[+] Widows7 i Virtualbox (Debian) - instalacja GRUB-a

Pomoc dotycząca instalacji systemu
xo83

Post autor: xo83 »

Szukałem o tych repozytoriach, ale szczerze mówiąc jakiegoś przejrzystego opisu nie znalazłem.

Np. robero podał stronę, z której chciałbym zainstalować operę, ale niestety nigdzie nie jest napisane jak tzn. zapewne gdzieś jest, ale ręki nie dam.

Kod: Zaznacz cały

#~~~~~~Opera~~~~~~#
deb [url]http://deb.opera.com/opera/[/url] stable non-free
Ale co z tym zrobić, nie mogę znaleźć gdzie jest napisane, nawet w poradniku nie ma nic konkretnego:
Jeśli masz już skonfigurowany internet możesz dodać adresy repozytoriów do pliku: /etc/apt/sources.list

Adresy repozytoriów możesz znaleźć w sieci. Lub tu na forum w tym temacie
Potem uaktualniamy informacje o pakietach a pomocą polecenia:

aptitude update
Mam pobranego Lenny + Gnome.
Poradnik podaje taką kolej rzeczy:
Instalacja środowiska graficznego

Serwer X, jest to serwer który ,,tworzy'' środowisko graficzne, jest on odpowiedzialny za wszystko to co jest wyświetlane w postaci graficznej na ekranie, jest tak jakby fundamentem pod wszystkie programy graficzne, dlatego musimy go zainstalować.

Kiedyś najpopularniejszym serwerem X był xfree, ale xfree zaczyna odchodzić na zasłużony odpoczynek, a jego miejsce przejął xorg, w związku z tym xorg jest lepiej wspierany dlatego go zainstalujemy.

Instalujemy go następujący poleceniem:

aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
Wolałbym GNOME, ale przeżyję.

Wpisałem powyższy kod i pobrało 111 pakietów.
Wyskoczyło polecenie "Kontynuowac [T/n/?]" - kiedy klikam "T" pojawia się "złe polecenie lub nazwa pliku." Wcisnąłem Enter zostawiając puste pole i poszło (dlaczego tak?)

I teraz wrzucam zdjęcie ponieważ mam znowu komunikat abym włożył płytę do cdromu i wcisnął Enter. Kiedy to robię cały czas woła o płytę. Zaznaczam, że płyta jest na nośniku wirtualnym.

robero
Poradnik: http://debian.linux.pl/threads/743-Pora ... ji-Debiana
Załączniki
PULPIT01.jpg
robero
Beginner

Post autor: robero »

Pierwsze zdanie na stronie którą CI podałem mówi że zmian należy dokonać w pliku /etc/apt/sources.list.
Masz wyczyścić ten plik zupełnie i po prostu wkleić tam te wpisy które masz na stronie.
Zmian możesz dokonywać jako root. W jakim edytorze ma to zrobić ktoś tak zielony jak Ty to już pytanie do twórców debiana.(vim za trudny, mc domyślnie nie ma, nano nie ma)
Później

apt-get update
apt-get upgrade
Później instalujesz już co tylko chcesz.
&quot pisze:Np. robero podał stronę z której chciałbym zainstalowac opere, ale niestety nigdzie nie jest napisane jak tzn zapewne gdzieś jest, ale reki nie dam.
Jak już zrobisz to co powyżej to wtedy

apt-get install opera
Tłumaczę mu tak łopatologicznie bo wiem jak to jest kiedy nie wiadomo co jest co.

Ok Dodaje jak dodać te wpisy.
W konsoli wpisujesz "su" klikasz enter wpisujesz hasło którego nie widać i zatwierdzasz enterem. Jeśli w linii pojawi się root@....# to ok.
Teraz dajesz

vim /etc/apt/sources.list
naciskasz "i" kasujesz wszysktko, kopiujesz do pliku odpowiednie wpisy (wklej w konsoli to Ctrl+shift+v) po czym naciskasz "ESC" następnie "Shift"+";" piszesz "wq"(powinno się pisać tak na dole po dwukropku) i naciskasz enter. Tyle.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Oj oj kolega troszkę się pogubił w tym wszystkim.
Ale spokojnie, damy radę.

