time grep -e "^[^-]*-[^-]*-1[0-8][0-9][0-9]\|^[^-]*-[^-]*-19[0-6][0-9]\|^[^-]*-[^-]*-197[0-4]" plik.txt > NULL
real 0m0.077s
user 0m0.072s
sys 0m0.004s
piter pisze:Moim zdaniem przy pomocy samego grepa nie da się tego zrobić. Grep służy tylko do wypisywania linii pasujących do wzorca. Do tego typu edycji tekstu służą inne narzędzia np. sed.
Jestem tego samego zdania, ale mam zadanie w którym mogę użyć tylko grep, head, tail, tr, cut i nie wiem jak za pomocą tych programów podzielić htmla. Jakieś pomysły?
time perl -lne '/\d{1,2}-\d{1,2}-(\d{1,4})/;print if $1 >=1000 && $1 <= 1974' plik.txt > NULL
real 0m0.069s
user 0m0.064s
sys 0m0.004s
ach ten brak wstecznych referencji w AWK
Inkluder my tu nie rozwiązujemy zadań domowych itp. zapytaj profesora.
Przynajmniej ja nie mam zamiaru szukać rozwiązań nie służących do niczego w praktyce itp....
grzesiek pisze:ach ten brak wstecznych referencji w AWK
Inkluder my tu nie rozwiązujemy zadań domowych itp. zapytaj profesora.
Przynajmniej ja nie mam zamiaru szukać rozwiązań nie służących do niczego w praktyce itp....
Jeśli nie masz nic ciekawego do dodania, to proszę cię znajdź sobie inny temat do spamowania. I nie pisz za wszystkich użytkowników tego forum, nie wszyscy są egoistami...
grzesiek, jednak przedkładam wygodę (przynajmniej dla mnie), nad te kilkanaście procent więcej czasu w oczekiwaniu na wynik. A może to po prostu przez to, że najpierw poznałem dobrze perla, a dopiero potem AWK
Inkluder, skoro masz całkiem potężne narzędzie, jakim jest tr, to w czym problem?
lessmian2 pisze:grzesiek, jednak przedkładam wygodę (przynajmniej dla mnie), nad te kilkanaście procent więcej czasu w oczekiwaniu na wynik. A może to po prostu przez to, że najpierw poznałem dobrze perla, a dopiero potem AWK
Inkluder, skoro masz całkiem potężne narzędzie, jakim jest tr, to w czym problem?
CHAR1-CHAR2 all characters from CHAR1 to CHAR2 in ascending order
[CHAR*] in SET2, copies of CHAR until length of SET1
[CHAR*REPEAT] REPEAT copies of CHAR, REPEAT octal if starting with 0
[:alnum:] all letters and digits
[:alpha:] all letters