Edytor programistyfczny

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

james8, jakiej czcionki używasz w konsoli? W konsoli są polskie znaki?
kacpero1094

Post autor: kacpero1094 »

Ja również polecam Geany. Pisałem nawet o zaletach tego edytora na mojej stronie.
beel
Beginner

Post autor: beel »

winnetou pisze:Vim też tylko trzeba sobie ustawić :) Jak na razie mój radzi sobie z plikami *.c, *.cpp, *.c++, *.pas, *.tex, *.java, *.php Koloruje składnie, kompiluje/interpretuje i uruchamia, No i ta moc skrótów....
Dla początkującego może okazać się Geany trafniejszym wyborem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby wypróbował obie możliwości.
pyx

Re: Edytor programistyfczny

Post autor: pyx »

james8 pisze:Czy mógłby mi ktoś polecić jakiś edytor tekstu dla programistów. Zależy mi aby była w nim dostępna funkcja kolorowania składni dla języka JAVA.
Polecam NetBeans albo Eclipse. NetBeans ma świetny edytor GUI. Eclipse ma świetny edytor kodu. Możesz używać obu edytorów.
jurenty

Post autor: jurenty »

Przyłączam się z opinią odnośnie NetBeans www.netbeans.org , bardzo dobry edytor. Sam go używam i jestem zadowlony, Eclipse też jest świetny także musisz wypróbować obydwa aby stwierdzić, który bardziej Ci "leży".
grum

Post autor: grum »

Jak na sam edytor NetBeans jest ciut za duże, ja używam gedit, pliki na serwerze edytuje przez mcedit, ale wszystko zależy od upodobań, to trochę jakbyś się pytał nas, forumowiczów, jaki Ci się samochód podoba, przecież sam to wiesz najlepiej.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Również polecam NetBeans, a do mniej ambitnych zastosowań (chociaż prawdę powiedziawszy, wiele mu nie brakuje), to ostatnio odkryłem: http://www.activestate.com/komodo_edit/
Olivia
Beginner

Post autor: Olivia »

Jako sam edytor, dla małych programów genialne jest Geany współpracujace z gcc. Nie trzeba dzielić powierzchni roboczej z terminalem.

A swoja drogą Code::Blocks wraca do życia.
Awatar użytkownika
lexom
Beginner

Post autor: lexom »

Dla prostych zastosowań wystarczy vim i g++
Dla bardziej ambitnych zastosowań polecam netbeans (mi niestety na debianie nie działa), dlatego jestem zmuszony używać eclipse.
Olivia
Beginner

Post autor: Olivia »

A widzisz, ja za to nie jestem w stanie zmusić eclipse do dodania wtyczek co C/Cpp
ODPOWIEDZ