Po pierwsze odniosę się do środowiska graficznego. Nie wiem jak opisać to najprościej ...
X.org to taka, nazwijmy ją, aplikacja dzięki której w systemach linuxowych możemy cieszyć oczy okienkami, ikonkami i wszystkim co graficzne (jeśli się gdzieś mocno mylę, prosiłbym kolegów o sprostowanie). Jednak nie działa ona w pojedynkę, jest ona tylko takim szkieletem na którego nakłada się pewne elementy. Te właśnie elementy to różne środowiska graficzne jak GNOME, KDE i inne. Nie mogą one działać bez X.org, a sam X.org bez działającego na nim środowiska graficznego też na niewiele się przyda. Tak więc żeby mieć GNOME musisz mieć X.org. A to że masz X.org nie powoduje że nie będziesz miał GNOMA. Inaczej ująć tego nie potrafię.

Repozytoria to takie miejsca w których znajdują się pliki z programami właściwymi dla danej dystrybucji Linuxa. Listę tych miejsc dodaje się w pliku /etc/apt/sources.list.

To że w repozytoriach podana jest jakaś strona nie świadczy o tym że wchodząc pod link ściągniesz sobie jakiś instalator. W systemach linuxowych robi się to inaczej, za pośrednictwem menadżera pakietów lub kompilując ze źródeł (ale nie będę o tym nic pisał bo tylko ci namieszam w głowie).

Niestety widzę że musisz strasznie dużo poczytać na temat koncepcji systemów linuxowych, dopiero potem zainteresuj się konkretną dystrybucją (tak ja kto robisz teraz czytając poradniki instalacji). Niestety bez wiedzy o samej koncepcji tego systemu i zasadzie działania może Ci być trudno sobie ze wszystkim poradzić.
Wyskoczyło polecenie "Kontynuowac [T/n/?]" - kiedy klikam "T" pojawia się "złe polecenie lub nazwa pliku." Wcisnąłem Enter zostawiając puste pole i poszło (dlaczego tak?)
Może zrobiłeś spację - przed / po? A enter to pewnie domyślna opcja Tak.

Co do samego żonglowania płytami to szczerze mówiąc nie znam się na instalacji Debiana :) (śmiesznie brzmi skoro udzielam się na forum) ale powiedz mi ile płyt debiana pobrałeś, oraz z jakiej wersji instalacyjnej korzystasz?
W VirtualBoxie masz taką opcję że możesz na raz dodać sobie kilka urządzeń typu CD-ROM i w każdy nośnik zamontować po jednej płycie. Nie wiem tylko jak na to zareaguje instalator - więc niech lepiej wypowie się ktoś bardziej zaznajomiony z tematem.
xo83

To co mnie podpowiada robero wykonam później ponieważ podane repozytoria nie są aktualne jak np. opera i jeszcze troche więcej muszę o nich samych wiedzieć.
lun pisze: Co do samego żonglowania płytami to szczerze mówiąc nie znam się na instalacji Debiana (śmiesznie brzmi skoro udzielam się na forum) ale powiedz mi ile płyt Debiana pobrałeś, oraz z jakiej wersji instalacyjnej korzystasz?
W VirtualBoxie masz taką opcję, że możesz na raz dodać sobie kilka urządzeń typu CD-ROM i w każdy nośnik zamontować po jednej płycie. Nie wiem tylko jak na to zareaguje instalator - więc niech lepiej wypowie się ktoś bardziej zaznajomiony z tematem.
Pobrałem tylko 1 płytę:
Pierwsza płyta CD:
Dla amd64:
Z GNOME --> ftp
647,5 MB

Wersja instalacyjna to Lenny.

