Dysk przez USB montuje si

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
starach
Beginner

Post autor: starach »

~Uwielbiam sobie odświeżyć stronę kiedy mam napisany już cały post...

No tak oczywiście nie pomyślałem, że oprócz zainstalowania obsługi NTFS dobrze by było go użyć.

Kod: Zaznacz cały

mount -t ntfs-3g -o=rw,user /dev/sdb1 /media/NTFS
Dzięki podziałało. Zapis zaczął działać.

Jeszcze pytanie na deser:
Co zrobić żeby zwykły użytkownik mógł zamontować każde urządzenie zewnętrzne? Niestety dodanie do grupy disk nie pomogło.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Co zrobić żeby zwykły użytkownik mógł zamontować każde urządzenie zewnętrzne?
Obecnie temat rzeka. Jest kilka możliwości Jak to zrobić. Jest o tym na forum.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Najlepiej poprzez regułki HAL-a (odpowiednie pliki .fdi). Natomiast, chętnie dowiem się jakie regułki dodać aby zwykły użytkownik mógł montować dyski stałe pod KDE (bez fstab-a). Dodałem regułki i tylko w nautilusie działa, w Dolphinie niestety nie.
fnmirk
Senior Member

Jest tendencja do rezygnacji z hala:
http://wiki.debian.org/HALRemoval
http://wiki.debian.org/hal

giaur, masz na myśli dysk podpinany bezpośrednio do płyty głównej (dysk wewnętrzny), czy dysk zewnętrzny podpinany przez usb?
giaur
Member

No dysk wewnetrzny. KDE jakby ignorowało te regułki które do hal-a dopisałem - ciągle tylko root może montować dyski i gdy robi to zwykły użytkownik, krzyczy ze brak uprawnień. Natomiast nautilus przed dodaniem regułek pyta najpierw o hasło roota, a po dodaniu regułek montuje bez problemów. z dyskami zewnetrznymi nie mam problemów
fnmirk
Senior Member

Przy dyskach wewnętrznych, nie wiem, zawsze używam pliku /etc/fstab. Tak jest mi wygodniej.
giaur
Member

Prawda. Jest to wygodne w przypadku gdy system jest zainstalowany na wewnętrznym dysku twardym. Co innego, gdy mam system na pendrive lub dysku zewnętrznym i podłączam go do różnych komputerów. Nie będę przecież za każdym razem edytował /etc/fstab i restartował systemu aby dostać się do dysków - to już wolę uruchomić dolphina jako root lub używać nautilusa. Ale problem istnieje.

W ogóle fstab wg mnie nie ma racji bytu - po co to komu, nie lepiej żeby system sam wykrywał i montował dyski? W windows od zawsze tak jest i nikt nie narzekał. Wbijanie konfiguracji dysku na sztywno to chyba pomysł jeszcze z czasów gdy nie było udev-a ani hal-a
fnmirk
Senior Member

&quot pisze:Nie będę przecież za każdym razem edytował /etc/fstab i restartował systemu aby dostać się do dysków - to już wolę uruchomić dolphina jako root lub używać nautilusa. Ale problem istnieje.
Restart systemu po edycji pliku /etc/fstab nie jest wymagany. Wystarczy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

mount -a
Dyski wewnętrzne ma się na stałe w komputerze i edycję pliku przeprowadza się raz i na zawsze. Chyba, że zmieniamy dysk co chwilę.
Zewnętrzne z kolei, nie wymagają tego, załatwia to automatyka połączona z menadżerami plików.
Menadżery plików:
[INDENT]rox
thunar
pcman[/INDENT]
pozwalają się tak skonfigurować aby użytkownik montował zewnętrzne urządzenia. Właściwie działają tak bezpośrednio po instalacji.
giaur
Member

@fnmirk ale nie przeczytałeś uważnie. Jeśli mam system przenośny to w każdym komputerze, na którym ten system uruchomię musiałbym edytować /etc/fstab. Więc w tym przypadku nie jest to raz i na zawsze. Po drugie, w przypadku gdy na chwilę chcę włożyć do komputera dysk wewnętrzny żeby z niego coś zgrać np (nieraz mi się zdarzało) znów muszę edytować fstab i to dwa razy.

Dlatego mówię, że w ogólnym przypadku fstab to nie jest wcale taki świetny pomysł. Skoro sa inne bardziej elastyczne rozwiazania to warto z nich korzystać. Nie widzę powodu dlaczego dyski zewnętrzne miałyby być traktowane inaczej niż dyski wewnętrzne.
ODPOWIEDZ