[+] Niestabilne zachowanie KDE
- marcin1982
- Moderator
Na początek proponuję wykonać pełną aktualizację (jako root):
Jeśli KDE w dalszym ciągu będzie działać niestabilnie, najprościej będzie utworzyć nowego użytkownika z "zerową" konfiguracją jego katalogu domowego (/home) i sprawdzenie jak zachowuje się KDE, że tak powiem z zerową konfiguracją.
Jeśli nadal będą problemy, zaloguj się do systemu w trybie tekstowym, wykonaj ponowną konfigurację serwera xorg. Najpierw kopia zapasowa do Twojego katalogu domowego:
Następnie wykonaj takie polecenie:
Następnie od razu możesz się logować na konto swojego użytkownika w trybie tekstowym, a potem wydać polecenie:
Jeśli nadal nic, można próbować reinstalacji.
Kod: Zaznacz cały
apt-get update && apt-get dist-upgrade
Jeśli nadal będą problemy, zaloguj się do systemu w trybie tekstowym, wykonaj ponowną konfigurację serwera xorg. Najpierw kopia zapasowa do Twojego katalogu domowego:
cp /etc/X11/xorg.conf /home/nazwa_[b]użytkownika[/b]/
dpkg-reconfigure xserver-xorg
startx
Wykonałem pełną aktualizacje systemu.
Do tej pory na bieżąco aktualizowałem pakiety, jednak bez:
Całkiem niedawno aktualizowałem system stabilny do testowego, ale widzę, że cały Xorg się aktualizuje. Mam nadzieje, że pomoże. Będę informował na bieżąco.
Co do generowania pliku xorg.conf, na razie się tego nie podejmuje. Kiedyś jak miałem problem m.in. z klawiaturą czy myszką, po wygenerowaniu xorg.conf, często miałem problemów np. z uruchomieniem środowiska graficznego, pomagało usunięcie pliku xorg.conf. Jeżeli aktualizacja nie pomoże będziemy myśleli z xorg.conf.
W przypadku aktualizacji KDE z repozytorium podanego przez kolegę yossarian nie jestem przekonany czy to dobry pomysł. Kde z eksperymentalnego repozytorium może sprawiać jeszcze więcej kłopotów :-)
Pozdrawiam.
Do tej pory na bieżąco aktualizowałem pakiety, jednak bez:
aptitude/apt-get dist-upgrade
Co do generowania pliku xorg.conf, na razie się tego nie podejmuje. Kiedyś jak miałem problem m.in. z klawiaturą czy myszką, po wygenerowaniu xorg.conf, często miałem problemów np. z uruchomieniem środowiska graficznego, pomagało usunięcie pliku xorg.conf. Jeżeli aktualizacja nie pomoże będziemy myśleli z xorg.conf.
W przypadku aktualizacji KDE z repozytorium podanego przez kolegę yossarian nie jestem przekonany czy to dobry pomysł. Kde z eksperymentalnego repozytorium może sprawiać jeszcze więcej kłopotów :-)
Pozdrawiam.
jacbob77 pisze:Wykonałem pełną aktualizacje systemu.
Pozdrawiam.
Mylisz się, to KDE 4.6 wbrew pozorom jest stabilne jak 4.4.5 i przy tym o wiele szybsze.
Cześć.
U mnie występowały problemy ze stabilnością na pakietach z grupy xserver-xorg, z repozytoriów Sida. Zainstalowałem sobie xorga z linii stabilnej i problemy się skończyły.
Pokrótce robisz to tak:
Po opuszczeniu środowiska X i przejściu do konsoli oraz zamknięciu kdm
U mnie występowały problemy ze stabilnością na pakietach z grupy xserver-xorg, z repozytoriów Sida. Zainstalowałem sobie xorga z linii stabilnej i problemy się skończyły.
