instalacja Wheezy z pierwszej p

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

Post autor: pinochio »

fnmirk pisze: Na podstawie tego odnośnik do wersji KDE wygląda tak:
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekl ... e-CD-1.iso
Dzięki, tego szukałem. Zobaczymy jak pójdzie instalacja.
Edycja:
Chyba za wcześnie cię pochwaliłem. To jest właśnie ten sam link, który zamieściłeś w poradniku kaki. On nie funkcjonuje, to ten sam, z którego ja ściągnąłem obraz, on ma 3,71GB.
Według tego co napisałeś pobrałeś taka wersję obrazu iso DVD:
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekl ... -DVD-1.iso
Ma dokładnie taką objętość:
pinochio, według tego co napisałaś nie wynika, że wiedziałeś jaką wersję chciałeś pobrać? Jak można pomylić płytkę cd z dvd?
Nieprawda, przyjrzyj się dokładnie, z jakiego linku skorzystałem, a mianowicie z tego dla pierwszej płyty CD z KDE (z http) i zobacz, co wyskakuje http://cdimage.debian.org/cdimage/weekl ... e-CD-1.iso Kliknij na edytowanej przez ciebie stronie w ten link, porównaj i sprawdź, co się będzie pobierać i jaką to ma pojemność podczas pobierania.
Edycja: Ten sam, który ty podajesz wyżej, sądząc, że na podstawie lustrzanego serwera jest on prawidłowy. Kliknij także w ten swój link i spróbuj pobrać, zobacz ile waży ten plik CD.
Czy dalej uważasz, że informacja podana wcześniej nic nie wniosła do tematu?
Na stronie:
http://www.debian.org/CD/
Wielokrotnie polecałem, dla wersji testowej, taki sposób pobierania obrazów iso, jako jeden z najlepszych i najbardziej niezawodnych w działaniu. Są to najbardziej aktualne obrazy testowe płyt cd/dvd Debiana. Czy ktoś spróbował tego? Najlepiej narzekać i próbować się kłócić.
Może, ale strasznie pokrętnie, dookoła Wojtek... Ja tu akurat nie siedzę tak jak ty całymi dniami na tym forum i nie jest w stanie człowiek wszystkiego śledzić i czytać. A jak są podane w głównych wątkach i przypiętych linki do obrazów iso i tylko te stale się powtarzają, to skąd człowiek ma wiedzieć, gdzie jeszcze innych ma szukać? Tak jak teraz to uczyniłeś. Jeszcze raz dziękuję, zobaczymy czy będę miał inne problemy.
Edycja:
Nie ściągam, mam go na komputerze i na dwóch DVD zapisany, jak wspomniałem wyżej, ten obraz nie funkcjonuje.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Rozłożenie odnośnika na części pierwsze
&quot pisze:Ja tu akurat nie siedzę tak jak ty całymi dniami na tym forum i nie jest w stanie człowiek wszystkiego śledzić i czytać.
Podstawa korzystania z przeglądarki www, wcale nie wymaga siedzenia całymi dniami w internecie.

Dodane:
&quot pisze:Zobaczymy jak pójdzie instalacja.
Należy się liczyć z tym, że instalacja wersji testowej w taki sposób może być obarczona błędami. Może zakończyć się niepowodzeniem. Najlepiej jest pobrać, do instalacji wersji testowej, płytkę netinstall i resztę instalować z serwerów lustrzanych.
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

fnmirk pisze:Rozłożenie odnośnika na części pierwsze

Edytowałem swój post powyżej. Ten link do CD testing KDE jest właśnie błędny, lepiej go od razu usunąć z poradnika kaki.
fnmirk
Senior Member

&quot pisze:

