Dodawać apache do grupy z rozszerzonymi uprawnieniami, i określone skrypty też w tej grupie, i nadać im prawa dostępu 750, albo zrobić dowiązanie z /usr/sbin do np. /usr/bin z odpowiednimi prawami i będzie można określone polecenia wykonywać jako użytkownik. Jednak aby nie mieszać z grupami i uprawnieniami, to ja bym chyba optował za skryptem, który będzie wykonywał przez crona te polecenia np.: co 30 sekund.
Może inaczej podejdę do sprawy. Piszę Panel administracyjny pod Linuksem. Coś podobnego do Webmina. Będę potrzebował wykonywać polecenia, które może wykonywać tylko root. Cron odpada do poleceń takich jak restart apache lun systemu. Lipa by była jak co minutę by się wykonywały.
Stworzyć specjalną grupę tylko dla serwera apache i użytkownika root. Nadać uprawnienia konkretnym plikom, na których chcesz pracować, prawa wykonywalności dla grupy. Teraz od Ciebie będzie zależało (od porządności twoich skryptów, ale też zabezpieczenia całego serwera apache) na ile jest to bezpieczne rozwiązanie. Można też posilić się ALC.
Przechodzę do lokalizacji z programem i go go uruchamiam. Nie wiem czemu nie działało uruchomienie bezpośrednie po podaniu lokalizacji. Teraz muszę się dowiedzieć, jak przekazać parametry z php do programu c++. (ls tylko ma sprawdzać, czy skrypt się wykonał) żebym tego ręcznie nie robił.
A więc, php przekazuje do programu c++ nazwę użytkownika, a potem on przekazuje do php pytanie o hasło. Można to zrobić przez parametry (nazwę użytkownika). Ale nie do końca wiem jak?