Pokrótce robisz to tak:
Po opuszczeniu środowiska X i przejściu do konsoli oraz zamknięciu kdm
/etc/init.d/kdm stop
- Sprawdzasz co masz zainstalowane:
dpkg -l | grep xserver ii x11-xserver-utils 7.6+2 X server utilities ii xserver-common 2:1.10.1-2 common files used by various X servers ii xserver-xorg 1:7.5+8 the X.Org X server ii xserver-xorg-core 2:1.7.7-13 Xorg X server - core server ii xserver-xorg-input-all 1:7.5+8 the X.Org X server -- input driver metapackage ii xserver-xorg-input-evdev 1:2.3.2-6 X.Org X server -- evdev input driver ii xserver-xorg-input-synaptics 1.2.2-2 Synaptics TouchPad driver for X.Org server ii xserver-xorg-input-wacom 0.10.5+20100416-1 X.Org X server -- Wacom input driver ii xserver-xorg-video-apm 1:1.2.2-2 X.Org X server -- APM display driver ii xserver-xorg-video-ark 1:0.7.2-2 X.Org X server -- ark display driver ii xserver-xorg-video-ati 1:6.13.1-2+squeeze1 X.Org X server -- AMD/ATI display driver wrapper ii xserver-xorg-video-chips 1:1.2.3-1 X.Org X server -- Chips display driver ii xserver-xorg-video-cirrus 1:1.3.2-2+squeeze1 X.Org X server -- Cirrus display driver ii xserver-xorg-video-fbdev 1:0.4.2-2 X.Org X server -- fbdev display driver ii xserver-xorg-video-i128 1:1.3.3-2 X.Org X server -- i128 display driver ii xserver-xorg-video-intel 2:2.13.0-6 X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver ii xserver-xorg-video-mach64 6.8.2-3 X.Org X server -- ATI Mach64 display driver ii xserver-xorg-video-mga 1:1.4.11.dfsg-4+squeeze1 X.Org X server -- MGA display driver ii xserver-xorg-video-neomagic 1:1.2.4-3 X.Org X server -- Neomagic display driver ii xserver-xorg-video-nv 1:2.1.17-3 X.Org X server -- NV display driver ii xserver-xorg-video-openchrome 1:0.2.904+svn842-2 X.Org X server -- VIA display driver ii xserver-xorg-video-r128 6.8.1-3 X.Org X server -- ATI r128 display driver ii xserver-xorg-video-radeon 1:6.13.1-2+squeeze1 X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display driver ii xserver-xorg-video-rendition 1:4.2.3-3 X.Org X server -- Rendition display driver ii xserver-xorg-video-s3 1:0.6.3-2 X.Org X server -- legacy S3 display driver ii xserver-xorg-video-s3virge 1:1.10.4-2 X.Org X server -- S3 ViRGE display driver ii xserver-xorg-video-savage 1:2.3.1-2 X.Org X server -- Savage display driver ii xserver-xorg-video-siliconmotion 1:1.7.3-2 X.Org X server -- SiliconMotion display driver ii xserver-xorg-video-sis 1:0.10.3-1 X.Org X server -- SiS display driver ii xserver-xorg-video-sisusb 1:0.9.3-2 X.Org X server -- SiS USB display driver ii xserver-xorg-video-tdfx 1:1.4.3-2 X.Org X server -- tdfx display driver ii xserver-xorg-video-trident 1:1.3.3-2 X.Org X server -- Trident display driver ii xserver-xorg-video-tseng 1:1.2.3-2 X.Org X server -- Tseng display driver ii xserver-xorg-video-vesa 1:2.3.0-3 X.Org X server -- VESA display driver ii xserver-xorg-video-vmware 1:11.0.1-2 X.Org X server -- VMware display driver ii xserver-xorg-video-voodoo 1:1.2.3-2 X.Org X server -- Voodoo display driver
- Usuwasz xserver-xorg, xserver xorg-core i inne z grupy wideo
U mnie wygląda to tak:
aptitude purge xserver-xorg xserver-xorg-core
Naciskasz klawisz:Kod: Zaznacz cały
Usunięcie następujących pakietów: 1) xserver-xorg-input-all 2) xserver-xorg-input-evdev 3) xserver-xorg-input-synaptics 4) xserver-xorg-input-wacom 5) xserver-xorg-video-apm 6) xserver-xorg-video-ark 7) xserver-xorg-video-ati 8) xserver-xorg-video-chips 9) xserver-xorg-video-cirrus 10) xserver-xorg-video-fbdev 11) xserver-xorg-video-i128 12) xserver-xorg-video-intel 13) xserver-xorg-video-mach64 14) xserver-xorg-video-mga 15) xserver-xorg-video-neomagic 16) xserver-xorg-video-nv 17) xserver-xorg-video-openchrome 18) xserver-xorg-video-r128 19) xserver-xorg-video-radeon 20) xserver-xorg-video-rendition 21) xserver-xorg-video-s3 22) xserver-xorg-video-s3virge 23) xserver-xorg-video-savage 24) xserver-xorg-video-siliconmotion 25) xserver-xorg-video-sis 26) xserver-xorg-video-sisusb 27) xserver-xorg-video-tdfx 28) xserver-xorg-video-trident 29) xserver-xorg-video-tseng 30) xserver-xorg-video-vesa 31) xserver-xorg-video-vmware 32) xserver-xorg-video-voodoo Pozostawienie następujących problemów z zależnościami: 33) kdm poleca xserver-xorg-core | xserver 34) kde-plasma-desktop poleca xserver-xorg 35) xinit poleca xserver-xorg | xserver
y
- Usuwasz z dysku pobrane pakiety:
aptitude clean
- Usuwasz z dysku pliki konfiguracyjne odinstalowanych pakietów:
aptitude purge ~c
- Zmieniasz wpisy w /etc/apt/sources.list na wersję stabilną w grupie main
- Aktualizujesz bazę dostępnych informacji o pakietach:
aptitude update
- Instalujesz xorga ponownie z nowego repozytorium.
pociąga dodatkowo wszystkie pliki z grupy wideo.
aptitude install xserver-xorg xserver-xorg-core
- Po zainstalowaniu możesz te pakiety zatrzymać:aby się nie aktualizowały.
aptitude hold nazwy pakietów
- Przywracasz stare wpisy w /etc/apt/sources.list
- Aktualizujesz ponownie bazę informacji o pakietach:
aptitude update
- Restartujesz sprzęt
shutdown -r 0
Dziękuję za odpowiedź. Ja zrobiłem aktualizacje i właśnie m.in. te pakiety się zaktualizowały, które Ty podajesz. Z tą różnicą, że miałem repozytoria z wersji testowej.
Obecnie opisany problem już u mnie nie występuje. Tak czy inaczej kolega wobo fajnie opisał rozwiązanie, przyda się innym.
Obecnie opisany problem już u mnie nie występuje. Tak czy inaczej kolega wobo fajnie opisał rozwiązanie, przyda się innym.