Wkurzam si
Plan boju mówisz? Tylko 65 sztuksteb0 pisze:No virtualboxa mam a na nim również Debiana testowego to moje laboratorium i plac boju![]()

http://yfrog.com/5dmaszynyp
Ty sobie lepiej spróbuj ustawić proste udostępnianie plików w Debian<->Windows7. Ja już siedzę 4 godzinę i ciągle mam:
Przejrzałem dwie pierwsze strony w Google i dosłownie zabiłbym każdego, który teraz wyskoczyłby z hasełkiem ,,Linux jest prosty jak Windows, trudność wynika jedynie z jego odmienności w stosunku do Windowsa''. Miałem się zabrać za Gentoo ale w tej chwili mam dość Debiana i wszystkich Linuksów.
Kod: Zaznacz cały
mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)
Łącze się z zasobami samby. Już sobie poradziłem. Najpierw udało mi się połączyć z zasobami Debiana na Windows poprzez całkowite otwarcie zasobu. Natomiast dzisiaj rano wpadłem na jakże prosty i genialny pomysł żeby po prostu wyłączyć hasło dla zasobu na Windows7.
Później tylko zrobiłem:
i zadziałało. Jednak czasem warto po prostu się przespać z problemem. Troszkę tylko szkoda, że nie wiem co było przyczyną problemu przy łączeniu przez hasło. Ponieważ udostępniam internet osobom trzecim (współlokatorce). Czasem takie zasoby na hasło mogłyby się przydać.
Panel Sterowania -> Centrum sieci i udostępniania->Grupa Domowa (lewy dolny róg)-> Zmień zaawansowane ustawienia udostępniania
I tam na dole listy jest sekcja „Udostępnianie chronione hasłem”
sudo mount -t cifs -o sec=none //NazwaKomputerazWin7/Nazwafolderuudostepnionego /miejsce/zamontowanianaDebianie