W dalszym ciągu mam problem z zainstalowaniem xorga ponieważ woła o płytę po użyciu polecenia:

aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
i zainstalowaniu 113 pakietów;

Oczywiście mógłbym wypalić płytę i ją włożyć, czego naprawdę nie chcę robić ze względu na samo rozwiązanie problemu dla nas i przyszłych użytkowników.
robero
Beginner

xo83 pisze:W dalszym ciągu mam problem z zainstalowaniem xorga ponieważ woła o płytę po użyciu polecenia:
Gdybyś zrobił to co napisałem to by nie wołał. Właśnie od tego to zależy. Repozytoria to podstawowa rzecz jaką musisz ustawić. To od nich zależy działanie aptitude i apt-get.
Skoro masz płytę instalacyjną z Gnome to nie wiem jak to się stało, że nie masz środowiska graficznego po instalacji.
xo83

robero pisze:

apt-get update
apt-get upgrade.
Zaktualizowało.
robero pisze:Później instalujesz już co tylko chcesz.
Rozumiem, że po tej komendzie mogę dodawać repozytoria.
robero pisze: Dodaję, jak dodać te wpisy.
W konsoli wpisujesz "su" klikasz enter wpisujesz hasło, którego nie widać i zatwierdzasz enterem. Jeśli w linii pojawi się:

root@....#
to dobrze.
Niestety ta komenda nie działa.
robero pisze: Teraz dajesz:

naciskasz "i" kasujesz wszystko, kopiujesz do pliku odpowiednie wpisy (wklej w konsoli to Ctrl+shift+v) po czym naciskasz "ESC" następnie "Shift"+";" piszesz "wq" (powinno się zapisać tak na dole po dwukropku) i naciskasz enter. Tyle.
odpowiednie wpisy tzn. które?

P.S. Bezpośredniego dostępu do pliku "/etc/apt/sources.list" nie mam ponieważ znajduje się to wirtualnej maszynie.
P.S.II Dziękuję za cierpliwość.

EDIT:
robero pisze: Skoro masz płytę instalacyjną z Gnome to nie wiem jak to się stało, że nie masz środowiska graficznego po instalacji.
Robię wszystko według poradnika i Waszej pomocy
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Dokładnie tak jak napisał robero. Ustaw odpowiednie repozytoria w podanym wyżej pliku, wtedy program będzie wiedział gdzie sprawdzić czy oprogramowanie, które chcesz zainstalować jest dostępne.

Co do płyt CD, to nie musisz ich wypalać. VirtualBox ma opcję połączania obrazów płyt w formacie ISO.
xo83

lun pisze:Dokładnie tak jak napisał robero. Ustaw odpowiednie repozytoria w podanym wyżej pliku, wtedy program będzie wiedział gdzie sprawdzić czy oprogramowanie, które chcesz zainstalować jest dostępne.

Co do płyt CD, to nie musisz ich wypalać. VirtualBox ma opcję połączania obrazów płyt w formacie ISO.
Tylko nie mam bezpośredniego dostępu do pliku bo to jest wirtualny.
Obraz Debiana jest cały czas zamontowany jako nośnik H:
robero
Beginner

Po prostu wpisz w konsoli: Wiem że działa.
Jak już wpiszesz to su i hasło to później po prostu napisz w konsoli:

i enter.
Repozytoria masz na stronie którą dałem na początku. Jeśli masz stabilną dystrybucję to wpisy pod lennym wklejasz jeśli inną to z innej części strony.
Prościej tego nie wytłumaczę, wierzę że już sam dojdziesz.
xo83

Po wpisaniu polecenia "su" i kliknięciu enter, wpisuje swoje hasło konta root, które widać i niestety nic to nie daje. Kiedy wpiszę hasło pojawia się:

bash: mojeHasło event not found
Załączniki
PULPIT01.jpg
ODPOWIEDZ