[+] Kopia systemu po instalacji
Satysfakcjonujacy wynik to kwestia bardzo subiektywna. Dla niektorych jest to 50% objetosci, dla mnie byloby to ponizej 1% dla pustych blokow. Mialoby to uzasadnienie, gdyby puste nie byly wypelnione zerami a losowymi danymi. Jednak podczas instalacji Debiana zakladanie partycji i ich formatowanie zajelo ponad 10 minut. Wedlug mnie to cos nie hallo. Zastanowie sie nad ukladem dysku na nowym sprzecie. Odchodzac od tematu: bede mial do podzialu 1TB (2x 500GB RAID 0) Serwer przeznaczony dla WWW gdzie oprocz plikow uzytkownikow znaczna powierzchnie beda zajmowaly bazy MySQL i logi. Co proponujecie?
Na pewno nie RAID0 - przedkładałbym w tym przypadku bezpieczeństwo nad wydajność. 500GB w RAID1 nie wystarczy na www, bazy i logi?ksysinek pisze:bede mial do podzialu 1TB (2x 500GB RAID 0) Serwer przeznaczony dla WWW gdzie oprocz plikow uzytkownikow znaczna powierzchnie beda zajmowaly bazy MySQL i logi. Co proponujecie?
Ani RAID 1 ani 0 bo sprzęt, który mi dostarczono w ogóle nie obsługuje RAID-ów. Ale to tak na marginesie. Pierwszy dysk podzieliłem między system (6GB) a partycję /home. Drugi zamontowałem w punkcie /var, czyli dla logów i baz danych. Skompresowany obraz dysku zawiera niecałe 4GB i dał się bez problemu przenieść na pendrive i nagrać na DVD. Dodatkowo zmieściła się tam jeszcze kopia katalogów zrobiona poleceniem tar. Tak więc na jednej płycie mam obraz dysku i dostęp do każdego pliku z osobna z czego jestem bardzo zadowolony. Dziękuję Wam wszystkim serdecznie za pomoc.