Ja staję na stanowisku, że to idiotyczne rozwiązanie o ile nie masz dodatkowych adresów IP, które faktycznie możesz przypisać do konkretnego adresu prywatnego. Znalazłem rozwiązanie, którego szukasz tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1329717.html a wygląda ono tak:
Kod: Zaznacz cały
iptables -t nat -I PREROUTING -s 0/0 -d $zewip -j DNAT --to $wewip
iptables -t nat -I POSTROUTING -s $wewip -d 0/0 -j SNAT --to $zewip
iptables -I FORWARD -d $zewip -j ACCEPT
iptables -I FORWARD -s $wewip -j ACCEPT
iptables -I FORWARD -d $wewip -j ACCEPT
iptables -I INPUT -d $zewip -j ACCEPT
Myślę, że pisanie, tłumaczenie i kombinowanie w "tą albo w tamtą" stronę jest pozbawione sensu. Według mnie fizycznie to nie ma prawa funkcjonować. Nie wyobrażam sobie sieci LAN (bo tak wynika z tego przykładu), która funkcjonuje prawidłowo w momencie, gdy wszystkie żądania mają być na tym samym i jedynym zewnętrznym adresie IP, przekierowywane do jednego IP prywatnego. Cytując klasyka: "Panie Havranek, to se ne uda". Posłużę się prostym przykładem. Masz koszyk jabłek (pakiety), które próbujesz rozdać kilku osobom (komputery w sieci LAN) i założyłeś sobie (wg mnie w nieprzemyślany sposób), że wszystkie jabłka dostaje jedna osoba (jeden konkretny adres IP 10.0.0.3). Pytanie - ile jabłek otrzymują pozostali?
Mimo wszystko życzę powodzenia i chętnie poczytam o rozwiązaniu które da radę to obsłużyć. Jeżeli takowe się znajdzie to z przemiłą chęcią z niego skorzystam i oczywiście zwrócę honor.