Kod: Zaznacz cały

http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/i386/iso-cd/debian-testing-i386-kde-CD-1.iso
To jest ten sam odnośnik:

http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/i386/iso-cd/debian-testing-i386-kde-CD-1.iso
A zapominasz o tym:
&quot pisze:Wielokrotnie polecałem, dla wersji testowej, taki sposób pobierania obrazów iso, jako jeden z najlepszych i najbardziej niezawodnych w działaniu. Są to najbardziej aktualne obrazy testowe płyt cd/dvd Debiana. Czy ktoś spróbował tego? Najlepiej narzekać i próbować się kłócić.
I o tym:
&quot pisze:Należy się liczyć z tym, że instalacja wersji testowej w taki sposób może być obarczona błędami. Może zakończyć się niepowodzeniem. Najlepiej jest pobrać, do instalacji wersji testowej, płytkę netinstall i resztę instalować z serwerów lustrzanych.
&quot pisze:Index of /cdimage/weekly-builds/i386/iso-cd
Jest to tygodniowa migawka obrazów należy spojrzeć na datę aktualizacji plików na serwerze. Jeżeli z daną wersją są problemy przy instalacji to należy poczekać na nowszą (można zgłosić problem). Albo pobrać obraz z pomocą jigdo.

Przepraszam bardzo, ale niespodzianka, obrazy wersji testowej

debian-testing-i386-kde-CD-1.iso
 debian-testing-i386-xfce+lxde-CD-1.iso
Są faktycznie do nagrania na płycie DVD.

pinochio, przepraszam za moje niedopatrzenie. Miałeś rację z tym 3,7GB. Szkoda, że to tak późno wyszło.

W takim razie nie ma co liczyć aby te wersje działały poprawnie w przypadku wersji testowej. Przygotowanie wersji DVD to żmudny proces. Raczej nie licz, że będą działać poprawnie.
Pobierz obraz z pomocą jigdo lub instaluj z płytki netinstall.

http://debian.linux.pl/threads/1341-Pob ... 9#post9699
http://www.debian.org/CD/jigdo-cd/
hackintosh

Post autor: hackintosh »

Mam podobny problem jak w temacie, używałem wersji netinstall i dvd - dla Debiana testowego, teraz pobieram cd, ale zapewne i z nią będzie problem.

Błąd debootstrap
Nieprawidłowy plik Release: brak wpisu dla main/binary-i386/Packages 
Nie udało się zainstalować systemu podstawowego
Instalacja systemu podstawowego do /target/ nie powiodła się
Sprawdź /var/log/messages lub wirtualną konsolę nr 4 po szczegóły
Pozostaje chyba tylko czekać na wydanie na dniach kolejnej wersji Debiana testowego.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

A kolega hackintosh próbował zrobić tak jak ja opisałem w moim poście?

apt-get install unetbootin
i stamtąd wybrać Debian, a dalej testowa wersja netinstall - program przygotuje odpowiedniego pendrive i trzeba z niego uruchomić komputer. Tym sposobem u mnie bez problemu system się zainstalował. Komputer to Dell Latitude D620.
fnmirk
Senior Member

Sprawa płyt i instalatorów, w przypadku wersji testowych Debiana, wraca zawsze jak bumerang z każdym wydaniem nowej wersji. Powód jest prozaiczny, prawie nikt tego nie testuje. Większość instaluje system korzystając z szybkich i prawie ogólnie dostępnych łączy internetowych.
Temat z odnośnikami do obrazów płyt cd/dvd został uzupełniony o nowe informacje.
http://debian.linux.pl/threads/480-Sk%C ... 7#post3117

pinochio, jeszcze raz przepraszam za moją pomyłkę odnośnie 3,7GB, tego nie wiedziałem.

Proponuję, w razie dalszych problemów z płytami wersji testowej Debiana, instalacje z płytki netinstall wersji stabilnej i aktualizację systemu lub pobieranie obrazów z pomocą jigdo.

Ps.
&quot pisze:Stop, myśleć to chyba zakazano w tym temacie?
Wychodzi na to, że Mnie też zakazano.
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

fnmirk pisze: W takim razie nie ma co liczyć aby te wersje działały poprawnie w przypadku wersji testowej. Przygotowanie wersji DVD to żmudny proces. Raczej nie licz, że będą działać poprawnie.
Pobierz obraz z pomocą jigdo lub instaluj z płytki netinstall.

