Karta WLAN a sie

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
obelix94

Post autor: obelix94 »

Ok. Więc zainstalowałem te dwie paczki co mi podaliście. Wybaczcie za to lenistwo. Już się poprawię.

Teraz mam inny problem. Nie mogę skonfigurować tej karty. Mam sterowniki i te magiczne configi.

Powiem może co widzę. Jak w konsole wbijam iwconfig to lo, eth0. wmaster0 pokazuje no wireless estensions. Natomiast Wlan0 pokazuje mi jakieś info nt. tej karty.

Więc chcę sobie znaleźć sieć. Wbijam, analogicznie iwlist wlan0 scanning i widzę Interface doesn't support scanning: network is down.

Próbowałem więc jakoś włączyć tą kartę, np. iwconfig wlan0 up. nic to nie dało. Natomiast gdy wchodzę w System > Administracja > Sieć To widzę połączenie przewodowe i bezprzewodowe. Obydwa są nieskonfigurowane.

Proszę o pomoc, bo sam na pewno sobie nie poradzę. A bardzo podoba mi się Debian :mrgreen:
goofy

Post autor: goofy »

Kod: Zaznacz cały

ifconfig wlan0 up
obelix94

wyskakuje SIOCSIFFLAGS nie ma takiego pliku ani katalogu
goofy

Przeszukanie forum i Google pod katem SIOCSIFFLAGS pokazuje, ze prawdopodobnie masz zle zainstalowany firmware.

Tutaj wiecej wiadomosci dotyczacych rt73:

http://wiki.debian.org/WiFi/rt73
obelix94

Niestety Debian nie jest dla mnie. Zrobiłem coś ze sterami i ładnie:

iwlist wlan0 scanning
Pokazuje mi moją sieć z rutera.

Niestety, sieci nadal nie ma. Sprawdzam przez Epihany i Icewasel. Ustawiłem:

ifconfig wlan0 up
iwconfig wlan0 essid ***
iwconfig wlan0 key ***
Sprawdziłem. Nie działa. Potem wpisałem do etc/network/interfaces

auto eth0
iface eth0 inet dhcp
wireless-key ***
wireless-essid ***
Sprawdziłem, nie działa. Pomóżcie proszę!

PS: Wszystko co wpisywałem w Google dotyczące "wifi configure debian/linux", "konfiguracja wifi debian" to albo wyskakiwało coś co źle zrozumiałem albo co przeszło przeze mnie bez efektu.
goofy

Niestety Debian nie jest dla mnie.

Nie pekaj, jeszcze nie takie rzeczy przyjdzie Ci konfigurowac. ;) Nastepna strona, ktora powinienes sie zainteresowac jest:

http://wiki.debian.org/WiFi/HowToUse

Jesli dalej bedziesz mial problemy, to napisz co uzyskales. Na codzien nie lacze sie przez WiFi, wiec mysle, ze wypowie sie ktos bardziej doswiadczony w tym zakresie.
obelix94

Network menadżer potrzebuje kilku paczek. Iproute, wpa_supplicant oraz jeszcze jakąś, nie pamiętam. Natomiast te paczki, potrzebują jeszcze inne paczki głównie zaczynające się na lib. Dlaczego tych paczek brakuje? One powinny być? Może są na jakiejś części którejś płytki instalacyjnej?
goofy

Dlaczego tych paczek brakuje? One powinny być? Może są na jakiejś części którejś płytki instalacyjnej?
Na pewno. Wydaje mi sie, ze powinny byc na pierwszej. Czy masz mozliwosc polaczenia sie tymczasowo do sieci po kablu? Konfiguracja 'zwyklej' karty sieciowej jest zazwyczaj znacznie prostsza i moglbys doinstalowac brakujace paczki przez Internet.
obelix94

No właśnie już próbowałem, ale nie mam miejsca przy routerze a tak długiego kabla RJ-45 nie mam.

Np. paczka lidb4.8, dzisiaj spróbowałem.

apt-get update
apt-get install libdb4.8
Oczywiście płytkę CD1 miałem w napędzie a i tak nie znalazło paczki...
goofy

Ze strony podanej przez pavbaranov:

http://www.debian.org/distrib/packages

mozesz sciagnac pod Windowsem brakujace paczki na pendrive'a i nastepnie zainstalowac je poleceniem

dpkg -i nazwa.deb
Edit:

Cos mi sie wydaje, ze zbyt duzo probujesz zainstalowac. Napisz jakiego srodowiska graficznego uzywasz i podaj wynik polecenia:

uname -a
Napisz dokladnie co robisz i podaj wyniki swoich dzialan. Wszystko co wyswietli Ci sie w konsoli mozesz przekierowac do pliku i skopiowac pendrive'm do Windowsa, np.:

uname -a > nazwa_pliku
ODPOWIEDZ