Tworzenie lokalnych repozytoriow

Ogólne pytania dotyczące systemu
rzepaczyk
Beginner

Post autor: rzepaczyk »

wystapil jeszcze jeden problem. kiedy daje "apt-cdrom add" to zaczyna skanowac plyte cd ale /cdrom a nie /dvdrepo1 tak jak ja sobie ustawilem obrazy plyty i jakbym sobie tego zyczyl. da sie jakos to zmienic?
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Pewnie, że się da. Po wpisaniu samego apt-cdrom dostałem to:

Kod: Zaznacz cały

Options:
(...)
  -d   CD-ROM mount poin
(...)
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

rzepaczyk, nie prościej przekopiować Ci te wszytkiie źródła do jednego folderu?
a potem zrobienie lokalnego repozytorium, tak jak napisał Hagal albo takjak piszą w dokumentacji apt: http://debian.linux.org.pl/zrobione/apt ... anpackages

przecież plików nie będziesz kopiował pojedyńczo, tylko razem, (chociaż nie sprawdzalem jak te pakiety są rozmieszczone na płytach.

btw.
jaką masz wersję Debiana?
jeśli testing (którą polecam) to nie opłaca się robić lokalnego repo, bo już część tych pakietów z płytek jest przestarzałych (a reszta niedługo się zestarzeje).

-----------

a co do tego jak chcesz teraz zrobić, to myśle że w man apt-cdrom znajdziesz rozwiązanie.
rzepaczyk
Beginner

mam debiana 4.0 Etch
ale hagal pisal ze trzeba kazdy pakiet luzno przekopiowac. pakiety nie moga byc w folderach osobnych. wiec teraz juz nie wiem

a tak w ogole jak sie tutaj dodaje punkty do reputacji jesli sie da :D bo paru osobom trzeba sie odwdzieczyc
Gość

Post autor: Gość »

A co za problem by je przekopiować ?
Wystarczy jedno polecenie
Przykład podałem tu : http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p= ... ight=#9594

Pozdrawiam
rzepaczyk
Beginner

juz sobie dalem rade :) zamontowalem te obrazy plytek i hula dzieki wszystkim za pomoc. powiedzcie mi jeszcze jak sie tutaj dodaje punkciki do reputacji ;)

dzieki za pomoc

[ Dodano: 2007-06-14, 20:41 ]
dobra juz dodalem wam punkty ;) sory jesli kogos wkurzylem moim brakiem wiedzy ale jestem zupelnie nowy w tych sprawach ;)

[ Dodano: 2007-06-14, 20:58 ]
wracajac jeszcze do tej komendy cp -r $(find /media/img1/ -name '*.deb') --target-directory ~/Desktop/packages/ ktora podales to gdy ja wpisuje oczywiscie po zmianie sciezek do plikow pojawia sie log w konsoli:
bash: /bin/cp: Lista argumentów za długa
co jest za dlugie?
ODPOWIEDZ