[+] Samba - uwierzytelnienie użytkowników w po
Rekursywnie zmieniamy właściciela wszystkich plików wykonując jako root:
a później nadajemy dla właściciela (w tym przypadku dominika) prawa do odczytu, zapisu i uruchomienia. Wpisujemy najlepiej jako root:
Kod: Zaznacz cały
chown -R dominika /dane/dokumenty
chmod -R 700 /dane/dokumenty
Prawa nadane.
Po zalogowaniu przez ssh użytkownik dominika może wykonywać operacje na folderze /dane/dokumenty, ale samba w dalszym ciągu nie wpuszcza do katalogu.
Z tym, że komunikat jest inny, nie ma już okienka i wyskakującej informacji nazwa komputera/login i zapętlenia, tylko jest błąd:
Po zalogowaniu przez ssh użytkownik dominika może wykonywać operacje na folderze /dane/dokumenty, ale samba w dalszym ciągu nie wpuszcza do katalogu.
Z tym, że komunikat jest inny, nie ma już okienka i wyskakującej informacji nazwa komputera/login i zapętlenia, tylko jest błąd:
\\192.168.50.222\dokumenty nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego
a
to gdzie ?
read list = dominika
No jest przecież
#======================= Share Definitions =======================
[programy]
writeable = yes
valid users = waluszek
user = waluszek
path = /dane/programy/
browsable = yes
writeable = yes
public = yes
write list = waluszek
read list = waluszek
[dokumenty]
writeable = yes
valid users = dominika
user = dominika
path = /dane/dokumenty/
browsable = yes
writeable = yes
public = yes
write list = dominika
read list = dominika
Spróbuj wejść pod adres:
Powinno Ci wyświetlić obydwa foldery: programy i dokumenty. Jeżeli wyświetla obydwa tzn, że Samba działa ok. Jeżeli nie możesz wejść na dokumenty tzn, że jesteś w danej chwili zalogowany (zapamiętany) jako "waluszek" (lub inny użytkownik). Podłączenie do jednego serwera z jednej stacji roboczej przy użyciu więcej jak jeden loginów w Windowsie zgłaszane jest jako błąd.
Weź jeszcze zrób w Windowsie Start/Uruchom i wpisz cmd. W oknie DOS'a wpisz:
Wyświetli to udziały sieciowe, które w danej chwili są używane przez Windows'a.
Jeżeli masz podłączony udział programy to zrób w Windowsie:
Jak usuniesz udział możesz uruchomić udział jako dominika (powinien wyskoczyć monit o login)
\\192.168.50.222\
Weź jeszcze zrób w Windowsie Start/Uruchom i wpisz cmd. W oknie DOS'a wpisz:
net use
Jeżeli masz podłączony udział programy to zrób w Windowsie:
net use \\92.168.50.222\programy /d
Witam Panowie 
No po prostu jesteście boscy
działa jak ta lala
na to że zalogowany jako waluszek nie mogę się prze logować nie wpadłem
ale po usunięciu udziału wszytko zaczęło latać
To jest niewiarygodne rozwiązaliście problem z kturym ja walczyłem rok czasu
Szczególne podziękowania dla Pacek i Bastian za merytoryczna i sensowną pomoc
Mam nadziej że ten temat nie zniknie i inni mający z tym problemy z tego skorzystają

No po prostu jesteście boscy
działa jak ta lala
na to że zalogowany jako waluszek nie mogę się prze logować nie wpadłem
ale po usunięciu udziału wszytko zaczęło latać
To jest niewiarygodne rozwiązaliście problem z kturym ja walczyłem rok czasu
Szczególne podziękowania dla Pacek i Bastian za merytoryczna i sensowną pomoc
Mam nadziej że ten temat nie zniknie i inni mający z tym problemy z tego skorzystają
Nie ma sprawy
Cieszy fakt, że działa wszystko. Też się przechodziło przez podobne "schody" i często z Linuksem było wszystko dobrze, a ograniczenie było po stronie właśnie Windowsa. U mnie ten problem rozwiązywałem kiedyś jak domenę na Sambie stawiałem i nie dało się dodać PC do domeny. Przed dodaniem do domeny trzeba było odłączyć wszystkie udziały przez:
Jeżeli potrzebujesz mapować dwa udziały jako różni użytkownicy (w tym przypadku jako dyski x: i z
, to po odłączeniu wszystkich zasobów (może być w sposób wymieniony wyżej) może uda się w ten sposób:
Pewności jednak nie mam, czy Windows pozwoli na taki ruch.

net use * /d

net use x: \\192.168.50.222\programy /user:waluszek
net use z: \\192.168.50.222\dokumenty /user:dominika
Witam.
Chyba za wcześnie podziękowałem, bo problem z logowaniem występuje dalej, co najdziwniejsze teraz się wszystko odwróciło do katalogu dokumenty mogę wejść jako użytkownik dominika.
Jak wykasuje mapowanie za pomocą ,,net use'' i próbuje się zalogować do programy na konto waluszek to mam komunikat jak wcześniej:
Nie rozumiem już nic z tego.
Chyba za wcześnie podziękowałem, bo problem z logowaniem występuje dalej, co najdziwniejsze teraz się wszystko odwróciło do katalogu dokumenty mogę wejść jako użytkownik dominika.
Jak wykasuje mapowanie za pomocą ,,net use'' i próbuje się zalogować do programy na konto waluszek to mam komunikat jak wcześniej:
nie jest dostępny. możesz nie mieć uprawnień