Debian czy Ubuntu dla dzieci?

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Każdy ma swoje doswiadczenia.
Powiedz mi kto używa konta roota na ubuntu. :)
Zauważam wręcz że w debianie próbuje się su zastąpić sudo przez wielu nowych użytkowników którzy przesiedli się z ubuntu.

Co do tych nierozważnych aktualizacji to problem raczej w sidzie występuje.
W testingu znacznie znacznie rzadziej.Prawie że nigdy.
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Post autor: raven18 »

Nawet jeśli występuje rzadziej to jednak występuje. Wystarczy jedna nierozważna aktualizacja po której środowisko graficzne leci w kosmos i nie ma szans by początkujący użytkownik sobie z tym sam poradził.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

W ubuntu mimo ze niby stable również to może powtarzam może się przydarzyć. :mrgreen:
Niedawno znajomy miał taki przypadek i nie chodziło o środowisko graficzne ale o program rozruchowy.Czyli w takim przypadku całkowita klapa szczególnie że to było na netboku.
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Post autor: raven18 »

U mnie na testingu jeśli coś chce usuwać to prawie zawsze jest to gnome-core. :mrgreen:
igor_x

Post autor: igor_x »

Pożyczyłem im starszy komputer, wiec mam czas na zabawę.
Może oba zainstaluję kosztem miejsca na dysku?
Jednemu ubuntu, drugiemu debiana i zobaczę co z tego wyjdzie.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

To już lepiej zainstaluj jednemu debiana bądź ubuntu, a drugiemu mandrivę. To naprawdę dobry system na początek.
igor_x

pavbaranov pisze:To już lepiej zainstaluj jednemu debiana bądź ubuntu, a drugiemu mandrivę. To naprawdę dobry system na początek.
Nie przesadzajmy.
Mają ubuntu.
Następny chętny dostanie debiana. To już w przyszłym tygodniu.
I tak naprzemian.
Dziękuję wszystkim za porady.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Następny chętny dostanie debiana.
"Następnemu chętnemu" dałbym to czego chce.
A propozycja z Mandrivą była zupełnie serio. Jeśli choć trochę grzebną i się nad tym zastanowią, to poznają systemy oparte o deb i o rpm. Potem - rzeczywiście już - swoje wybory będą dokonywać świadomiej.
igor_x

pavbaranov pisze: "Następnemu chętnemu" dałbym to czego chce.
Ta osoba ma Ubuntu od przeszło roku. Teraz chce poznać stabilność Debiana. Sama jednak go nie zainstaluje.
pavbaranov pisze:A propozycja z Mandrivą była zupełnie serio. Jeśli choć trochę grzebną i się nad tym zastanowią, to poznają systemy oparte o deb i o rpm. Potem - rzeczywiście już - swoje wybory będą dokonywać świadomiej.
Do Mandrivy mam uprzedzenie. Wzięło się stąd iż kilka lat temu (kiedy testowałem różne dystrybucje) system nie rozpoznał mojego procesora.
Zastanawiam się jeszcze nad Fedorą. Ale to już inna historia.
zbig

Post autor: zbig »

Z dystrybucji rpm-owych godnym polecenia jest chyba tylko OpenSUSE, a zwłaszcza PCLinuxOS (Textar dba o stabilność a nie nowości), no może jeszcze AltLinux oferowany dla rosyjskich szkół.
Mandriva i oparty na nim XtremeOS oraz Fedora pędzą za nowościami i dlatego może być problem z ich stabilnością (potwierdzam to własnym doświadczeniem).

Zresztą testowanie różnych dystrybucji najlepiej przeprowadzić z wykorzystaniem virtualboxa albo qemu. Dzieci mogą wtedy pobawić się w administratorów. Jeśli coś zepsują to można zawsze wrócić do stanu początkowego bez uszczerbku dla systemu bazowego.

Jak wcześniej pisałem polecam Ubuntu LTS ewentualnie stabilnego Debiana, jest jeszcze coś pośredniego - SimplyMEPIS (czyli stabilny Debian + backports + własne pakiety).

Warto tutaj przypomnieć starą ale wciąż aktualną sentencję:
"Nieważne jakiej dystrybucji obecnie używasz i tak skończysz na Debianie" :)

Pozdrawiam i życzę miłego testowania

ps.
swego czasu podczas instalacji stabilnego Debiana otrzymałem komunikat "Debian GNU/Linux nie jest systemem pozbawionym błędów. Staramy się aby było ich jak najmniej jednak czasami dają o sobie znać. Przepraszamy za trudności." - czy coś w tym stylu i instalator pięknie się wysypał. Widok zdziwienia na mojej twarzy - bezcenny :) )
ODPOWIEDZ