaję tylko Primary czy również Secondary a może gdzieś muszę jeszcze wstawić DNSy mojego VPSa?Obecnie mój plik strefy wygląda następująco:

example.pl.zone

$TTL 86400
$ORIGIN example.pl.

@       IN      SOA     ns1.example.pl. root.example.pl. (
        2012081403      ;       Serial
        3600            ;       Refresh
        3600            ;       Retry
        604800          ;       Expire
        86400   );

@       IN      NS              ns1.example.pl.
@       IN      NS              ns2.example.pl.

@       IN      A       94.249.xxx.x
www     IN      CNAME   example.pl.
ns1     IN      A       213.251.188.143
ns2     IN      A       213.251.128.143

I tu nasuwa się pytanie: czy zamiast ns1/ns2.example.pl. nie powinno być dns20/ns20.ovh.net. ?

94.249.xxx.x -> to adres mojego VPSa.

Jedyne zmiany jakich dokonałem na VPSie to utworzenie pliku strefy: example.pl.zone oraz dodanie do pliku: named.conf.default-zones następujących elementów:

zone "example.pl" {
        type master;
        file "/etc/bind/example.pl.zone";
};
Przegrzebałem forum w tą i z powrotem, ale nadal nie jestem pewien jak powinien wyglądać plik strefy dla mojego przypadku. Zwłaszcza, iż podpięcie domeny pod VPSa robię pierwszy raz...
Proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Po pierwsze z tego co rozumiem, to czy aby napewno chcesz postawić własny serwer DNS dla obsługi tej domeny? Bo jeżeli nie potrzebny Ci koniecznie taki serwer, to jak widać masz ją zaparkowaną w OVH. Nie masz tam gdzies panelu do konfiguracji DNSów dla tej domeny?
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

W OVH mam wykupioną tylko domenę z przestrzenią 10Mb na stronę, więc jak widzisz to całe szaleństwo ;) A na VPS mam 10Gb... A poza tym zawsze nauczyłby, się czegoś nowego. Tak, w panelu OVH mam możliwość zmiany DNSów - jeśli o to pytasz, sugerujesz tym samym bym tam wpisał DNSy z VPSa?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Nie chodzi mi o to czy masz opcje delegacji domeny na zewnętrzne serwery DNS bo naturalnie, że masz taką możliwość, tylko czy masz może opcje edycji strefy dla tej domeny w obrębie serwera DNS OVH, gdzie obecnie jest zaparkowana domena.
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

ODPOWIEDZ