[+] Karta wifi Broadcom BCM 4328 - Lenny

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
barthek

Post autor: barthek »

mircan pisze:Spróbuj pominąć b43 i wykonać 3 pozostałe polecenia.
Zrobiłem tak i nic się nie zmieniło.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Wygląda na to, że próbowałeś zainstalować zarówno b43, jak i sterownik windowsowy za pomocą ndiswrappera. Te sterowniki wykluczają się wzajemnie i by działał którykolwiek, musisz mieć kompletnie odinstalowany drugi. Nie pomaga przy tym deinstalacja wykonana nawet z opcją purge, albowiem w dalszym ciągu pozostają wpisy w różnych miejscach, a szczególnie w blacklist ładowanych modułów.
Po pierwsze zdecydowałbym się na jeden ze sterowników (konsekwentnie); osobiście preferowałbym b43, ale to Twój wybór.
Po drugie, odinstalował całkowicie, z wszystkimi pozostałościami oba sterowniki, a nadto posprzątałbym system po wszelkich śladach aktywności obu sterowników.
Po trzecie zainstalował wybrany sterownik. Zarówno o instalacji ndiswrappera, jak i o instalacji b43 jest na forum, jak również na stronach domowych obu sterowników.
PS: Jeśli chodzi o sterowniki windowsowe, to zgodnie z moim doświadczeniem, najlepiej udaje się z wykorzystaniem sterowników XP. Przynajmniej na 32bitowych systemach, bo na 64bitowych nie próbowałem.
barthek

Zainstaluję na nowo system, będę pewny że nic nie zostało po którymś ze sterowników i odezwę się czy wifi będzie działało.

Dodane:
Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę, ale mam obawy, że przy nowej instalacji system automatycznie wykryje Twoją kartę i zainstaluje b43, więc aby użyć ndiswrappera i tak będziesz musiał najpierw usunąć b43. Z własnego doświadczenia dodam, że miałem kiedyś kartę z chipsetem Broadcom (niestety nie pamiętam modelu) i akceptowalnie działała jedynie ze sterownikiem windowsowym.
barthek

mircan pisze:Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę, ale mam obawy, że przy nowej instalacji system automatycznie wykryje Twoją kartę i zainstaluje b43, więc aby użyć ndiswrappera i tak będziesz musiał najpierw usunąć b43. Z własnego doświadczenia dodam, że miałem kiedyś kartę z chipsetem Broadcom (niestety nie pamiętam modelu) i akceptowalnie działała jedynie ze sterownikiem windowsowym.
To co ja mam w końcu zrobić bo sam już nie wiem. Odinstalować sterownik b43?
mircan

Post autor: mircan »

1.Sprawdz na wszelki wypadek czy nie masz modulu bcm43xx i jesli masz to usun go:

Kod: Zaznacz cały

rmmod bcm43xx
2.Może mieć znaczenie kolejność ładowania modułów więc spróbuj jeszcze czegoś takiego:

rmmod ndiswrapper
rmmod ssb
modprobe ndiswrapper
modprobe ssb
3.Jeśli to nie pomoże to

echo "blacklist b43" >> /etc/modprobe.d/blacklist
i następnie zrestartuj komputer.

4.Spróbuj odinstalować b43.

5.Poza tym przejrzyj te wątki:
http://debian.linux.pl/threads/2524-ndi ... m4318-znok
http://debian.linux.pl/threads/4295-bro ... diswrapper
barthek

W końcu działa :) Dzięki Mircan. Zadziałało gdy dodałem moduł ssb. Wielkie dzięki
ODPOWIEDZ