Bateria w ASUS UL80 - krótka praca

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
norbi123

Post autor: norbi123 »

quish, a jak to wygląda po zainstalowaniu sterowników w Twoim przypadku do radeona? Czas pracy na baterii sięwydłuża, czy jest to samo, a może nawet gorzej?
quish

Post autor: quish »

Czas pracy podobny jak pod Windowsem Vistą. Najdłużej wytrzymuje na Wnidows XP, ale ten niespecjalnie się lubi ze sprzętem w laptopie i działa mocno niestabilnie. Generalnie sterownik grafiki obsługuje nie tylko generowanie obrazu, ale także wszelkie kwestie związane zarówno z taktowaniem jak i zarządzaniem energią. Skoro go nie ma, to system nie wie jak ma tym zarządzać, więc prawdopodobnie ten twój gforce lata sobie na maksymalnych obrotach zupełnie nie wykorzystywany. I jeszcze jedna uwaga - nawet otwarte sterowniki do ati - przynajmniej częściowo zarządzanie energią obsługują, bo ich załączenie też sytuację poprawia, tylko że nie tak bardzo jak na zamkniętych.
norbi123

Z tego co przeczytałem, żaden Linux nie ma jeszcze wsparcia dla układu hybrydowego kart graficznych jakie posiadam i dlatego takie zużycie baterii. Przyjdzie mi poczekać aż nvidia wypuści jakieś nowsze sterowniki pod Linuksa aby osiągnąć zadowalające osiągi pracy na baterii pod Debianem, a na razie pozostaje mi dłuższa praca pod Windowsem albo dwa razy krótsza na Debianie.
Pies
Beginner

Post autor: Pies »

Co prawda jeszcze nie bawiłem się z oszczędzaniem energii na bliźniaczym modelu (będę to robić w przyszłym tygodniu), ale mam już parę ciekawych linków. GeForca daje się wyłączyć - polecam strony http://linux-macbook-air-killers.blogspot.com/ https://launchpad.net/~asus-ul30
Odnośnie wyłączania grafiki - http://linux-macbook-air-killers.blogsp ... rd-in.html

Wsparcie dla układu hybrydowego podobno zaczyna się z jądrem 2.6.34. Jak wygląda niestety nie wiem, na pewno już wcześniej były jakieś programy umożliwiające zmianę aktywnej karty przy Radeonie.
W tej chwili na Asusach ULx0VT daje się zarówno korzystać z akceleracji jak i wyłączyć geforce. Próbować to jakoś połączyć będę w najbliższym czasie.
Pies
Beginner

Rezultat dzisiejszych eksperymentów z ul30vt:
Pierwsza część, Nvidia:
1) w biosie SATA ustawiona "Compatible"
2) zainstalowane stery do Nvidii
3) w xorgu ustawiona Nvidia
Rezultat: jest akceleracja, planowana praca na baterii ~4h

Druga część, Intel:
1) w xorgu ustawiony intel
2) reset
4) zainstalowany pakiet http://launchpadlibrarian.net/38458054/ ... ic_all.deb
5) odpalone polecenie

Kod: Zaznacz cały

sudo modprobe nvidia_g210m_acpi 
Rezultat: straciliśmy akcelerację, po jeszcze drobnym zoptymalizowaniu systemu (jedynie wskazówki powertop) zużycie energii spadło z 16-19W do 7-10W, w rezultacie planowany czas pracy na baterii wynosi ~8-10h
Skutki uboczne: straciliśmy również możliwość regulacji podświetlania ekranu, do obejścia jak chwilkę się pogrzebie.

Posługiwałem się poradnikiem http://linux-macbook-air-killers.blogsp ... rd-in.html
Niestety w trybie "Enchanted" próba odpalenia systemu z ustawioną Nvidią kończy się ciemnym ekranem, chyba podczas startu X'ów.

Pytanie do bardziej znających się na temacie: Rozumiem, że takich rzeczy, jak tryb pracy SATA nie daje się przełączyć podczas ładowania jądra? Pewnie byłoby to trudne, zmieniać sposób obsługi dysku, gdy ten już działa...
quish

Ja tam wybitnym specem od tego nie jestem, ale u mnie i tak jajko ignoruje ustawienia w BIOS-ie i odpala sata w AHCI. Windowsowi widać różnicę to robi, bo Windows Vista z AHCI działać nie zamierza (przynajmniej na MSI GX-610).
Pies
Beginner

Wiesz, tutaj działa jakaś magia - zmieniasz ustawienia SATA w biosie i okazuje się, że sterowniki nvidii zaczynają działać...
quish

Ja bym tą magię potraktował jakąś nową wersją BIOS-u bo błędem mi to pachnie.
Pies
Beginner

,,Cukierek'' wie. Może i błąd, ale prawdę mówiąc, strach aktualizować bios, ponieważ asus stwierdził, że użytkowników Linuksa ma w gdzieś jeżeli chodzi o przełączanie grafiki, nvidia też się nie garnie do roboty, a ten błąd pozwala na wykorzystanie sprzętu.
norbi123

Odświeżę trochę. Odnośnie postu jaki napisał Pies, prezentującego sposób wyłączenia karty graficznej za pomocą pliku deb, to ten deb jest dla Ubuntu Karmic. Czy mogę go użyć w Debianie, a jeżeli tak to w jaki sposób bo normalna instalacja przez dpkg nie chce przejść. Może ktoś posiada coś podobnego, dedykowanego dla Debiana albo zna inny sposób na wyłączenie tej karty?
ODPOWIEDZ