Jigdo u mnie odpada, bo Debiana Squeeze usunąłem, z płytką netinstall jak czytam wyżej są sprzeczne informacje, ostatni post kolegi hackintosh sugeruje, że też nie pójdzie.
fnmirk pisze:Sprawa płyt i instalatorów, w przypadku wersji testowych Debiana, wraca zawsze jak bumerang z każdym wydaniem nowej wersji. Powód jest prozaiczny, prawie nikt tego nie testuje.
pinochio, jeszcze raz przepraszam za moją pomyłkę odnośnie 3,7GB, tego nie wiedziałem.

Proponuję, w razie dalszych problemów z płytami wersji testowej Debiana, instalacje z płytki netinstall wersji stabilnej i aktualizację systemu lub pobieranie obrazów z pomocą jigdo.
Nic się nie dzieje, temat bardzo istotny i pouczający. I tak właśnie będę musiał zrobić, bo jak wspomniałem, super działającą instalację Squeeze usunąłem, teraz będę miał masę roboty. Może najpierw spróbuję jeszcze tym unetbootin, ściągnąłem go sobie w wersji windows, tylko nie wiem, czy wystartuję komputer z pendriva.

Wyjaśnienie:
Dlaczego usunąłem dobrze działające Squeeze. Zacząłem od Lenny, można przypomnieć sobie moje burzliwe początki na forum z tym związane. Potem zamieniłem wpisy na Squeeze i cały czas system dopieszczałem i aktualizowałem. Funkcjonował do końca, do przedwczoraj zanim go usunąłem wyśmienicie. Nawet był moment, że mogłem te partycje linuksowe Partitions Managerem przywrócić i na krótko przywróciłem, nawet gruba nową płytką Debiana Squeeze odinstalowałem i zainstalowałem na nowo. Synkowi zainstalowałem na laptopa Squeeze/KDE dla amd64 z płytki CD, krótko zanim stał się stabilny i zauważyłem, że ma jakby ładniejszy i sprawniejszy system, ładniejszego gruba (ale to może dlatego, że dla wersji 64MB), mniej plików i teraz już nie chciałem zawalać swojego systemu i już trzeciej wersji podmieniać poprzez aktualizację, tylko też zrobić całkiem nową instalację. Wcześniej nosiłem się z zamiarem od nowa zainstalować Squeeze, teraz, jak jest stabilna powinienem był to tym bardziej zrobić.
giaur
Member

Post autor: giaur »

To jest błąd w instalatorze debiana. Ja poradziłem sobie w ten sposób, że użyłem instalatora buisnesscard wersji stabilnej, wybrałem instalację zaawansowaną i gdy mnie zapytał którą dystrybucję chcę instalować - wybrałem "Sid (niestabilna)". Wszystko zainstalowało się bardzo dobrze.

Podkreślam: za pomocą instalatora buisnesscard wersji stabilnej można zainstalować od razu wersję testową lub niestabilną - nie trzeba instalować wersji stabilnej i aktualizować już po instalacji! (co byłoby da facto najgorszym możliwym wyjściem)

Oprócz tego zauważyłem, że najnowsze wersje instalatorów "testing" nie zawierają graficznego trybu instalacji (po wybraniu graficnzego i tak włącza się tekstowy), ani żadnego języka innego niż angielski (jest do wyboru tylko język angielski a po instalacji systemu też będzie system z locale angielskim).

Jednym słowem ostatnio coś mocno namieszali. Póki co zalecam używanie instalatorów do wersji "Stable"
hackintosh

Post autor: hackintosh »

giaur pisze:
Podkreślam: za pomocą instalatora buisnesscard wersji stabilnej można zainstalować od razu wersję testową lub niestabilną - nie trzeba instalować wersji stabilnej i aktualizować już po instalacji! (co byłoby de facto najgorszym możliwym wyjściem)
Miałem uruchamiać ponownie komputer i instalować wersję stabilną. A tu Twoja wypowiedź. Już w tle pobieram i zaraz nagrywam buisnesscard wersji stabilnej. A potem instaluje z niego testowa wersję. Zobaczę w praktyce, jak to jest za chwilę.
ODPOWIEDZ