komputer si
Zasadniczo aby wyłączyć komputer w ogóle nie jest potrzebny żaden daemon w postaci acpid czy apmd. Funkcję tę zapewnia samo jądro / moduł jądra acpi bądź apm. Np u mnie na tym serwerze w ogóle nie mam uruchomionych żadnych z tych daemonów, a shutdown działa i tak poprawnie. Mam samodzielnie skompilowane jądro, w które wkompilowana jest obsługa acpi, a apm wyłączone całkowicie.
Może te dwa moduły gryzą się u Ciebie i w konsekwencji żaden nie działa
Spróbuj sprawdzić czy nie masz załadowanych modułów apm: tutaj strzelam bo nie wiem jak się nazywają moduły apm
może ktoś się wypowie. Jeśli jakieś znajdzie to wyładuj je poleceniem (jako root) Wówczas powinno zostać tylko acpi i sprawdź czy komp się wyłączy.
Może te dwa moduły gryzą się u Ciebie i w konsekwencji żaden nie działa

Spróbuj sprawdzić czy nie masz załadowanych modułów apm:
Kod: Zaznacz cały
lsmod | grep apm

rmmod <nazwa modułu>
Mam podobny problem... Otóż na kernelu 2.6.18-4-486 nie mam tego problemu - po wydaniu polecenia komp się wyłącza. Ale gdy używam kernela 2.6.23-rc1 proces zamykania systemu zatrzymuje się na odmontowaniu dysku hda i hdb,a potem zwiecha i musze go wyłączyć przez przytrzymanie przycisku PWD.
Próbowałem edytować plik GRUB'a, ale to nie pomogło. Tak on wygląda w oryginale:
Próbowałem edytować plik GRUB'a, ale to nie pomogło. Tak on wygląda w oryginale:
## ## End Default Options ##
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.23-rc1
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.23-rc1 root=/dev/hda2 ro
initrd /initrd.img-2.6.23-rc1
savedefault
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.23-rc1 (single-user mode)
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.23-rc1 root=/dev/hda2 ro single
initrd /initrd.img-2.6.23-rc1
savedefault
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.18-4-486
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.18-4-486 root=/dev/hda2 ro
initrd /initrd.img-2.6.18-4-486
savedefault
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.18-4-486 (single-user mode)
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.18-4-486 root=/dev/hda2 ro single
initrd /initrd.img-2.6.18-4-486
savedefault
### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
spróbuj pokombinować z jeszce innymi opcjami startowymi jądra, czyli dopisać w Grub'ie np. lub albo którąś z opcji podanych wyżej przez kolegów
w moim przypadku od początku używania mojej płyty głównej, musiałem mieć wpis acpi=off jednak po zmianie jądra na 2.6.21 musiałem ją zmienić na noapic (wpis noapic nolapic nie wiem dlaczego pozbawiał mnie netu), problem opisywany często na różnych forach linuksowych
acpi=off
noapic nolapic
w moim przypadku od początku używania mojej płyty głównej, musiałem mieć wpis acpi=off jednak po zmianie jądra na 2.6.21 musiałem ją zmienić na noapic (wpis noapic nolapic nie wiem dlaczego pozbawiał mnie netu), problem opisywany często na różnych forach linuksowych
Nic nie pomogło... Otóż po dodaniu acpi=force lub noapic nolapic wygląda to tak:
I komp wisi... Wyłączają się dyski, ale monitor dalej działa, płyta działa, wiatraki pracują...
A po dodaniu acpi=off
I także wyłączają się tylko dyski, płyta dalej pracuje, na monitorze widać powyższe napisy...
Próbowałem już różnych kombinacji z tymi 3 poleceniami i nic
A wyłączanie za każdym razem kompa przez przycisk jest troche kłopotliwe...
Przypominam: problem ten występuje tylko na tej nowszej wersji kernela. Na starszej wszystko się wyłącza bez zarzutów, bez edycji pliku GRUB'a.
Will now halt
Shutdown: hdb
Shutdown: hda
A po dodaniu acpi=off
Will now halt
Shutdown: hdb
Shutdown: hda
System halted
Próbowałem już różnych kombinacji z tymi 3 poleceniami i nic

Przypominam: problem ten występuje tylko na tej nowszej wersji kernela. Na starszej wszystko się wyłącza bez zarzutów, bez edycji pliku GRUB'a.
Czesc, mam ten sam problem co Cloneman,
Otoz kompilowalem samodzielnie jajko i aktualnie jestem na ten samej wersji co Cloneman. Kompilowalem sam bo Debian domyslnie ma wylaczony firewire1394, a mi bylo potrzebne. Kompilowalem 2 razy z czego pierwsze zakonczone niepowodzeniem. Przy pierwszej kompilacji kompilator zwrocil blad ASUS power module, wiec wyszukalem wszystkie moduly asus i wylaczylem jeden za drugim. Prawdopodobnie wylaczylem w Jajku obsluge zarzadzania energia.
Gdy przeinstalowalem xserver-xorg komunikat po instalacji
FATAL: Battery Module not found
Rowniez mam zainstalowane acpi i rowniez mam informacje system halted.
Czy jest mozliwosc bez ponownej kompilacji jajka ustawienie systemu tak by sie wylaczal poprawnie?
Otoz kompilowalem samodzielnie jajko i aktualnie jestem na ten samej wersji co Cloneman. Kompilowalem sam bo Debian domyslnie ma wylaczony firewire1394, a mi bylo potrzebne. Kompilowalem 2 razy z czego pierwsze zakonczone niepowodzeniem. Przy pierwszej kompilacji kompilator zwrocil blad ASUS power module, wiec wyszukalem wszystkie moduly asus i wylaczylem jeden za drugim. Prawdopodobnie wylaczylem w Jajku obsluge zarzadzania energia.
Gdy przeinstalowalem xserver-xorg komunikat po instalacji
FATAL: Battery Module not found
Rowniez mam zainstalowane acpi i rowniez mam informacje system halted.
Czy jest mozliwosc bez ponownej kompilacji jajka ustawienie systemu tak by sie wylaczal poprawnie?