Z dystrybucji rpm-owych godnym polecenia jest chyba tylko OpenSUSE, a zwłaszcza PCLinuxOS (Textar dba o stabilność a nie nowości), no może jeszcze AltLinux oferowany dla rosyjskich szkół.
Mandriva i oparty na nim XtremeOS oraz Fedora pędzą za nowościami i dlatego może być problem z ich stabilnością (potwierdzam to własnym doświadczeniem).
Zresztą testowanie różnych dystrybucji najlepiej przeprowadzić z wykorzystaniem virtualboxa albo qemu. Dzieci mogą wtedy pobawić się w administratorów. Jeśli coś zepsują to można zawsze wrócić do stanu początkowego bez uszczerbku dla systemu bazowego.
Jak wcześniej pisałem polecam Ubuntu LTS ewentualnie stabilnego Debiana, jest jeszcze coś pośredniego - SimplyMEPIS (czyli stabilny Debian + backports + własne pakiety).
Warto tutaj przypomnieć starą ale wciąż aktualną sentencję:
"Nieważne jakiej dystrybucji obecnie używasz i tak skończysz na Debianie"
Pozdrawiam i życzę miłego testowania
ps.
swego czasu podczas instalacji stabilnego Debiana otrzymałem komunikat "Debian GNU/Linux nie jest systemem pozbawionym błędów. Staramy się aby było ich jak najmniej jednak czasami dają o sobie znać. Przepraszamy za trudności." - czy coś w tym stylu i instalator pięknie się wysypał. Widok zdziwienia na mojej twarzy - bezcenny

)