Debian - jak lepiej

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Jak instalujesz na virtualboksie to możesz. Przecież możesz różne wersje o ile masz dysk wolny.
Ja mam go na desktopie, gdyż nie lubię niespodzianek. Choć na desktop świetnie też nadaje się Squeeze (wersja testowa - aktualnie zamrożona).
defus

Post autor: defus »

Na razie virtualbox, no tak pewnie, że mogę mieć kilka wersji, ale najpierw muszę ściągnąć, a 5 DVD po 4,35GB to trochę schodzi.
Awatar użytkownika
jpc

Post autor: jpc »

Czemu pytasz czy masz ściągać Debiana? jak ja Ci powiem, żebyś ściągał to ściągniesz? a jak w połowie ściągania ktoś napisze, żebyś nie ściągał, to przerwiesz?

Może lepiej zostań przy Windowsie? Chcesz spróbować Linuksa, to MUSISZ sam myśleć, nikt Ci nie podpowie jaką dystrybucje masz instalować. Tak samo jak nikt Ci nie podpowie jakiej marki samochód masz kupić, bo wiadomo, że każdy swoje chwali

Dopisane:
5 płyt DVD, a czemu nie ściągniesz netinstall zajmuje ok 150MB, a cała reszta (na pewno nie tyle ile się mieści na 5 dvd, ale dużo mniej, bo tylko to co potrzebujesz) ściągnie się w trakcie instalacji z internetu.
defus

Jeszcze masz coś ciekawego do powiedzenia ? Łatwiej jej uczyć się na czyichś błędach
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Tylko 10 lat nauki Linuksa, 4 lata FreeBSD i trochę solarisa, nie wspominając o DOS-ie i Windowsie.
To co chcesz wiedzieć z tego przedziału?

Jedna rada. Uczyć się cały czas i ciągle poznawać coś nowego.
Uczyć się dokładnie - nie przelotnie. Wolno ale do przodu.
defus

Dlatego chcę się uczyć, ale niektórzy ludzie tego nie rozumieją. Teraz to nie wiadomo od czego zacząć co i jak, jest tyle rzeczy.
Awatar użytkownika
jpc

Post autor: jpc »

defus pisze:Dlatego chcę się uczyć ,ale niektórzy ludzie tego nie rozumieją ,teraz to nie wiadomo od czego zacząć co i jak ,jest tyle rzeczy ...

Kolejna porada: spację dajemy PO przecinku, NIE PRZED! :) umiesz pisać, więc powinieneś to wiedzieć.. bo tak jest nie tylko na komputerze, ale i na zwykłym papierze.

Zacznij od podstaw, w necie masz masę poradników z zakresu obsługi komputera :)

Bez obrazy, dobranoc
bzyk
Beginner

Post autor: bzyk »

defus pisze:Czy Debiana 5.06 ściągać?

Nie.

Aha, i zeby nie bylo.
Przeczytaj to;
http://rtfm.killfile.pl/#bezcelowe
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

defus, potrzebujesz przewodnika, to kup sobie książkę.
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Post autor: michnik »

Uważam, że powinieneś zacząć od Debiana i to najlepiej corowej wersji. Ubuntu zainstaluje Ci 50 tys. pakietów z czego 49, 990 będzie Ci totalnie nie znana i nigdy ich nie użyjesz.
Proponuję zaczynać od czystej wersji konsolowej i dodawać sobie rzeczy, które będą CI niezbędne tak byś przy okazji nauczył się je konfigurować.
Początki będą irytujące, dlatego zacznij od wirtualizacji, choćby dlatego by na IE czytać nasze forum i dział HOW TO :)
ODPOWIEDZ