Windows Office2007 na Debianie?

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

giaur pisze:to chyba kobieta
Fakt. Mea culpa. Przepraszam Cię martusiam2009.
martusiam2009

Post autor: martusiam2009 »

Dziękuję wam za tyle cennych informacji jeśli czegoś nie będę jeszcze wiedzieć to na pewno tu zadam pytanie.
PS: Kobiety też lubią informatykę uwierzcie mi obecnie idę na kurs Tworzenia stron internetowych i mam zamiar z zdać egzamin ECDL wszystkie 7 modułów
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

martusiam2009 pisze:mam zamiar z zdać egzamin ECDL wszystkie 7 modułów
Zainstaluj sobie równolegle pakiet OpenOffice i wszystkie wymagane zadania wykonuj z jego pomocą. Więcej się nauczysz.

Według mnie te egzaminy i wymagania (jak swego czasu przeglądałem), ograniczają i zawężają pojęcie posługiwania się komputerem. Jest to moje zdanie i być może miałem nieszczęście współpracować z mało pilnymi uczestnikami takich kursów.

Według mnie więcej się nauczysz przerabiając podręcznik do pakietu Microsoft Office2007 korzystając z OpenOffice. Prawie wszystko można wykonać w OpenOffice. Są elementy, których nie można ale one są proste i jak zrozumiesz zasadę to poradzisz sobie z każdym problemem. Zacznij od prozaicznego zadania: wykonania w arkuszu kalkulacyjnym bazy danych posiadanego w domu księgozbioru z wykorzystaniem zaawansowanych funkcji. Domowe wydatki itp. Zacznij dostrzegać we własnym życiu praktyczne zastosowanie komputera. Nauka dla samych egzaminów i na sucho bez potrzeby praktycznego wykorzystania mija się trochę z celem.

Zresztą próbkę porównania i korzystania z obu edytorów masz tu:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=104594#104594
peter86
Beginner

Post autor: peter86 »

Czego wolicie używac? OO.o, MS Office 2007, IBM Lotus? Może ktoś próbował StarOffice? Może wystarczy komuś do pisania zwykły gedit? Szukam aplikacji szybkiej (może być lekko starsza). Nie zależy mi na wyśrubowanym interfejsie. Ma być SZYBKO.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Pytanie - szybko ale procesor tekstu?

Ja korzystam z OOo, ale demon prędkości to to nie jest. Przynajmniej jeśli chodzi o start. Kiedy już się pisze, to nie widzę większej różnicy. W praktyce StarOffice=OpenOffice. 2 lata temu porównywałem i chwilami miałem problem, w której aktualnie jestem aplikacji. Różnice, jeśli mnie pamięć nie myli, opierały się na tym, że SO miał funkcję konwersji makr. Innych różnic nie zauważyłem, a testowałem intensywnie przez miesiąc.

MS Office też raczej nie będzie demonem prędkości. Wiem, że są aplikacje typu office nieco lżejsze pod Linuksem, ale nazw w tej chwili nie pamiętam. Poszukasz po pakietach, to na pewno znajdziesz.

No i powtarzam - co potrzebujesz. Jeśli chcesz tekst formatować, to szukaj właśnie w tym kierunku. Jeśli chodzi Ci o edytor (czyli tekst bez formatu), to cokolwiek - gedit, nano...
peter86
Beginner

Post autor: peter86 »

http://loadandhelp.com/home-en.html - pakiet office 2008 firmy SoftMaker. Jest również dla linuksa (.rpm oraz .deb) oraz standardowo .tgz; Ktoś to kiedyś testował?
doman18

Post autor: doman18 »

Najszybszy i najlżejszy to jest chyba AbiWord.

Co do tego Vima, to chyba on nie formatuje tekstu przecież. Mylę się?
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Nie, nie mylisz się. Generalnie rozróżniamy dwa rodzaje programów do obróbki tekstu: edytory tekstu, które służą do edycji treści oraz procesory tekstu, które pozwalają także określić formatowanie tekstu. Edytorami tekstu są m.in. vi/vim, joe, nano, gedit czy windowsowy notatnik (notepad). Procesorami są na przykład MS Word, OpenOffice Writer, AbiWord, ale też TeX.
Dokument napisany w którymkolwiek edytorze tekstu odczytać można we wszystkich edytorach i procesorach. Natomiast każdy z procesorów tekstu ma swój format i przenośność między nimi zależy od udostępnienia formatów, dostępności konwerterów itd.
No i żeby nie było za różowo, powszechnie na procesory tekstu mówi się (nieprawidłowo) edytory. Ot, taki niuans ;-)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Tex-a, raczej nie nazwałbym procesorem teksu. To jest całe środowisko do składu drukarskiego i nie stawiał w tym samym szeregu co Office czy OpenOffice lub podobne. Z ich pomocą książki w drukarni nie wydrukują, potrzebne dodatkowe programy. Z pomocą Tex-a przygotujemy książkę do druku.
ODPOWIEDZ